Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Проектування як технологія реалізації програмно-цільового підходу



Останнім часом в освіті швидко поширюється технологія проектування, яка дозволяє реалізувати стратегії та робить управління програмно-цільовим.

Першооснова проектів – сфера виробництва, будівництва, архітектури. Потім проекти захопили і соціальні сфери, де об`єктами стали організації з їх структурою, персоналом, цілями, культурою та стосунками. Проблема проектування систем внутрішкільного управління висунута реаліями життя, серед яких головними є: необхідність швидко пристосовуватись до зовнішніх змін і виживати; забезпечення оптимального функціонування та розвитку закладу освіти; постійна потреба пошуку резервів та ідей оновлення усіх його систем.

Щоб розв`язати ці та багато інших питань, управління повинно бути якісним. Проте реалії засвідчують, що система управління має серйозні недоліки: відсутня цільова основа системи; управління недостатньо орієнтоване на розвиток координаційних та комунікативних зв`язків; воно недостатньо враховує особливості та потреби шкільного середовища; ідеї гуманізації та демократизації мають здебільше декларативний характер; про модернізацію управління більше розмов, ніж конкретних справ, бо не визначено технологій та методів якісних змін та ін. Якісна зміна системи управління можлива декількома шляхами: через вплив вищих органів; через розвиток власних традицій та практики; через впровадження передового управлінського досвіду; через тиск знизу, тобто через природній розвиток управління, що зумовлюється розвитком школи. Але є більш продуктивний шлях – проектування. Саме проектування передбачає усвідомлені, системні та радикальні зміни. Воно не відкидає досвід керівника і традиції закладу, вбирає наявні кращі управлінські взірці та технології, базується на глибокому науковому підґрунті.

Поняття “проект” (від латинського proectus – кидання вперед) має декілька значень: розроблений план споруди, виготовлення, реконструкції чогось; попередній текст документа, задум чогось; певна форма організації великих та відносно самостійних починань; форма побудови цілеспрямованої діяльності. Проекти повинні враховувати велику кількість параметрів, мінливість та динамізм організацій, значну залежність від суб`єктів і технології впровадження, вплив інших зовнішніх систем.

Проектування – це спеціальна, концептуально обумовлена та технологічно забезпечена діяльність щодо створення образу бажаної у майбутньому системи. Проектування внутрішкільного управління означає побудову цілісних систем управління. Таким чином, в управлінні з`явилась нова технологія “управління проектами”, яка спирається на проекти як результати і форми сумісної діяльності людей.

Спостерігається взаємозв’язок понять: проектування, планування, прогнозування, моделювання. Планування передбачає визначення цілей, задач та змісту поточної діяльності певної організації. Проектування передбачає розробку нової моделі діяльності з відповідно новими цілями, задачами та змістом. Прогнозування – це система передбачених, очікуваних результатів. Проектування спирається на передбачення, прогнози для визначення шляхів та засобів їхнього досягнення. Моделювання – розробка певної моделі діяльності шляхом аналізу альтернативних та вибору оптимальної. Проектування вміщує моделювання як складову частину роботи над проектом.

Таким чином, проектування передбачає розробку основних напрямів, умов, концепцій, моделей, засобів, змісту діяльності. Проектувати можна системи та процеси, які протікають у цих системах. Наприклад, проект системи додаткової освіти (мета, завдання, принципи, структура, кадри, навчально-методичне та фінансове забезпечення, управління) та проект процесу навчання (програми навчальних дисциплін, організація навчального процесу, стосунки між учасниками навчально-виховного процесу і т.д.).

Управління проектами виокремилось в самостійну сферу професіональної діяльності, навчальну дисципліну, отримало визнання як методологія стратегічного менеджменту.

Програмно-цільове управління можна представити як інтеграцію цілей, задач та відповідних кроків проектування.

Проектування конкретної системи управління повинно вміщувати наступні елементи:

1. Місце і значення даної системи в загальній системі управління (організації).

2. Системні властивості даної системи, її функціональні можливості.

3. Основні компоненти системи.

4. Суб`єкти системи.

5. Ціннісно - нормативний компонент (система цінностей, принципів).

6. Місія, спрямованість, цілі.

7. Результативний компонент (продукти, кінцеві результати).

8. Змістовний компонент (зміст діяльності).

9. Технологічний компонент (методи, засоби діяльності).

10. Організаційний компонент (організаційна структура, форми організації).

11. Ресурсний компонент (ресурси, їх забезпечення).

12. Умови діяльності.

13. Прогностичний компонент (процес управління, організаційні механізми).

14. Зв`язки і відносини між компонентами системи.

15. Зв`язки і відносини із іншими системами.

Ознаки проекту:

-наявність мети

-ресурсне забезпечення

-термін дії

-очікувані результати

-структура (сітка покрокової діяльності)

За своїм призначенням, змістом, строками реалізації проекти бувають різними (Таблиця3).

Таблиця 3. Класифікація проектів.

Ознаки класифікації Види проектів
1. Рівень розробки та реалізації Малий проект (шкільний) Метапроект (міжшкільний), районний, обласний) Мегапроект (міжобласний, всеукраїнський, міжнародний)
2. Термін реалізації Короткотерміновий (оперативний) Тактичний Довготерміновий (стратегічний)
3. Зміст Управлінський Дидактичний Виховний Рекламний Маркетинговий Технічний Комплексний

Проект – це система, яка передбачає обов`язковість таких складових:

1.основна місія (призначення) проекту, сформульовані проектні цілі;

2.утворені підсистеми та структурні одиниці, що обумовлять досягнення цих цілей;

3.розроблені відповідні програми (плани) діяльності;

4.наявні ресурси (матеріальні, фінансові, кадрові, часу);

5.управлінський комплекс, що забезпечує розробку та впровадження проекту.

Побудова проекту передбачає види робіт:

· інформаційно-аналітичні;

· експертні і правові;

· організаційно-координаційні;

· мотиваційні і пропагандистські;

· навчальні;

· матеріально-технічні, фінансові.





Дата публикования: 2015-09-17; Прочитано: 447 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...