Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Хід роботи. Заздалегідь готують розчини та реактиви



Заздалегідь готують розчини та реактиви. Для приготування розчину Люголя 0,1 г кристалічного йоду і 0,15 г йодиду калію розтирають у ступці і додають 150 мл дистильованої води. Як реактив на крохмаль можна використати 5 %-й спиртовий розчин йоду, але його треба у 8 разів розвести водою.

Реактив Фелінга складається з двох розчинів, які готують і зберігають окремо, їх змішують у рівних об'ємах перед застосуванням. Розчин 1:5 г NаОН і 17,5 г сегнетової солі розчиняють у 50 мл води; розчин 2:3,5, г СиS04 розчиняють у 50 мл води. Збирають слину капсулою або природним способом, випускаючи її через закриту марлею лійку у пробірку. Перед збиранням ротову порожнину слід прополоскати водою. Для досліду потрібно близько 10 мл слини.

Нумерують 5 пробірок, ставлять їх у штатив і в кожну відмірюють по 1 мл слини. У першу пробірку додають З мл 1 %-го розчину вареного крохмалю; другу нагрівають на спиртівці до кипіння, охолоджують і додають З мл вареного крохмалю; у третю додають краплинами розчин НС1 (до появи стійкого рожевого забарвлення синього лакмусового паперу) і 3 мл розчину вареного крохмалю; у четверту пробірку - 3 мл розчину сирого крохмалю, у п'яту-3 мл вареного крохмалю.

Перші чотири пробірки ставлять на 30 хв. у термостат або у водяну баню при температурі +37-38°С, п'яту – у холодильник або склянку з льодом. Через 30 хв вміст кожної пробірки ділять на дві частини (для цього нумерують ще 5 пробірок) і досліджують на наявність крохмалю (додають розчин Люголя) і цукрів (додають реактив Фелінга). Вміст пробірок, де є крохмаль, при додаванні 1-2 крапель розчину Люголя, набирає синього кольору. А реактив Фелінга і нагрівання (до кипіння) виявляє наявність простих цукрів, тобто продуктів розщеплення крохмалю ферментами слини. У цих пробірках вміст стає буро-червоного кольору.

Оформити протокол досліду. Результати записати у вигляді таблиці.

Проаналізувати результати досліду. Пояснити, чому вміст пробірок при доданні розчину Люголя і реактиву Фелінга набирає різного забарвлення.

Контрольні запитання:

1. Які ферменти виділяються у слині людини?

2. За яких умов ферменти слини виявляють свою дію?

3. Які продукти утворюються внаслідок дії ферментів слини на крохмаль?

Робота 3. Визначення порога смакової чутливості.

Мета роботи: визначити і трактувати пороги смакової чутливе до різних речовин.

Для роботи потрібні: 0,001 %; 0,1 % та 1 % розчини сахарози; 0,01 %; 0,05 %; 0,2 % та 1 % розчини натрію хлориду, дистильована вода колби, пробірки.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 313 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...