Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Осн. кисл. осн. осн



Li2O + Сl2О7 → 2LiСlО4 СrО + СаО

осн. кисл. осн. кисл.

Cs2O + SnO2→ Cs2SnO3 FeO + SO3 → FeSO4,

осн. не солетв. кисл. кисл.

MgO + NО V2O5 + CO2

Амфотерними називають оксиди, яких здатні проявляти як основні, так і кислотні властивості.

До амфотерних належать:

1) оксиди деяких елементів головних підгруп – , , , , , , , , , , , та деякі інші;

2) оксиди деяких металів побічних підгруп, частіше такі, в яких метали проявляють проміжні ступені окиснення, наприклад: , , , , .

Амфотерні оксиди реагують з речовинами основного характеру, проявляючи кислотні властивості, з речовинами кислотного характеру, проявляючи основні властивості, та між собою з утворенням солей.

;

ZnO + Na2O = Na2ZnO2;

;

Al2O3 + 6NaOH =2Na3AlO3 + 3H2O;

Al2O3 + ZnO = Zn(AlO2)2.

Властивості оксидів металів побічних груп, здатних проявляти різні ступені окиснення, змінюються від основних через амфотерні до кислотних з підвищенням ступеня окиснення елементів, що утворюють оксид.

Наприклад:

основні амфотерні кислотні

Необхідно чітко уявляти собі, що амфотерні оксиди не в однаковій мірі здатні проявляти основні та кислотні властивості. Деякі з них за властивостями ближче до основних оксидів, наприклад , , деякі – до кислотних, наприклад . У переважній більшості амфотерних оксидів елементи проявляють ступені окиснення +2, +3, рідше вищий.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 293 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...