Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Основи теоретичного матеріалу



Солі – хімічні сполуки, які складаються з катіонів металів або складних катіонів (наприклад NH4+) та аніонів кислот. До складу солей, крім катіонів металів, можуть входити також катіони водню Н+ або, крім аніонів кислот, – гідроксид-йони ОН-. Відповідно до цього солі поділяються на: середні (нормальні), кислі та основні.

Середні (або нормальні) солі можна розглядати як продукти повного заміщення катіонів Н+ в кислоті на катіони металу, або як продукти повного заміщення гідроксид-йонів ОН- в основі на кислотні залишки.

Назву середніх солей утворюють із двох слів, з яких перше – назва катіону, а друге – назва аніону. Якщо елемент проявляє змінний ступінь окиснення, то останній зазначається в дужках римською цифрою після назви елемента. Наприклад:

K2SO3 – калій сульфіт;

FeSO4 – ферум (ІІ) сульфат;

Fe2(SO4)3 – ферум (ІІІ) сульфат.

Середні солі одержують в основному при взаємодії оксидів, основ з кислотами.

Кислі солі можна розглядати як продукти неповного заміщення катіонів водню Н+ в багатоосновній кислоті на катіони металу.

В молекулах одноосновних кислот (HCl, HNO3, HCN) міститься один атом Гідрогену, тому такі кислоти кислих солей не утворюють.

Назву кислої солі утворюють подібно до середньої – спочатку називають катіон металу із зазначенням в дужках його ступеня окиснення, якщо він змінний, а потім додають слово „гідроген”, якщо в аніоні кислої солі міститься один атом гідрогену, або дигідроген-, якщо їх два, до назви аніону. Наприклад:

KHCO3 – калій гідрогенкарбонат;

Ca(H2AsO4)2–кальцій дигідрогенортоарсенат;

Fe(HSO4)3 – ферум (ІІІ) гідрогенсульфат.

Кислі солі можна одержати:

1) При дії кислоти на середню сіль

2) При неповній нейтралізації кислоти основою

Кислі солі, завдяки наявності в їх молекулах гідроген-йонів, проявляють властивості кислот – здатні взаємодіяти з речовинами основного характеру з утворенням середніх солей, взаємодіяти з металами. Наприклад:

У воді кислі солі практично повністю дисоціюють на катіони металу та аніони кислої солі.

Основні солі – цепродукти неповного заміщення гідроксид-йонів багатокислотної основи або амфотерного гідроксиду на кислотні залишки. Іншими словами, основні солі – це речовини, до складу яких входять катіони металу та два різновиди аніонів – аніони кислоти та гідроксо-йони. В молекулах однокислотних основ ( тощо) є тільки один гідроксид-йон, тому такі основи основних солей не утворюють.

Назви основних солей утворюють подібно до назв середніх солей, тільки до назви катіону металу дописують слово гідроксо-, якщо до складу основної солі входить одна група -, та дигідроксо-, якщо їх є дві. Наприклад:

– магнійгідроксо хлорид
– бісмутдигідроксо нітрат

Основні солі можна одержати:

1) При дії основи на середню сіль цієї ж основи

2) При неповній нейтралізації основи або амфотерного гідроксиду кислотою:

Основні солі, завдяки наявності в їх молекулах гідроксид-йонів, проявляють деякі властивості основ. Наприклад, вони взаємодіють з речовинами кислотного характеру з утворенням середніх солей:

;

.

Якщо гідроксид амфотерний, то і основна сіль, яка походить від нього, проявляє амфотерні властивості:





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 483 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...