Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Біологічна і виробнича класифікація плодових і ягідних культур



Об’єктами систематики (ботанічної класифікації) є всі форми і розмаїття зеленого світу. Плодові культури за ботанічною класифікацією належать до царства Рослини (Vegetabilia) під-царства Вищі рослини (Embryobionta) типу Покритонасінні (Magnoliophyta чи Angiospermae) класу Магноліопсиди, або Дводольні (Magnoliopsida або Dicotyledones).

До класу однодольних відносяться родина пальмових і банан. Далі їх класифікація представлена порядком, родиною, родом і видом. Родини об’єднують багато-чисельні роди. Роди об'єднують від одного (ананас) до сотень видів. Переважна кількість видів плодових культур належать до класу Дводольних (табл. 1).

Таблиця 1

Ботанічна класифікація основних плодових культур

Порядок Родина Рід Види, що мають певне значення в селекції
  Rosales   Rosaceae Malus Понад 30 видів яблуні
Pirus До 60 видів груші
Cydonia 1 вид айви
Prunus Слива, абрикос, персик, вишня, черешня
Juglandales Juglandaceae Juglans Волоський горіх
Carya Пекан, гікорі
Fagales Fagaceae Castanea Каштан їстівний
Corylaceae Corylus Ліщина, фундук
Sapindales Anacadiaceae Pistacia 3 види фісташки,
Myrtaflorae Punicaceae Punica Гранат
Ebenales Ebenaceae Diospiros Хурма

Родина, рід, вид, різновидність, та інше – поняття, які відносять до дикої природи, поняття чисто біологічні. Протягом еволюції, під впливом складних, часто агресивних, умов природного світу, живі організми пристосовувалися, створювалися форми, які могли вижити і дати плодовите потомство.

Вид найнижча класифікаційна одиниця, яка об’єднує групу рослин подібних за біологічними і морфологічними ознаками і які займають певну нішу в біогеоценозі.

З дикої природи людина брала для себе все, що дозволяло вижити, проводячи добір кращих рослин, створювала культурні форми. Так протягом віків створювалися і удосконалювалися культурні види, які об’єднують величезну кількість сортів. Основними географічними центрами походження найпоширеніших в Україні плодових рослин є Закавказзя, Середня Азія, Китай, Корея, Японія, Афганістан. Тут виникли і сформувалися яблуня, груша, абри­кос, вишня, олива. Вторинним центром, де сформувалося багато сортів, стала Європа. Батьківщиною багатьох ягідних культур є Європа, Сибір, Північна Америка.

Сорт (калтівар) – поняття, що стосується культурних рослин, оскільки сорти виникали в процесі господарювання людини, під її опікою. Сорт відображає господарську значимість, корисність тої чи іншої рослини, і сортом називають створену шляхом селекції сукупність культурних рослин, які володіють певними спадковими морфологічними, біологічними та господарсько-цінними ознаками та властивостями. Таким чином, об’єктом роботи селекціонера є сорт культурної рослини.

Нові сорти повинні поєднувати високі смакові якості, привабливий вигляд плодів, високу зимостійкість, стійкість до несприятливих факторів зовнішнього середовища та патогенів, високу щорічну врожайність, а для плодових – раннє плодоношення і довговічність.

Для селекціонера є обов’язком знати систематику плодових культур, орієнтуватися в родовому, видовому та сортовому розмаїтті зеленого світу. Залучення у селекційні програми диких форм, які часто є донорами цінних генів стійкості до несприятливих факторів природного середовища та до патогенів, дозволить підвищити адаптивність і продуктивність існуючих сортиментів. Великі перспективи має міжвидова і міжродова селекція. Поєднання геномів різних за походженням форм дозволяє створити нові рослини, які не існують у природі, урізноманітнити наші сади прекрасним і корисним.

Таблиця 2

Виробничо-біологічне групування

Г р у п а Представник
Зерняткові Яблуня, груша, айва, аронія, горобина, ірга, глід, мушмула
Кісточкові Вишня, черешня, слива, абрикос, персик, алича, дерен (кизил), обліпиха, мигдаль
Горіхоплідні Волоський горіх, ліщина фундук, мигдаль, фісташка, каштан їстівний, пекан, кедр сибірський
Ягідні Суниця, смородина і порічки, малина, ожина, чорниця, лохиня, брусниця, жу­равлина, шовковиця, калина
Субтропічні Цитрусові: лимон, апельсин, мандарин, грейпфрут, кінкан, цитрон, бігардія та інші, а також інжир, гранат, маслина, хур­ма, фейхоа, авокадо, унабі, зізіфус
Тропічні   Банан, ананас, манго, динне дерево (папайя), фінікова і кокосова пальми, дуріан, хлібне дерево, анакардія

В Україні за біологічними і виробничими ознаками всі плодові рослини прийнято об'єднувати в групи: зерняткові, кісточкові, го­ріхоплідні, ягідні, субтропічні і тропічні (табл. 2).

За зовнішнім виглядом – морфологічними ознаками – плодові і ягідні рослини об’єднують в п’ять груп: дерева, кущі, напівкущі, багаторічні трав’янисті та ліаноподібні рослини (табл. 3).

Таблиця 3

Групування рослин за біолого-морфологічними формами

Форма рослин Вид
Дерева Яблуня, груша, черешня, волоський горіх, шовковиця, пекан, каштан, абрикос, персик та інші.
Кущі Смородина і порічки, аґрус, фундук, калина, деякі види вишні та інші.
Напівкущі Малина, ожина, журавлина, чорниця, брусниця, морошка та інші.
Багаторічні трав’я-нисті рослини Всі види суниць.
Ліаноподібні рослини Лимонник китайський (шізандра), актинідія, виноград.

Контрольні питання

1. Що таке родина, рід і вид культурних рослин? Дайте визначення цих термінів.

2. Дайте визначення поняттю сорт культурних рослин.

3. Як систематизують плодові культури за виробничим призначенням?

4. Як групують плодові культури за біолого-морфологічними формами?





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 4608 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...