Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Систематичний хід аналізу катіонів всіх груп



Прилади та реактиви: всі прилади та реактиви, необхідні для визначення катіонів І, ІІ, ІІІ, IV,V і IV групи.

Попередні випробування.

Перед початком аналізу необхідно на сам перед звернути увагу на колір і реакцію розчину (рН). Відсутність забарвлення дає можливість передбачити, що в розчині не має іонів Co2+, Ni2+, Fe3+ , Cu2+, Cr3+. Нейтральна реакція розчину вказує, що катіони Sn2+, Hg2+, Sn4+, Bi3+ відсутні. Після цього в окремих пробах розчину проводять реакції з сірчаною та хлороводневою кислотами, а також з хлоридом олова(ІІ).

Якщо при дії HCl осад не випадає, то, очевидно не має катіонів Ag+, Hg22+ і можливо - Pb2+.

Відсутність осаду при дії H2SO4 свідчить про те, що в досліджуваній суміші не має іонів Ba2+, Sr2+, Pb2+, можливо Ca2+. Якщо ж при реакції з лужним розчином SnCl2 не утворюється чорний осад, то відсутні катіони Bi3+, Hg22+, Hg2+.

Після таких випробувань можна провести часткові реакції на катіони IV, V і IV груп.

Аналіз розчину без осаду.

1. Відокремлення і відкриття катіонів ІІ групи.

До досліджуваного розчину додають декілька капель концентрованої HCl, дають постояти 2-3 хвилини, відфільтровують, перевіряють повноту осадження.

Осад (І) містить катіониAg+, Hg22+, Pb2+ у вигляді хлоридів.

Фільтрат (І) містить катіони І, ІІІ, IV, V і IV груп.

Осад (І) промивають водою, підкислюють HCl і досліджують за ходом аналізу катіонів ІІ групи.

Якщо концентрація іонів Pb2+ в розчині мала, то в осаді (І) солі PbCl2 може не бути, так як розчинність PbCl2 достатньо велика. В цьому випадку іони Pb2+ необхідно відкривати в осаді сульфатів ІІІ групи.

2. Відокремлення і відкриття катіонів ІІІ групи.

До фільтрату додають декілька капель 2н H2SO4, 5-10 хвилин нагрівають на водяній бані, осадок що утворився відфільтровують, перевіряють повноту осадження.

Осад (ІІ) містить BaSO4, SrSO4, CaSO4, PbSO4 і можливо основні солі Sb.

Фільтрат (ІІ) містить катіони І, IV, V і IV груп.

Осад нагрівають декілька хвилин, попередньо додавши кілька капель концентрованої HCl для розчинення, можливо присутніх в ньому, основних солей Bi, Sb,Sn і відфільтровують.

Осад сульфатів, відокремлений від основних солей, переводять в карбонати. Для цього до осаду додають 3-4 мл насиченого розчину Na2CO3 і кип’ятять 5 хвилин, додають 1-2 мл воли і прозорий розчин зливають. До осаду знову приливають порцію насиченого розчину Na2CO3 і кип’ятять. Після цього осад карбонатів відфільтровують, промивають водою від іонів SO42-, розчиняють в 2н оцтовій кислоті (2-3 мл) при нагріванні. В одержаному розчині містяться ацетати Ba, Sr, Ca, Pb. Для вилучення іонів Pb2+ додають KJ, осад PbJ2 , який утворився, відфільтровують і в фільтраті відкривають катіони Ba2+, Sr2+, Ca2+ за ходом аналізу катіонів ІІІ групи.

3.Відкриття катіонів І групи.

Іони NH4+ відкривають, нагріваючи декілька крапель розчину з лугом. Для відкриття катіонів K+ і Na+ беруть частину фільтрату (ІІ) (1-2 мл) нейтралізують до слабо лужної реакції концентрованим розчином NH4OH, додають декілька капель розчину нітрату амонію. Осад, який випав відділяють, розчин випарюють на сухо і залишок прожарюють до повного видалення іону NH4+. Прожарений таким чином осад розчиняють в 1-2 мл води, фільтрують, якщо розчин мутний і відкривають катіони K+ і Na+.

3. Фільтрат (ІІ), який містить катіони IV, V і IV груп, досліджують дальше за ходом аналізу суміші катіонів IV, V і IV груп.





Дата публикования: 2015-07-22; Прочитано: 2019 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.009 с)...