Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Основи теоретичного матеріалу. Багато хімічних сполук, частіше солі, здатні взаємодіяти між собою з утворенням більш складних сполук



Багато хімічних сполук, частіше солі, здатні взаємодіяти між собою з утворенням більш складних сполук, які одержали назву комплексних. Наприклад:

Fe(CN)2 + 4KCN = K4[Fe(CN)6],

ZnSO4 + 4NH3 = [Zn(NH3)4]SO4.

Розглянемо будову комплексних сполук. В їх молекулах міститься атом в позитивному ступені окиснення, який об’єднює довкола себе всі інші частинки. Його називають комплексоутворювачем чи центральним атомом; в наших прикладах це Fe+2 і Zn+2.

Найчастіше, комплексоутворювачами єкатіони d – елементів, наприклад, Fe2+, Fe3+, Co3+, Cr3+, Cu2+, Ti4+ тощо, рідше – атоми елементів головних підгруп періодичної системи з позитивним ступенем окиснення, наприклад, Be+2, Al+3, а також неметали з високим ступенем окиснення (B+3, Si+4, P+5 тощо).

В безпосередній близькості від комплексоутворювача розміщуються частинки, які називають лігандами; в наших прикладах це СN- та NH3. Лігандами зазвичай є негативно заряджені йони (СN-, OH-, Сl-, I-, NO-2 тощо) або нейтральні молекули (H2O, NH3).

Число лігандів, розміщених навколо комплексо-утворювача, визначає координаційне число комплексоутворювача (комплексні сполуки часто називають координаційними). Для K4[Fe(CN)6] координаційне число рівне 6, а для [Zn(NH3)4]SO4 координаційне число рівне 4. Значення координаційного числа залежить від багатьох факторів: від природи лігандів, від співвідношення радіусів лігандів і комплексоутворювача, умов проведення процесів комплексоутворення. Але основним фактором, який впливає на координаційне число, є ступінь окиснення комплексоутворювача:

ступінь окиснення комплексоутворювача +1 +2 +3 +4 вище +4
координаційні числа   4;6 6;4   8-12

(підкреслені найбільш характерні координаційні числа).

Комплексоутворювач і ліганди складають комплексний йон, або внутрішню сферу комплексу, який у хімічній формулі комплексної сполуки записують в квадратних дужках; в нашому прикладі це [Fe(CN)6]4-, а для комплексної сполуки [Zn(NH3)4]SO4 – це [Zn(NH3)4]2+. Заряд комплексного йону дорівнює сумі зарядів комплексоутворювача і лігандів.

Йони, що знаходяться за межами внутрішньої сфери, утворюють зовнішню сферу комплексу; і для першої сполуки це K+, а другої – SO42-. Заряд комплексного йону можна визначити за зарядом зовнішньої сфери, взятого з протилежним знаком.

Для комплексних сполук [Zn(NH3)4]Cl та K4[Fe(CN)6] схематично будову комплексної сполуки можна зобразити таким чином:

Рисунок 3 – Схематичне зображення будови комплексних сполук [Zn(NH3)4]Cl та K4[Fe(CN)6]

 
 
Внутрішня координаційна і зовнішня сфери – це протилежно заряджені йони, між якими здійснюється електростатичне притягання.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 426 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...