Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Гідрати оксидів



До гідратів оксидів належать основи та оксигеновмісні кислоти.

Основи – це сполуки, які складаються з катіонів (металів, амонію) і гідроксогруп ОН-, здатних заміщуватись на кислотний залишок. Наприклад: NaOH, , , , .

Залежно від числа гідроксильних груп у молекулі, основи поділяються на одно- та багатокислотні.

Розрізняють звичайні основи та амфотерні гідроксиди. Звичайні основи походять від основних оксидів, амфотерні відповідно – від амфотерних.

Звичайні основи реагують лише з речовинами кислотного та амфотерного характеру, утворюючи солі.

NaOH + HNO3 = NaNO3 + H2O

Ba(OH)2 + SO3 = BaSO4 + H2O

Амфотерні гідроксиди проявляють двоїсту природу, тобто здатні в хімічних реакціях виступати як основи (з речовинами кислотного характеру) або як кислоти (з речовинами основного характеру).

Наприклад:

Zn(OH)2 + 2HCl = ZnCl2 + 2H2O,

Zn(OH)2 + 2NaOH = Na2ZnO2 + 2H2O.

­↓

H2ZnO2

Кислоти – це складні сполуки, які складаються з атомів Гідрогену та кислотного залишку, які можуть заміщуватися на метал. За кількістю атомів Гідрогену, що входять до складу молекули кислоти, останні поділяються на одно-, дво- та багатоосновні. Розрізняють оксигеновмісні та безкисневі кислоти.

Кислоти реагують з речовинами основного та амфотерного характеру, утворюючи солі. Наприклад:





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 463 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...