Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Лабораторна робота №2. Оксиди і гідрати оксидів



Оксиди і гідрати оксидів

Мета: вивчити класифікацію оксидів, гідратів оксидів, їх властивості і навчитись писати хімічні формули та реакції хімічної взаємодії

ПРОГРАМНІ ПИТАННЯ

1. Класифікація неорганічних сполук.

2. Оксиди та гідрати оксидів і їх номенклатура.

3. Одержання оксидів та гідратів оксидів.

4. Хімічні властивості оксидів та гідратів оксидів.

ЗРАЗОК КАРТКИ КОНТРОЛЮ ЗНАНЬ

1. Назвіть сполуки: В2О3, СО2, СаО, P2O5, Сr(ОН)2, HNO2, HClO4, Ge(OH)2.

2. Напишіть хімічні формули таких сполук: калій оксид, манган (ІV) оксид, карбонатна кислота, бісмут (III) гідроксид, ортосилікатна кислота, хром(ІІІ) гідроксид, ферум(ІІ) гідроксид.

3. Закінчіть рівняння тих реакцій, які проходять:

а ) SO3 + HCl ® б) BeO + CO2 ®

в) FeO + Cr2O3 ® г) Al2O3 + NaOH ®

д) Cr(OH)3 + CoO ® е) СO + ВаO ®

Чому не відбуваються деякі реакції?

ОСНОВИ ТЕОРЕТИЧНОГО МАТЕРІАЛУ

Оксиди

Оксиди – це сполуки, що складаються з атомів двох елементів, один з яких є Оксиген зі ступенем окиснення мінус 2. В оксидах атоми Оксигену сполучаються з атомами інших елементів і не сполучені безпосередньо між собою. За хімічними властивостями оксиди поділяються на солетвірні та несолетвірні. Останніх дуже мало (СО, NO, N2O, SiO). Солетвірних оксидів більшість. Вони поділяються на основні, кислотні та амфотерні.

Основні оксиди – це оксиди, утворені металами з низькими ступенями окиснення: +1, +2, рідше +3, наприклад: Li2O, K2O, MgO, FeO, Lа2O3. Оксиди найактивніших металів, насамперед лужних та лужноземельних, з водою утворюють розчинні у воді основи (луги).

K2O + Н2О=2KOН,

ВаО + Н2О = Ва(ОН)2.

Кислотні оксиди – це оксиди,утворенінеметалами, а також деякими метали з високими ступенями окиснення (+5, +6, +7), наприклад: CO2, Р2О5, В2О3, V2O5, CrO3, Mn2O7. Основні і кислотні оксиди взаємодіють між собою, утворюючи солі, а з несолетвірними не взаємодіють.

Основні оксиди реагують з кислотами та сполуками амфотерного характеру, а кислотні – з основами та сполуками амфотерного характеру.

Сполуки кислотного характеру між собою не взаємодіють, а також сполуки основного характеру між собою не взаємодіють.

Приклади деяких реакцій наведено нижче.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 603 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...