Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Можливі помилки при роботі з мікроскопом



1. Забруднена оптика. Дослідник бачить на об'єкті плями (окремі утворення, грудочки) або зовсім не може розрізнити об'єкт.

2. Об'єктив підведено під тубус не до кінця. Поле зору виявляється біля краю затемненим, ніяке положення дзеркала не допомагає.

3. Препарат покладено накривним скельцем додолу. На малому збільшенні об'єкт видно, а на великому – ні. Товщина предметного склельця, під яким при такому положенні препарату міститься об'єкт, не дозволяє опустити тубус до необхідної фокусної відстані.

4. Об'єкт (або його ділянка) поставлений не в центрі поля зору, виникає непорозуміння з великим збільшенням, при малому збільшенні об'єкт видно, а після переведення на велике – він зникає. Причина – поле зору зменшилося й об'єкт виявився за його межами.

Самостійна навчально-дослідницька робота:

1. Вивчити будову світлового мікроскопа та правила роботи з ним (використовуючи інструкції, практикум).

2. Приготувати, вивчити, зарисувати та описати тимчасовий мікропрепарат перехрестя волосся.

3. Розглянути готовий мікропрепарат плівки цибулі.

4. Приготувати, вивчити, зарисувати та описати тимчасовий мікропрепарат плівки цибулі.

Відріжте ножицями волосинку завдовжки 3 см, розріжте навпіл і покладіть на предметне скло навхрест. За допомогою піпетки нанесіть краплю води і покрийте накривним скельцем. Щоб під накривним скельцем не утворилися пухирці повітря, доторкніться до краплі одним із країв скельця і поступово опускайте його до горизонтального рівня. Води або іншої рідини беріть стільки, щоб заповнити простір між предметним і накривним скельцями. Якщо рідини багато і вона виступає за межі накривного скельця, її вбирають фільтрувальним папером. Коли ж рідини взято мало, її вводять під накривне скельце скляною паличкою або піпеткою.

Розгляньте тимчасовий мікропрепарат за допомогою мікроскопа, почавши з малого збільшення. Потім розташуйте перехрестя волосся в центрі поля зору і розгляньте його на великому збільшенні мікроскопа. Порівняйте розміри зображення на великому та малому збільшеннях, зарисуйте в зошиті. Запишіть свої спостереження.

3. Розглянути та описати готовий мікропрепарат плівки цибулі.

Розгляньте під малим, а потім під великим збільшенням мікроскопа мікропрепарат плівки цибулі. Зверніть увагу на форму, розміри, взаємне розташування клітин, форму, розміри і кількість ядер у клітинах. Запишіть спостереження.

4. Приготувати, вивчити, зарисувати та описати тимчасовий мікропрепарат плівки цибулі.

Візьміть часточку цибулини. Відділивши м'ясисту луску, зніміть пінцетом тонку плівку, яка покриває її зсередини, відріжте ножицями невеличку частинку плівки (декілька квадратних міліметрів), покладіть на предметне скельце. За допомогою піпетки нанесіть краплю розчину барвника (розчин Люголя), покрийте накривним скельцем і розгляньте спочатку при малому, потім при великому збільшенні мікроскопа. Зверніть увагу на форму, взаєморозміщення клітин, особливості будови оболонки, структуру цитоплазми, форму, розміри, кількість і розташування ядер, ядерця. Замалюйте і запишіть спостереження.

На рисунку позначте оболонку, цитоплазму, ядро, ядерце, вакуолі (якщо їх видно).

Зробіть загальний висновок за темою заняття та проведеною роботою.

Набути практичних навичок:

1. Уміти виготовляти й описувати тимчасові цитологічні мікропрепарати.

2. Навчитися вміло користуватися світловим мікроскопом.

Питання для самоконтролю:

1. Назвіть підпорядковані один одному рівні організації живого.

2. Назвіть елементарні структури рівнів.

3. Які біологічні явища характеризують кожен із рівнів?

4. Назвіть деталі оптичної, освітлювальної, механічної частин світлового мікроскопа.

5. Яке призначення конденсора, діафрагми?

6. Яке призначення макрометричного і мікрометричного гвинтів?

7. Якою поверхнею дзеркала (плоскою чи увігнутою) слід користуватися за умов штучного освітлення? Чому?

8. Який порядок переведення з малого на велике збільшення мікроскопа?

9. Чому при виготовленні тимчасового мікропрепарата об'єкт занурюють у краплю води або обробляють розчином барвника?





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 2444 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.011 с)...