Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Лекція № 10 Облік та оцінка основних фондів



Облік основних фондів здійснюється у натуральній і вартісній формах.

Натуральні показники використовуються при визначенні ви­робничої потужності, для оцінки технічного складу і стану основ­них фондів, розробки балансів обладнання та ін. Зміст натуральних показників визначається характером окремих елементів основних фондів, специфікою їх призначення. Тому такі показники не мо­жуть бути однаковими у різних галузях промисловості. Серед них можна виділити показники обліку площі, об'єму, потужності, про­дуктивності обладнання, кількість одиниць обладнання тощо.

Вартісна форма обліку необхідна для планування відтворення основних фондів, визначення їх загальної величини, динаміки, структури, обчислення розмірів амортизації та калькулювання со­бівартості продукції.

Залежно від моменту і характеру проведення оцінювання стану основних фондів розрізняють такі види їх оцінювання:

1. Первісна вартість - це фактична вартість основних фондів на момент їх придбання і взяття на баланс.

Первісна вартість складається з таких витрат (згідно з По­ложенням (стандарту) бухгалтерського обліку 7):

¾ суми, що сплачуються постачальникам засобів праці (це фак­тично ціна придбання основних фондів);

¾ реєстраційні збори, державне мито та аналогічні платежі, що здійснюються у зв'язку з придбанням (отриманням) прав на об'єк­ти основних фондів;

¾ суми ввізного мита;

¾ суми непрямих податків у зв'язку з придбанням (створенням) основних фондів (якщо вони не відшкодовуються підприємству);

¾ витрати зі страхування ризиків доставки основних фондів;

¾ витрати на встановлення, монтаж, налагодження основних фондів;

¾ інші витрати, безпосередньо пов'язані з доведенням основних фондів до стану, в якому вони придатні для використання із запла­нованою метою.

Первісна балансова вартість об'єкта основних фондів (Вп) може бути в загальному вигляді представлена формулою

Вп = Ц + 3 + С + М, грн.,

де Ц - ціна обладнання, грн.;

З - збори, мита, непрямі податки, гри.,

С - витрати на страхування ризиків, грн.;

М - витрати на установку, монтаж і доведення до необхідного стану основних фондів, грн.

Первісна вартість основних фондів збільшується на суму витрат, пов'язаних з поліпшенням об'єкта (добудова, дообладнання, модер­нізація, реконструкція), які призводять до збільшення майбутніх економічних вигод, очікуваних від його використання.

Первісна вартість основних фондів зменшується у зв'язку з част­ковою ліквідацією об'єкта основних фондів.

2. Переоцінена вартість - вартість основних фондів після їх пе­реоцінки (індексації первісної вартості основних фондів).

Згідно із згаданим Положенням (стандартом) бухгалтерського обліку, підприємство переоцінює об'єкт основних фондів, якщо його залишкова вартість більш як на 10% відрізняється від справед­ливої вартості на дату балансу.

Переоцінену вартість основних фондів (В) можна визначити за формулою

Вперли= Вп*Іпер, грн

де Іпер - індекс переоцінки основних фондів.

Іпер=Вспр/В зал

де Вспр - справедлива вартість основних фондів, гри.;

Взал - залишкова вартість основних фондів, грн.

3. Залишкова вартість - визначається як різниця між вартістю, за якою об'єкт основних фондів був взятий на баланс підприємства (первісною або переоціненою) та сумою зношення.

В,а.„ =Вп(Впер)-Зн, грн

де Зн - сума зношення основних фондів, грн.

4. Справедлива вартість - це первісна вартість основних фондів, одержаних в обмін. Вона дорівнює сумі, за якою цей об'єкт може бу­ти обмінено в разі здійснення угоди між заінтересованими і компе­тентними незалежними сторонами.

Справедливою вартістю, як правило, вважається ринкова вар­тість основних фондів, яка визначається професійними оцінювача-ми-експертами. В разі неможливості такої оцінки основні фонди переоцінюються за відновною вартістю або за відновною вартістю з урахуванням зношення. Справедливу вартість ще називають реаль­ною вартістю основних фондів.

Всправ=Взал *Іпер, грн.

5. Ліквідаційна вартість (Влікв) - це залишкова вартість основ­них фондів на час їх вибуття з експлуатації, спричиненого зношен­ням. За цією вартістю підприємство може реалізувати основні фон­ди, списати, передати на баланс іншому підприємству.





Дата публикования: 2015-09-17; Прочитано: 352 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...