Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Перспективи розвитку селекції плодових культур



Значна частина території України знаходиться в умовах континентального клімату з суворими зимами та жарким літом. Вплив Атлантичного океану на західні регіони також істотний, бо приводить до зменшення інсоляції та перезволоження. Основними природними факторами, які гальмують упровадження нових сортів плодових і ягідних рослин у культуру є низькі температури повітря в зимовий і ранньовесняний періоди, та брак сонячних днів у періоди вегетації. Отже, селекційна робота має проводитися з урахуванням кліматичних умов того чи іншого регіону. Просте перенесення рослин у північніші регіони з південних, як правило, не дає результату. Лише селекційна робота дозволяє виділити форми, які можуть адаптуватися до нових умов вирощування.

Селекційний процес на сучасному етапі має об’єднувати традиційні методи – інтродукцію, акліматизацію, добір вихідного матеріалу, гібридизацію, масовий добір з новими методами – культурою тканин, одержання гаплоїдів, використання хімічного і фізичного мутагенезу, гібридизацію соматичних клітин, одержання щеплених химер, та інше.

Важливим аспектом селекції плодових та ягідних культур є створення швидко-плідних сортів. Також велике значення має селекція слаборослих підщеп, бо їх використання дозволяє пришвидшити вступ дерев у фазу плодоношення, рано давати товарні врожаї й можна замінювати сади через два десятки років. Такі плодові рослини не повинні мати періодичності у плодоношенні, бути стійкими до хвороб, особливо вірусного походження, та до шкідників.

Реальним вирішенням цих завдань є використання олігогенних донорів конкретних ознак, тобто поєднання в одному геномі кількох ознак на рівні олігогени + полігени. Олігогенні ознаки успадковуються незалежно одна від одної, можуть бути дискретно наявними в одному геномному комплексі й незалежно реалізуватися фенотипово.

Велику увагу слід надавати якості плодів. Нові сорти повинні мати високий вміст біологічно активних речовин. Якість плодів має відповідати вимогам споживчого ринку. Плоди мають бути щільними, соковитими, з однорідним забарвленням, зберігати товарні якості упродовж року у сховищах, та інше.

В селекції підщеп важливе значення мають такі ознаки: легке розмноження вегетативним способом або насінням; формувати вертикальний стовбур без розгалужень, зручний для щеплення; мати високий аффінітет з прищепою; підщепи не повинні утворювати кореневої порослі в саду; бути високо-стійкими до патогенів та високо-зимостійкими.

Перспективною є селекція колоноподібних форм плодових культур, які не утворюються сильні бічні розгалуження (пригнічені гілки першого порядку галуження), а мають на стовбурі лише зону інтенсивного обростання плодовою деревиною. Це дозволяє дуже щільно розміщувати дерева на площі й одержувати щедрі врожаї з одиниці об’єму крони. Донором колоно-подібності яблуні є сорт Мекинтош Важек та похідні від нього форми й сорти. На сьогодні у державне сортовипробування передано сорти колоноподібного типу: Вертикаль, Танцівниця, Спарта, Антей, Руслан.

В селекційній роботі штучна гібридизація є основним методом отримання нового вихідного матеріалу. Вона дає можливість поєднати в новому гібридному організмі бажані ознаки батьківських форм. Віддалена гібридизація дає можливість “конструювати” генотипи і синтезувати нові міжвидові та міжродові гібриди із широкими потенційними можливостями мінливості та добору форм. Віддалена гібридизація дозволяє отримати не тільки цінні сорти, а й нові види рослин.

В природі більшість культивованих сортів яблуні – це диплоїди (2n = 34). Серед триплоїдів (2n = 51), які виникли природним способом унаслідок запліднення не редукованих гамет, відомі такі сорти, як Болдуїн, Род-Айленд Грінінг, Мутсу, тощо. Великі перспективи має штучний мутагенез, який дозволить конструювати форми з новими задатками. Перспективною є клонова селекція.

Контрольні питання

1. Які методи селекції використовують в селекційному процесі?

2. Що таке олігогенні ознаки і як вони успадковуються і реалізуються?

3. Який з методів селекції має найбільше значення на сучасному етапі?

4. Що таке віддалена гібридизація, її роль в селекції плодових культур?





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 977 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...