Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Кислі солі



1.1 Одержання та властивості кальцій гідрогенкарбонату

Налийте в колбу 3 мл розчину кальцій гідроксиду і пропускайте через нього з апарату Кіппа карбон (IV) оксид до утворення осаду (рис. 2).

Рисунок 2 – Установка для досліду.

1 – апарат Кіппа; 2 – промивна склянка з дистильованою водою (для звільнення СО2 від домішок хлороводню);
3 – склянка із концентрованою H2SO4 (для осушки газу);

4 – колба з розчином Са(ОН)2

Відзначте в лабораторному зошиті колір осаду в пробірці і продовжуйте пропускати газ. Що спостерігаєте? Напишіть рівняння реакцій одержання кальцій карбонату і перетворення його в кальцій гідрогенкарбонат.

Одержаний розчин розділіть у дві пробірки. В одну пробірку додайте розчину кальцій гідроксиду, а вміст другої нагрійте до кипіння. Які зміни відбуваються в пробірках? Напишіть рівняння реакцій.

1.2 Властивості калій гідрогенсульфату

У 3 мл води розчиніть декілька кристаликів калій гідрогенсульфату і розділіть розчин на дві пробірки. В одну пробірку вкиньте синій і червоний лакмусовий папірці. Який із них змінив колір? Чому? Напишіть рівняння реакцій електролітичної дисоціації калій гідрогенсульфату. До другої пробірки прилийте 2-3 мл розчину соди (натрій карбонат). Що відбувається? Напишіть рівняння реакцій.

2 Основні солі

2.1 Одержання та властивості кобальт(ІІ)гідроксо хлориду

В пробірку з 3 мл розчину кобальт(ІІ) хлориду краплями додавайте розчин натрій гідроксиду до утворення синього осаду кобальт(ІІ)гідроксо хлориду. Вміст пробірки перемішайте і розділіть на дві частини. До однієї долийте розбавленого розчину HCl до розчинення осаду, а до другої – концентрованого розчину NaOH. Опишіть спостереження. Напишіть рівняння реакцій.

2.2 Основні солі алюмінію

В пробірку з 2 мл розчину алюміній сульфату прилийте розчину амоніаку. Що відбувається? У залежності від кількості прилитого амоніаку, можуть утворюватися алюмінійгідроксо сульфат, алюмінійдигідроксо сульфат або алюміній гідроксид. Напишіть усі три рівняння реакцій.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 673 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...