Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Загальні відомості з давньогрецької історії



МЕДИЦИНА СТАРОДАВНЬОЇ ГРЕЦІЇ І РИМУ

1. Загальні відомості з давньогрецької історії.

2. Розвиток медицини в Стародавній Греції.

3. Гіппократ – батько медицини.

4. Медицина в Олександрії.

5. Медицина Стародавнього Риму.

6. Генії римської медицини.

7. Висновки і контрольні питання.

Загальні відомості з давньогрецької історії

Стародавня Греція (Еллада) і Стародавній Рим мали надзвичайний вплив на подальший розвиток людства. «Без того фундаменту, який був закладений Грецією і Римом, не було б сучасної Європи». Цей вислів Ф. Енгельса безумовно стосується і медицини.

В історії Стародавньої Греції вчені відокремлюють такі періоди:

– крито-мікенський, або егейський (ІІІ – ІІ тис. до н.е.); центрами крито-мікенської цивілізації були послідовно місто Кносс, а потім Мікени. В кінці ІІ тис до н. е. Мікени вели війну проти міста Трої в Малій Азії. Приблизно в ХІІ ст. до н. е. греки-ахейці, що заселяли Мікени, були витиснуті греками-дорійцями, які прийшли з півночі півострова.

– Гомерівський або дополісний період (ХІ – ІХ ст. до н. е.) отримав таку назву, тому що він відомий переважно завдяки епічним творам Гомера «Іліада» і «Одіссея», створеним близько ІХ ст. до н. е.

– Полісний період (VІІІ – VІ ст. до н. е.) характеризується появою дрібних суверенних утворень (частіше це було місто та його округа) з республіканським ладом.

– Класичний період (V – ІV ст. до н. е.)

– Період еллінізму починається з походів Олександра Македонського (30-і рр. ІV ст. – 30 р. до н. е.) і закінчується захопленням елліністичних держав римлянами (останнім у І ст. до н. е. був захоплений Єгипет).





Дата публикования: 2015-07-22; Прочитано: 306 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...