Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Опис експериментальної установки



Схематичне зображення з'єднання пристроїв установки приведене на рисунку 1.

Об'єкт дослідження конструктивно виконаний у вигляді циліндра, встановленого за допомогою стійки на штативі. У нім розміщені кристал сцинтилятора, фотоелектронний помножувач з ланцюгами живлення і пристрій сполучення. На верхній торець циліндра встановлений утримувач для джерела випромінювання, а з нижньої частини корпусу виведений кабель з двома роз'ємами для підключення об'єкта дослідження до влаштуй вимірювальноого (один - для підключення до високовольтного джерела живлення фотоелектронного помножувача, другий - для передачі вихідного сигналу з об'єкту дослідження до пристрою вимірювального і напруги живлення для пристрою сполучення об'єкта дослідження.

Випромінювання (фонове або фонове плюс від джерела), впливаючи на сцинтилятор, викликає в його кристалі світлові імпульси, пропорційні енергії квантів, які посилюються ФЕУ і пристроєм сполучення. В результаті цього, на виході об'єкту дослідження виходять імпульси напруги, амплітуда яких пропорційна енергії тих, що впливають на сцинтилятор гамма квантів. Ці імпульси поступають на вхід пристрою вимірювального для подальшої обробки. Пристрій вимірювальний виконаний у вигляді конструктивно закінченого виробу. Воно містить пристрій сполучення, високовольтний перетворювач, цифровий вольтметр і джерела живлення. Пристрій сполучення складається з підсилювача, пристрою вибірки-зберігання, аналого-цифрового перетворювача і схем управління і призначене для обробки імпульсів, що поступають з об'єкту дослідження (додаткове посилення і перетворення значення амплітуди в цифрову форму), передачі отриманої информації в ПЕВМ і організації зв'язку з останьою.

Рис. 1 – Схема експериментальної установки КФ-12 з комп’ютером.

1- детектор з фотоелектронним помножувачем; 2- блок живлення детектора; 3- комп’ютер.

Високовольтний перетворювач і цифровий вольтметр призначені для отримання і виміру регульованої високої напруги для живлення ФЭУ об'єкту дослідження.

Джерела живлення служать для живлення низьковольтних ланцюгів пристрою вимірювального і об'єкту дослідження.

На передній панелі пристрою вимірювального розміщені наступні органи управління і індикації: індикатор МЕРЕЖА - призначений для індикації включення живлячої напруги установки. На задній панелі пристрою вимірювального розташовані вимикач МЕРЕЖА, клема заземлення, держатели запобіжників (закриті запобіжною скобою), мережевий шнур з вилкою, роз'єми для підключення об'єкту дослідження і кабель з роз'ємом для підключення пристрою вимірювального до ПЕВМ. Пристрій вимірювальний за допомогою мережевого шнура підключається до мережі 220 В, 50 Гц.

Джерело випромінювання поміщається в утримувач зразка, який виконаний легкознімним для зручності зберігання спільно з джерелом відповідно до діючої нормативної документації.





Дата публикования: 2015-09-17; Прочитано: 260 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...