Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

ВИСНОВКИ. 1. Стародавні Греція і Рим мали надзвичайний вплив на подальший розвиток Європи



1. Стародавні Греція і Рим мали надзвичайний вплив на подальший розвиток Європи. Антична медицина є тим фундаментом, на якому протягом віків будувалась сучасна медицина.

2. Про медицину крито-мікенського та гомерівського періоду відомо зі старогрецьких міфів і творів Гомера «Іліада» та «Одиссея». Серед безсмертних мешканців Олімпу багато богів мали відношення до здоровя. Покровителем наук і мистецтв, серед яких була і медицина, вважався бог Аполлон. Лікарювання тоді мало емпіричний характер.

3. Покровителем лікарів в стародавній Греції з часом став син Аполлона Асклепій. Його сини Махаон і Подалірій згадуються в «Іліаді» як умілі лікарі. Дочки Гігієя і Панакея були богинями здоровя і лікарювання. Асклепія зображували з великою патерицею, обвитою зміями, а іноді у вигляді змія. З тих часів змія є одним із символів медицини

4. Медична допомога в полісний період історії Стародавній Греції надавалася в храмах, побудованих на честь Асклепія – асклепійонах, де жерці застосовували як магічні, так і раціональні засоби лікування. Пізніше зявилися приватні лікарні - ятрейї. Найбільш популярної фігурою був лікар-періодевт (мандрівний лікар) Подекуди поліси утримували міських лікарів за свій кошт, особливо під час епідемій.

5. На формування лікарів того часу великий вплив чинила натурфілософія, зокрема матеріалістичні погляди Демокрита та ідеалістичні погляди Платона.

6. У класичний період (V-ІV ст. до н. е.) грецька медицина була представлена славетними медичними школами, що сформувалися в малоазійському місті Кнідос і на острові Кос. Коська школа дала початок відомим Кротонській і Родоськкій школам.

7. Медики Кнідськоїї школи приділяли велику увагу діагностиці, лікарі ж Коської школи відмовилися від систематизації хвороб, а придавали велике значення спостереженню за хворим, на підставі чого робили прогноз і здійснювали лікування Кнідська школа схематизувала лікування, а Коська індивідуалізувала його

8. Найвидатнішим лікарем Коської школи був Гіппократ. Твори з «Гіппократова кодексу», зокрема славетна «Клятва», в якій закладені основи сучасної медичної етики, і сьогодні зберігають своє значення.

9. В еллінський період видатним науковим центром античного світу була Олександрія. Тут існував велетенський науковий комплекс – Музейон, де працювали видатні дослідники Герофіл і Еразістрат. Вони зробили значний внесок у розвиток медицини, але їх славу затьмарюють складні стосунки з медичною етикою (вони практикували вівісекції на злочинцях, приречених на страту).

10. У Стародавньому Римі до ІІІ ст. до н. е. професійних лікарів майже не було, жерці використовували магічні прийоми та рослинні засоби, серед яких найбільш чудодійною вважалася капуста.

11. В Республіканський період і період Імперії влада почала приділяти неабияку увагу гігієнічному стану міст, це знайшло своє відображення в «Законах ХІІ таблиць». Протягом кількох сторіч були споруджені славетні римські акведуки, розкішні терми, якими населення Риму користувалося безкоштовно.

12. Першими медичною практикою в ІІІ ст. до н. е. в Римі почали займатися раби, потім вільновідпущені. За часів Юлія Цезаря лікарі отримали великі привілеї.

13. Високий статус лікарів був закріплений введенням посад архіятрів у І –ІІ в. Навчання медицині здійснювалось у медичних школах у великих містах імперії.

14. В умовах безкінечних завойовницьких війн життєвою необхідністю був дуже високий рівень військової медицини.

15. Видатними лікарями того часу були Асклепіад, Цельс, Соран Ефеський та багато інших. Найвидатніший лікар Римської імперії Гален дав багато нового для розвитку медицини, але в середні віки схоластична школа і церква спотворили його вчення і використовували його авторитет як гальмо для прогресу науки.

16. У 390 р. матрона Фабіола побудувала будинок для помираючих паломників (прообраз хоспісу). Тоді ж з’явились перші діяконісси – жінки, що присвятили себе справі милосердя.

КОНТРОЛЬНІ ЗАПИТАННЯ.

1. Які періоди давньогрецької історії вам відомі?

2. Які відомості медичного характеру ми знаходимо у старогрецькій міфології і творах Гомера «Іліада» і «Одиссея»?

3. Як була організована медична допомога населенню у Стародавній Греції в полісний період?

4. Що відомо вам про медичні школи Стародавньої Греції?

5. У чому полягають відмінності Кнідоської та Коської медичних шкіл?

6. Які твори Гіппократа вам відомі?

7. Який внесок зробив Гіппократ у розвиток світової медицини?

8. Що відомо вам про розвиток медицини еллінського періоду?

9. Якою була давньоримська медицина царського періоду?

10. Що робилося в Римській імперії для підтримання належного санітарного стану міста в період Імперії?

11. Як у Стародавньому Римі періодів Республіки та Імперії була організована медична допомога цивільному населенню й військовим?

12. Що відомо вам про діяльність видатних римських лікарів Асклепіада, Цельса, Сорана Ефеського?

13. Яке значення мали для розвитку медицини праці Галена?

Рис. І шийний хребець (атлант). «Голова медузи» (розширення вен навколо пупка) при цирозі печінки. Сеанс гіпнозу. В медицині зустрічається чимало термінів, запозичених з давньогрецької міфології. Згадайте деякі міфи і поясніть походження наведених термінів.





Дата публикования: 2015-07-22; Прочитано: 841 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...