Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

РОДИ І ВИДИ АЙВИ



У виробництві під назвою айва об’єднують представників трьох родів: Cydonia Mill., Chaenomeles Lindi. і Docynia Decne. Всі роди представлені видами, що мають по 2n=34.

Родина розанних Rosaceae L.
Рід Cydonia Mill     Рід Chaenomeles Lindi     Рід Docynia Decne.
Айва звичайна C. oblonga Mill.   Хеномолес японський Ch. Japonica Lindl

Хеномелес катаянський Ch.cathagensis C.K. Schneid.
Хеномелес Маулея (низька айва) Ch. maulei C.K. Schneid.

Рис. 34. Систематика айви.

Рід Cydonia Mill в культурі представлений лише одним видом – айва звичайна, яка має промислове значення. Батьківщина айви звичайної (C. oblonga Mill., 2n=34) – Північний Іран, Закавказзя, Мала Азія. В дикому стані зустрічається в Середній Азії, Північному Кавказі, Криму, на Балканах, в країнах Південної Європи. У складі виду виділяють 5 форм, які різняться формою плодів і морфологічними особливостями в будові рослин.

Рід Chaenomeles Lindi., налічує 4 види, батьківщиною яких є Китай і Японія. З роду хеномелес впроваджений в культуру хеномелес японський (Ch. Japonica Lindl., 2n=34.) або, як часто називають ця рослину – айва японська, яку використовують скоріше, як декоративну рослину, хоча плоди цього виду можна споживати. Окремі форми використовують, як купажуючу культуру для збагачення продуктів переробки з яблук та груші вітаміном С, якого міститься в плодах хеномелесу 100-224 мг %.

Рід Docynia Decne. (2n=34), або айва вічнозелена, має декоративне значення.

Рис. 35. Айва звичайна

Рис. 36. Цвітіння хеномелесу японського

Рис. 37. Плодоношення хеномелесу

Рис. 38. Плоди хеномелесу в розрізі.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 925 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...