Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Оцінювання та захист курсових робіт



Відповідно до вимог КТСОНП якість виконання курсової роботи та результати її захисту визначають як за шкалою оцінок ECTS, так і МОНМСУ.

Якщо при перевірці у курсовій роботі не виявлено фахових помилок, оформлення її відповідає вимогам кафедри, а студент старанно працював над нею, систематично відвідував консультації, то така робота може бути прийнята без захисту з оцінкою “відмінно” (за шкалою ECTS – А). У всіх інших випадках курсова робота захищається при комісії з виставленням оцінок. Захист проходить у формі доповіді. На захисті студент повинен розкрити основний зміст роботи, обґрунтувати свою точку зору на викладені питання з досліджуваної теми, а також відповісти на запитання, поставлені рецензентом або членами комісії.

Алгоритм захисту курсової роботи:

1. Тема, об’єкт, предмет курсової роботи.

2. Мета і завдання курсової роботи.

3. Структура (скільки розділів, параграфів).

4. Що вдалося довести: наскільки виконані завдання і мета роботи.

5. З оцінкою погоджусь чи ні.

6. Відповіді на запитання.

Курсову роботу рецензує викладач — керівник курсової роботи. У рецензії відзначаються позитивні сторони і недоліки роботи, допущена чи не допущена вона до захисту. Роботи, які не відповідають установленим вимогам, повертаються на доопрацювання. Робота з незадовільною оцінкою (FX) підлягає переробленню протягом терміну, встановленого кафедрою.

Курсова робота, яка має позитивну оцінку (A, B-C, D-E), допускається до захисту. На захисті студент повинен розкрити основний зміст роботи, виділити її проблемні аспекти, обґрунтувати свої висновки, відповісти на запитання викладача. За результатами захисту курсової роботи студент отримує оцінку («відмінно» (А), «добре» (B-C), «задовільно» (D-E), «незадовільно» (FX), яку викладач виставляє в екзаменаційну відомість.

Параметрами оцінювання є:

· мета роботи: наскільки чітко її сформульовано, чи вона оригінальна, чи достатньо переконлива?

· структура: наскільки логічно й послідовно викладений матеріал?

· аргументація: наскільки вона переконлива, чи достатньо обґрунтована відповідними першоджерелами;

· науковий пошук: чи зміг студент відшукати відповідну літературу, чи використав її ефективно, чи здійснив відповідний обсяг наукових досліджень, врахувавши всі вимоги?

· мова роботи: чи написана робота літературною мовою, чи зустрічаються стилістичні, синтаксичні чи орфографічні помилки?

· елементи творчості: чи застосував студент творчі здібності при написанні роботи, доборі, обробці матеріалу? Чи вплинули творчі здібності студента на остаточний результат?

Не всі курсові роботи відповідають вищезгаданим параметрам. Тому студентам слід знати найбільш типові недоліки, помилки, щоб не допускати їх. Зазначимо найбільш поширені з них:

· недостатній теоретичний рівень змісту роботи;

· використання застарілих положень, які не відповідають сучасному розвитку психолого-педагогічної науки;

· відсутні аналіз і узагальнення фактичного матеріалу;

· відхід від теми;

· текст роботи частково або повністю, переписаний з підручників, навчальних посібників, брошур, журнальних статей;

· механічне переписування матеріалу з інших видань;

· робота перенасичена цитатами, прикладами, є повтори і протиріччя;

· не досить продуманий план;

· зміст роботи не відповідає плану;

· не послідовний виклад матеріалу;

· не розкрито зміст та організацію особистого експериментального дослідження (його суть, тривалість, місце проведення, кількість учасників, їх характеристики), поверхнево висвітлено стан практики;

· відсутні узагальнення та самостійні висновки;

· кінцевий результат не відповідає меті дослідження, висновки не відповідають поставленим завданням;

· немає аналізу літературних першоджерел;

· обсяг та оформлення роботи не відповідають вимогам, вона виконана неохайно, з помилками;

· неправильне оформлення наукового апарату, немає посилань на літературні першоджерела, посилання неповні та неточні;

· неправильно оформлений список літератури тощо.

·

Перед захистом (не менше ніж за два тижні) курсову роботу подають науковому керівникові для рецензування та оцінки.

У разі негативної оцінки курсову роботу з рецензією повертають студентові, який повинен доопрацювати її з урахуванням зауважень і лише після цього доопрацьований варіант разом з рецензією подається науковому керівнику для повторної перевірки.

Термін захисту курсових робіт визначається кафедрою, при цьому для захисту створюються спеціальні комісії у складі 2-3 викладачів, один з яких є керівником і рецензентом роботи.

Якщо під час захисту роботи студент не виявив потрібної ерудиції, то оцінка знижується.

Після обговорення результатів захисту курсової роботи її виконавцю виставляється остаточна оцінка. Роботи після захисту зберігаються на кафедрі.

Студент, який не отримав позитивної оцінки з курсової роботи, до наступних заліків та екзаменів не допускається.





Дата публикования: 2015-04-10; Прочитано: 1133 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...