Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Завдання 3



У вигляді таблиці визначити відмінності та схожість розвитку рухових якостей в різних вікових групах.

  Швидкість Спритність Гнучкість Витривалість Сила
Молодший дошкільний вік          
Середній дошкільний вік          
Старший дошкільний вік          
Підготовча група          

ІV Підведення підсумків практичного занняття.

Аналіз і оцінка роботи

№ 97

Питання до модульної контрольної роботи

для студентів 231 групи

з предмету «Методика фізичного виховання»

за спеціальністю 5.01010101

«Дошкільна освіта»

Семестр V Модуль 2

1. Розкрийте значення стройових вправ у фізичному вихованні дошкільників.

2. Дайте характеристику особливостям організації стройових вправ з дітьми дошкільного віку.

3. Назвіть види стройових вправ.

4. Охарактеризуйте методику навчання стройовим вправам.

5. Дайте загальну характеристику загально розвиваючих вправ.

6. Розкрийте значення та класифікацію загальнорозвиваючих вправ.

7. Поясніть правила проведення запису загальнорозвиваючих вправ

8. Розкрийте методику навчання загальнорозвиваючих вправдошкільнят різних вікових груп

9. Визначте значення рухових якостей у побуті та виробничій діяльності людини.

10. Дайте визначення швидкості як фізичної якості людини.

11. Поясніть, які фізичні вправи розвивають швидкість у дітей.

12. Дайте визначення рухової якості спритності.

13. Охарактеризуйте загальні основи методики розвитку швидкості у дошкільників.

14. Дайте визначення гнучкості як фізичної якості людини.

15. Пояснть, які фізичні вправи розвивають гнучкість у дітей.

16. Дайте визначення рухової якості витривалості.

17. Охарактеризуйте загальні основи розвитку витривалості у дошкільників.

18. Дайте визначення поняття «сила як рухова якість людини».

19. Назвіть засоби розвитку сили у дітей.

20. Розкрийте:методику розвитку рухових якостей у дітей молодших груп.

21. Розкрийте методику розвитку рухових якостей у дітей середніх груп.

22. Розкрийте методику розвитку рухових якостей у дітей старших груп.

№98-99

Міністерство освіти і науки України

Комунальний вищий навчальний заклад

«Бериславський педагогічний коледж ім. В.Ф. Беньковського»

Херсонської обласної ради

ПРЕДМЕТ: Методика фізичного виховання

МОДУЛЬ: 3

Семестр: VІІ

Кількість годин: 2

Лекція № 12

Тема: Рухливі ігри та методика їх проведення

Викладач: Кузнєцова О.В.

Розглянуто на засіданні

на засіданні предметної

(циклової)комісії викладачів

психолого- педагогічних дисциплін

початкової і дошкільної освіти

Протокол № __ від _________ р.

Голова предметної(циклової) комісії

________________С.В.Тупікіна

м.Берислав

2014 рік

Тема лекції: Рухливі ігри та методика їх проведення.

Знати: оздоровче та виховне значення рухливих ігор, організацію та методику їх проведення ними, керівництво рухливими іграми в різних вікових групах.

Вміти: визначити методи і прийоми організації та проведення рухливих ігор в різних вікових групах, використовувати набуті теоретичні знання на педагогічній практиці в роботі з дітьми дошкільного віку.

Тип лекції: вступна.

Ключові поняття: ігрова діяльність, класифікація, рухова активність,

фізичне навантаження, правила гри, дозування.

Інтерактивні методи: закінчи думку, «Так-ні»

Здоров’язберігаюча технологія: фізкультхвилинка.

Обладнання: підручники.

ПЛАН.

1. Теорія розвитку рухливих ігор.

2. Значення та характеристика рухливих ігор.

3. Класифікація рухливих ігор.

4. Методика організації та проведення рухливих ігор в різних вікових групах.

ЛІТЕРАТУРА:

Базова

1. Вільчковський, Є. С. Теорія і методика фізичного виховання дітей дошкільного віку [Текст]: навч. посіб. / Є. С. Вільчковський, О. І. Курок. - Суми і ВТД ”Університетська книга”, 2008. – 428 с.

2. Осокина, Т. И. Физическая культура в детском саду [Текст] - М.: метод. посіб / Т. И. Осокина. - Просвещение, 2009. – 236 с.

3. Загородня, Л. П. Фізичне виховання дітей дошкільного віку [Текст]: навч посіб. / Л. П. Завгородня, С. А. Тітаренко, Г. П. Барсуковська. - Суми “Університетська книга”, 2011. – 272 с.

Допоміжна

1. Богініч, О. Л. Фізичне виховання, основи здоров’я та безпеки життєдіяльності дітей старшого дошкільного віку. [Текст]: - К.: Вид. «Генеза», 2014. – 127 с.

2. Моніторінг фізичного розвитку дітей дошкільного віку. [Текст] / Упоряд. О. Й. Кльось, І. Д. Летнянка. – Тернопіль – Харків: Ранок, 2013. – 80 с.

3. Ніколаєнко, В. М. Фізкультурні хвилинки для малої дитинки. [Текст]: – Х.: Вид. група «Основа», 2012. – 96 с.

Інтернет- ресурси

1.ВІЛЬЧКОВСЬКИЙ Теорія і методика фізичного виховання дітей дошкільного...[Електронний ресурс]: Режим доступу: lib.mdpu.org.ua/2011/03/01/vlchkovs...

1. Встановлення міжпредметних зв’язків.

2. Оголошення теми. Мотивація навчальної діяльності.

3. Виклад навчального матеріалу.

1.Теорія розвитку рухливих ігор.

Рухливі ігри ведуть свій початок із глибини народної педагогіки. Починаючи з раннього віку дитина виховувалася на яскравих народних іграшках, забавлянок, потішок, іграх - забавах, пов'язаних з початковими рухами самої дитини.

В житті більш старших були народні ігри з різноманітним руховим змістом, які включають цікаві для дітей ігрові зачини, пісеньки, лічилки. Все це до цих пір зберігає свою художню цінність, виховне значення і складає цінний, неповторний ігровий фольклор.

Видатний російський педагог Ю.Д.Ушинський, вважаючи народні ігри могутнім засобом виховання, рекомендував їх для широкого використання і призивав педагогів до збору їх для дітей.

За думкою Ушинського, особливу виховну роль грають комплексні ігри, які виробляють у дітей навички суспільної поведінки, які сприяють появі «перших асоціацій суспільних відношень».

В 60-х роках XIX століття ідеї прогресивної педагогіки знайшли відображення в журналі «Дитячий садок» (Я. і А. Симонович).Зусилля передових педагогів були спрямовані проти механічного перенесення на російську почву Фребельської системи виховання, яка насаджалась офіційною педагогікою.

В журналі «Детский сад» висвітлювались завдання і виховне значення рухливих ігор, висловлювались думки про необхідність створення рухливих ігор з використанням російських народних мелодій і відтворюючих трудове життя російських людей.

Журнал писав про те, що в грі діти знайомляться з новими словами і відповідними предметами життя, дізнаються про взаємовідношення цих предметів і відношення до них людини. Тому рухливі ігри в Росії повинні бути тільки на російській мові. Якщо в грі ставиться задач пізнання оточуючогодо зміст ігор повинні відображувати російське життя, характер і побути російського народу.

Видатні педагоги того часу - М.І.Пирогов, О.М. Водовозова та інші підкреслювали, що в фізичному вихованні дитини рухлива гра має першочергове значення, як діяльність, відповідна її віковим потребам, і як засіб всібічного розвитку. Створення теорії і методики рухливих ігор П.Ф.Лесгартом

Видатний російський педагог П.Ф.Лесгафт розробив оригінальну систему фізичного виховання в Росії. Велике місце в ній відводиться рухливій грі. Гра визначається Лесгафтом як вправа, за допомогою якої дитина готовиться до життя. Вона являється самостійною діяльністю, в якій розкривається власна ініціатива дитини і виховуються її моральні якості.

Лесгафт вважає, що гра повинна мати певну ціль, а форма гри -відповідати за мету. Необхідно, щоб дії в грі відповідали вмінням дитини управляти собою і викликали «підвищення почуття задоволення, ці дії попередньо засвоюються в систематичних вправах».

Поступово ігри треба ускладнювати за змістом і правилами. Лесгафт рекомендує вводити вправи ігор - нові умови, вправи, дії. Цим можна досягти повторення знайомих дій, але з більш підвищенними вимогами, а також систематичного впливу ігор на дитину при збереженні інтересу до них. Лесгафт вважає рухливі ігри цінним засобом всебічного виховання, особистості дитини розвитку у неї моральних якостей: чесності, правдивості, витримки, дисципліни, товариськості.

Лесгафт вказує, що систематичного проведення рухливих ігор сприяє розвитку у дітей уміння вправляти своїми діями, дисциплінує і тіло, тобто привчає діяти з різною напругою.

Ігри вчать дитину діяти з великою активністю, доцільністю і швидкістю; виконувати правила, володіти собою, цінувати товариськість.

Лесгафт вважав, що грою можна наказувати і заохочувати. Наказування заклечається в тому, що дитина виходила на певний час з гри. Заохочення -залучення до ведучих ролей, похвала.

Змагання в грі Лесгафт заперечував також з морального положення: вони породжують сприймання до особистої перемоги.

Сьогодні вони використовуються тому, що змагання як метод викликають інтерес, емоційний підйом, стремління до кращої якості виконання ігрових дій, сприяють удосконаленню рухових якостей.

Основні положення Лесгафта про рухливі ігри були розвинені В.В.Гориневським.

Гориневський вважав рухливі ігри основним видом рухової діяльності і засобом всебічного виховання дітей дошкільного віку.

Гориневський підкреслював важливість вибору сюжету ігор для дітей у зв'язку з вимогами суспільного життя. В процесі рухливих ігор виховуються морально вольові якості. Тому гра є засобом формування особистості дитини. Він вважав, що радість і весілля повинні бути однією з обов'язкових умов рухливої гри.

Гориневський розробив вимоги і моторику проведення рухливої гри, враховуючи індивідуальні властивості дітей. Він приділяв велику увагу змаганням, які вносять в гру емоційність, позитивні моральні якості.

Є.А.Аркін вважав рухливу гру могутнім і незмінним засобом розвитку дитини, основним ричагом дошкільного виховання

Аркін виділив значення рухливих ігор в тому, що вони емоційно насичені, мобілізують сили дітей, дають їм радість і задоволення, розвивають великі мускули (біг, стрибки, кидання) розвитку психічних якостей -кмітливості, уважності, допитливості і т.д. Вони сприймають зміцненню організма шляхом розвитку і удосконалення рухового апарату. Ігри привчають дітей до дисципліни, зосередженості і планомірності дій. Дітям старшого дошкільного віку він рекомендує самостійно організовувати ігри, розподіляти ролі, дотримувались правил. Але в той же час велика роль належить і дорослому який повинен регулювати рухи, правильно, вихователь повинен ретельно вибирати ігри з урахуванням їх віку і розвитку, вміти спокійно пояснити правила гри, розподіляти ролі, коли необхідно приймати участь в грі, підводити підсумки гри і т.д.





Дата публикования: 2015-04-10; Прочитано: 1115 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.01 с)...