Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Правила роботи з мікроскопом



1. Установіть мікроскоп у робоче положення, тобто так, щоб колонка штатива була повернена в бік дослідника, а дзеркало – у напрямку джерела світла.

2. Центруйте мікроскоп. Для цього повертайте револьвер доти, поки об'єктив малого збільшення не стане в центрі отвору предметного столика (до відчуття легкого поштовху).

3. Освітіть поле зору. Для цього, дивлячись в окуляр лівим оком і не закриваючи праве, повертайте дзеркало до джерела світла доти, поки поле зору не освітиться рівномірно. Не слід допускати попадання на дзеркало мікроскопа прямих сонячних променів.

4. Покладіть препарат на предметний столик так, щоб об'єкт опинився над отвором столика під об’єктивом.

5. Дивлячись збоку, за допомогою кремальєри опустіть тубус так, щоб об’єктив набли­зився до препарату, але не торкався його. Забороняється опускати тубус, дивля­чись при цьому в окуляр, це може призвести до псування препарату та об'єктива.

6. Дивлячись в окуляр, обертом кремальєри у зворотний бік (на себе), повільно піднімайте тубус, поки в полі зору не з'явиться чітке зображення об'єкта. Відстань від об'єкта до об'єктива при малому збільшенні складає близько 1 см.

7. Під час роботи ліву руку тримають на мікрометричному гвинті, який злегка обертають не більше як на півоберта. Завдяки цьому досягається можливість розглядати як поверхневі, так і більш глибокі ділянки об'єкта. Препарат треба розглядати, повільно рухаючи його на предметному столику або повертаючи самий предметний столик.

8. Переходячи з малого на велике збільшення, ще при малому збільшенні покладіть у центр поля зору ту частину об'єкта, яку треба вивчити.

9. Обертом револьвера поставте над препаратом об'єктив великого збільшення. Дивлячись збоку, повільно й обережно опускайте тубус, щоб об’єктив (×40) майже наблизився до препарату, але не торкнувся його. Після цього, дивлячись в окуляр, повільно піднімайте тубус до появи обрисування предмета. Для наведення чіткості використовуйте тільки мікрогвинт. Відстань від об'єкта до об'єктива при великому збільшенні близько 1 мм.

10. Користуючись мікрометричним гвинтом, домагайтеся чіткого зображення об'єкта.

11. Працюючи з імерсійним об'єктивом, на предметне скло наносять краплю кедрової олії, в яку обережно занурюють об'єктив (×90 тільки з позначкою “ІМ”), не торкаючись ним предметного скельця, і, дивлячись в окуляр, піднімають тубус мікрогвинтом до появи зображення. Увага! При фокусуванні користуються тільки мікрометричним гвинтом. Кедрова олія створює однорідне середовище для заломлення світлових променів, а це важливо, коли розглядають препарати при великому збільшенні, тому що це додаткове оптичне середовище.

12. Не слід розгвинчувати окуляр і об'єктиви.

13. Якщо ви не бачите об'єкта під великим збільшенням, значить препарат не був точно поставлений у центрі поля зору при малому збільшенні. У цьому випадку переведіть револьвер знову на мале збільшення і повторіть роботу спочатку.

14. Переміщуючи мікроскоп, треба брати його за ручку штатива, не крутити без потреби частини мікроскопа.

15. Перед дослідженням предметів і після нього оптичну систему мікроскопа протирають марлею або м’якою серветкою.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 13534 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...