Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Пам’ятки старогрецької медицини в Україні



На теренах України збереглося чимало пам’яток античної епохи. Це руїни давньогрецьких міст-колоній у Північному Причорномор’ї і в Криму - Ольвії, Херсонесу, Пантикапеї та інших. Сюди грецькі переселенці перенесли культ своїх богів, серед яких Аполлон-Ієтрос (Лікар), користувався найбільшою пошаною. На чужині, в незвичному кліматі важко було зберегти здоров’я. Тому, звертаючись до Аполлона-Лікаря, греки покладалися і на допомогу його сина Асклепія. Археологічні факти свідчать про те, що храми присвячені Аполлону і Асклепію були в багатьох еллінських містах Північного Причорномор’я. В Ольвії дослідниками відкрито святилище Аполлона-Ієтроса, покровителя і захисника міста. В Херсонесі знайдений надпис, який згадує храм Асклепія, а також мармуровий рельєф із зображенням Асклепія та бронзові й мармурові статуетки Асклепія і Гігієї. Досить часто в колоніях працювали лікарі, що приїздили з інших центрів античного світу. Багато з них залишалися тут назавжди. Надгробні стели зберегли їх образи для нащадків. Майстри на прохання родичів підкреслювали рід занять померлого, не вдаючись до алегорій, а зображуючи медичні інструменти на надгробних плитах. Ці зображення повністю відповідають реальним археологічним знахідкам знаряддя труда лікарів, що використовувалися в медичній практиці. Це пінцети, щипці, зонди, скальпелі, до речі, вельми подібні до сучасних. Художні образи богів, які протегують здоров’ю, присутні на всіх предметах матеріальної культури (монети, вази, геми, прикраси), що дозволяє казати про їх популярність у населення понтійських міст. Цікаво, що в Херсонесі існував водогін, подібний до римських акведуків. Під час Кримської війни він продовжував постачати воду з Балаклавських джерел до Севастополя; зараз він забезпечує питною водою один з районів міста.





Дата публикования: 2015-07-22; Прочитано: 408 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...