Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Електроліз розплавів



Електролізом розплавів одержують метали, що мають більш негативні електродні потенціали і деякі їхні сплави.

Під час електролізу розплавів електролітів з інертними електродами на катоді завжди відновлюються катіони металу, а на аноді окиснюються аніони. Наприклад,

У хімічній промисловості електролізом одержують різні продукти - фтор, хлор, H2 і O2 високої чистоти, гідроксиди, H2O2 тощо.

Процеси гальваностегії – це процеси нанесення за допомогою електролізу на поверхні металевих виробів шарів інших металів для захисту цих виробів від корозії, надання їх поверхності твердості, а також в декоративних цілях.

З численних гальванотехнічних процесів, що застосовуються в техніці, найважливішими є хромування і нікелювання. Суть гальванічного нанесення - добре очищену і знежирену деталь занурюють у розчин солі того металу, яким її слід покрити і приєднують як катод до кола постійного струму. Під час пропускання струму на деталі осаджується шар захисного металу. Найкращий захист створюють дрібнокристалічні щільні осади. Такі осади мають, крім того, кращі механічні властивості.

Гальванопластикою називають процеси виготовлення точних металічних копій з рельєфних предметів електроосадженням металу. За допомогою гальванопластики виготовляють матриці для пресування різних виробів (грамофонних пластинок, ґудзиків, тощо), матриці для тиснення шкіри та паперу, виготовлення радіотехнічних схем, друкарських кліше.

До гальванотехніки належать також інші види електрохімічної обробки поверхні металів: електрополірування сталі, оксидування алюмінію, магнію.

Оксидування – це анодна обробка металів, в ході якої змінюється структура оксидної плівки на його поверхні. Це надає більшої корозійної стійкості металу. Крім того, метал набуває гарного зовнішнього вигляду.

Електролітичне виділення металу з розчину називається електроекстракцією. Руду обробляють певними реагентами, внаслідок чого метал переходить в розчин. Після очищення від домішок розчин піддають електролізу. На катоді виділяється метал високої чистоти. Цим способом одержують Zn, Cd, Co, Cr, Mn тощо.

Електролітичне рафінування металів застосовують для видалення з них домішок і для вилучення цінних компонентів. З металу, що очищують, відливають пластини і ставлять їх як аноди в електролізер. При проходженні струму метал на аноді. Дані катіони металу осаджуються на катоді, утворюючи компактний осад чистого металу.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 320 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...