Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Яку назву має другий закон Г. Менделя?



а) закон незалежного комбінування;

б) закон розщеплення;

в) закон гомологічних рядів спадкової мінливості;

г) закон одноманітності;

д) закон “чистоти гамет”.

Яку назву має третій закон Г.Менделя?

а) закон одноманітності;

б) закон гомологічних рядів спадкової мінливості;

в) закон чистоти гамет;

г) закон незалежного комбінування;

д) закон розщеплення.

12. Яка з вказаних рис не є характерною для автосомно-рецесивного успадкування?

а) відносно невелика кількість хворих у родоводі;

б) наявність хворих по горизонталі;

в) імовірність народження хворої дитини в сім'ї гетерозиготного батька і здорової матері становить 50%;

г) імовірність народження хворої дитини в сім'ї гетерозиготних батьків становить 25%;

д) фенотипово здорові батьки хворої дитини гетерозиготні.

У людини карі очі – домінантна ознака, блакитні – рецесивна. Блакитноокий чоловік, батьки якого мали карі очі, одружився з кароокою жінкою, в батька якої очі були блакитні, а у матері – карі. Яке найбільш правильне співвідношення може бути у їх дітей?

а) 1:2:1 за генотипом;

б) 1:1 за генотипом;

в) 3:1 за фенотипом;

г) 2:1 за фенотипом;

д) 1:2:1 за фенотипом.

Дитяча форма амавротичної сімейної ідіотії (Тейя-Сакса) успадковується як автосомна рецесивна ознака і закінчується смертю до 4-5 років. Перша дитина в сім'ї померла від цієї хвороби в той час, коли повинна була народитися друга. Яка вірогідність того, що друга дитина буде страждати тією ж хворобою?

а) 0 %;

б) 25 %;

в) 50 %;

г) 75 %;

д) 100 %.

Жінка, сліпа внаслідок аномалії кришталика, а чоловік – внаслідок аномалії рогівки (обидва види сліпоти як рецесивні, незчеплені ознаки) мають двох дітей: сліпого і зрячого. Яка найвища імовірність того, що їх третя дитина буде зрячою?

а) 0 %;

б) 12 %;

в) 25 %;

г) 37 %;

д) 50 %.

Сімейна гіперхолестеринемія успадковується домінантно через автосоми. У гетерозигот це захворювання супроводжується високим вмістом холестерину в крові. У гомозигот, крім того, розвиваються ксантоми (доброякісна пухлина) шкіри і сухожилок, атеросклероз. Яка імовірність народження здорової дитини в сім'ї, де один з батьків має лише високий вміст холестерину в крові, а другий – весь комплекс прояву цієї ознаки?

а) 25 %;

б) 0 %;

в) 50 %;

г) 75 %;

д) 100 %.

У людини нормальна пігментація шкіри (С) домінує над альбінізмом (с), наявність ластовиння (Р) над його відсутністю (р). Визначте імовірність народження дітей, схожих на батьків, якщо батько і мати дигетерозиготні.

а) 1/16;

б) 2/14;

в) 3/16;

г) 6/16;

д) 9/16.

Батько хворіє на мігрень (домінантна ознака), а мати здорова. У батька нормальний слух, у матері також, але вона має рецесивний алель глухоти. Яка імовірність народження дітей з обома хворобами, якщо батько гетерозиготний за обома генами?

а) 2/8;

б) 1/8;

в) 3/8;

г) 4/8;

д) 8/8.

Фенілкетонурія – одна з форм агаммаглобулінемії швейцарського типу (призводить до смерті у шестимісячному віці) успадкується як автосомна рецесивна ознака. Успіхи сучасної медицини дозволяють запобігти тяжких наслідків порушення обміну фенілаланіну. Жінка, яку вилікували від фенілкетонурії вийшла заміж за здорового чоловіка. Визначте найвищу імовірність народження в цій родині життєздатної дитини з фенілкетонурією.

а) 6,25 %;

б) 18,75 %;

в) 25 %;

г) 50 %;

д) 100 %.

У чоловіка один з батьків хворіє на цукровий діабет, у дружини – всі хворі. Який відсоток дітей фенотипово буде схожий на батька, якщо відомо, що ця хвороба успадковується рецесивно?

а) 0 %;

б) 25 %;

в) 50 %;

г) 75 %;

д) 100 %.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 920 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...