Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Хід роботи. Відкриті флакони підносять до ніздрів досліджуваного (по черзі, відповідно номерам флаконів), пропонують зробити вдих і сказати



Відкриті флакони підносять до ніздрів досліджуваного (по черзі, відповідно номерам флаконів), пропонують зробити вдих і сказати, чи відчуває він запах, назвати або охарактеризувати пахучу речовину. Якщо досліджуваний відчуває і розпізнає всі чотири запахи, констатується нормосмія. У випадку несприйняття 1-го, або 1-го і 2-го запахів, визначається гіпосмія (зниження нюху) І або II ступеня. Неможливість сприймати 1-й, 2-й і 3-й запахи свідчить про аносмію (відсутність нюху), тому що нашатирний спирт може сприйматися і розпізнаватися за рахунок подразнення, крім нюхового, й інших нервів.

Більш точне дослідження нюху можна здійснити за допомогою ольфактометра.

У резервуар ольфактометра, на 1/3 наповненого розчином пахучої речовини, шприцем вдувають повітря. Потім відкривають випускний клапан (кран) і в носову порожнину досліджуваного спрямовується певна кількість повітря, змішаного з парами пахучої речовини - пахуча суміш. Збільшуючи кількість пахучої речовини, відмічають її об'єм у мілілітрах, при якому досліджуваний вперше відчув запах (поріг сприйняття запаху), і об'єм, при якому він розпізнав або схарактеризував запах (поріг розпізнавання запаху).

Оформити протокол досліду, записати результати, зробити висновки.

Контрольні запитання:

1. Які фактори впливають на гостроту нюху?

2. Як вимірюють гостроту нюху?

3. Який шлях збудження від нюхових рецепторів до кіркового центру нюхового аналізатора?





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 182 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...