Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Хід роботи. Капсула і гумові трубки для збирання слини повинні бути продезинфіковані



Капсула і гумові трубки для збирання слини повинні бути продезинфіковані. Капсулу з'єднують з трубками, до трубки від зовнішньої камери приєднують шприц.

Досліджуваний широко розтуляє рот. Досліджувач відтягує кут рота вверх і вбік, злегка вивертаючи внутрішню поверхню щоки, знаходить отвір протоки привушної слинної залози (проти другого верхнього корінного зуба) і прикладає до слизової оболонки капсулу так, щоб протока була в центрі внутрішньої камери капсули. Шприцом через трубку відсмоктують повітря із зовнішньої камери, через що капсула присмоктується до слизової оболонки і фіксується на ній. Потім на цю трубку накладають затискач.

Досліджуваний затуляє рот. Обидві трубки виведено назовні. Трубку від внутрішньої камери опускають у пробірку для збирання слини.

Спершу протягом 5 хв. вивчають вихідне слиновиділення. Збирають у пробірку і вимірюють кількість слини. Потім досліджують слиновиділення після обполіскування ротової порожнини протягом 1 хв. водою, розчином лимонної кислоти, молоком, розчином цукру. Після кожного розчину слину збирають протягом 5 хв., вимірюють кількість. Пробірку зі слиною становлять у штатив для наступного дослідження в'язкості слини.

Визначають в'язкість віскозиметром. Це скляний капіляр з розширенням і кільцевою поміткою у верхній частині. Віскозиметр закріплюють строго вертикально у штативі, закривають нижній кінець капіляра пальцем і наливають 1 мл слини. Трохи відкриваючи нижній кінець капіляра встановлюють нижній меніск слини на рівні кільцевої позначки. Потім відкривають капіляр (відводять палець) і одночасно пускають секундомір. Слина вільно витікає. Як тільки верхній рівень слини дійде до кільцевої позначки, зупиняють секундомір і зазначають час витікання слини (в секундах), який і характеризує її в'язкість. Чим більша в'язкість, тим довше витікає слина з капіляра.

Оформити протокол, записати результати в таблицю. Порівняти кількість і в'язкість слини, що виділяється на різні речовини, зробити висновки.

Характеристика слиновиділення в досліді

Умови одержання слини Час збирання слини, хв. Кількість слини, мл В'ЯЗКІСТЬ СЛИНИ (час проходження через капіляр), с
Вихідне слиновиділення      
Слиновиділення на Ø воду Ø лимонну кислоту Ø молоко Ø цукор        

Контрольні запитання і завдання: 1. Схарактеризувати капсулу і техніку збирання слини у людини із застосуванням капсули. 2. Які складові частини слини зумовлюють її в'язкість? 3. Пояснити відмінності у слиновиділенні на досліджувані речовини.

Робота 2. Перетравлювання крохмалю ферментами слини у людини

У слині містяться амілолітичні ферменти – амілаза і мальтаза. Оптимум дії амілази і мальтази знаходиться в межах нейтральної реакції середовища при температурі +37 °С. Амілаза, розщеплює полісахарид крохмаль до дисахариду мальтози. Остання під дією мальтази розщеплюється до глюкози (моносахарид).

Мета і завдання. Вивчити в експерименті вплив ферментів слини на крохмаль і умови, за яких ферменти виявляють активність.

Матеріали та обладнання: слина людини, 1%-й розчин вареного крохмалю, 1 %-й розчин сирого крохмалю, розчин йоду або розчин Люголя, реактив Фелінга, 0,5%-й розчин соляної кислоти, лакмусовий папір, стеклограф, термостат або водяна баня, спиртівка, штатив з пробірками, лід або холодильник.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 241 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...