Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Студентам педагогічного факультету



Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України

Рівненський державний гуманітарний університет

Інститут педагогіки і психології

Педагогічний факультет

Кафедра педагогіки початкової освіти

Курсова робота

Методичні рекомендації

До написання курсових робіт

Із загальних основ

Педагогіки та дидактики

студентам педагогічного факультету

напрям підготовки 6.010102 "Початкова освіта"

(скрочено)

Рівне-2012

Друкується за рішенням Науково-методичної комісії інституту педагогіки і психології Рівненського державного гуманітарного університету (протокол № __ від _________2012р.

Методичні рекомендації до написання курсових робіт із загальних основ педагогіки та дидактики студентам педагогічного факультету / Рівненський державний гуманітарний університет: уклад.: Т.Є.Колупаєва. – Рівне: РДГУ, 2012.– __с.

Укладачі:

к.пед.н.,проф.,зав. каф.пед.початк.освіти РДГУ Т.Є.Колупаєва;

к.пед.н., проф. каф. пед. поч. освіти РДГУ Б.П. Бричок;

к.пед.н., доц. каф. пед. поч. освіти РДГУ З.М. Шевців;

к.пед.н., доц. каф. пед. поч. освіти РДГУ С.Б. Бричок;

к.пед.н., доц. каф. пед. поч. освіти РДГУ О.В. Боровець;

к.пед.н., доц. каф. пед. поч. освіти РДГУ Т.В. Яковишина;

к.пед.н., доц. каф. пед. поч. освіти РДГУ О.А.Гудовсек;

викл. каф. пед. поч. освіти РДГУ Л.В. Усач;

викл. каф. пед. поч. освіти РДГУ О.М. Перець.

Рецензенти:

С.С.Пальчевський, доктор пед. наук, професор кафедри загальної та соціальної педагогіки і акмеології Рівненського державного гуманітарного університету;

Л.Б.Герасименко, канд. пед. наук, доцент, зав. кафедри педагогіки Рівненського інституту слов’янознавства КСУ.

Рекомендовано кафедрою педагогіки початкової освіти, протокол №__ від __.____________.2012р.

© РДГУ, 2012


Загальні вимоги до написання курсових робіт включають:

1. Актуальність теми роботи. Тут слід показати важливість проблеми на сучасному етапі розвитку суспільства, науки, теоретичну та практичну значущість проблеми, питання, які передбачаються викласти й обґрунтувати, стан дослідженості теми у психолого-педагогічній літературі.

Для цього необхідне висвітлення кількох позицій, зокрема посилання на документи, у яких визначаються соціальне замовлення у сфері освіти та її практичні потреби, що характеризуються недостатністю тих чи інших наукових знань, які потребують вирішення.

Визначити предмет, мету, завдання, об’єкт дослідження.

Об’єкт наукового дослідження – це сукупність зв’язків, відносин та якостей досліджуваного явища або загальна сфера пошуку, що знаходиться в полі зору дослідника. Об’єктом дослідження є те, на що спрямований процес пізнання. Тому найчастіше об’єктом виступає процес, що породжує проблемну ситуацію.

Предмет дослідження – це одна із сторін, частина об’єкта чи його властивість. Предмет – це теоретичне відтворення об’єктивної дійсності тих суттєвих зв’язків та відношень, які підлягають безпосередньому вивченню в даній роботі, є головними для конкретного дослідження.

Мета дослідження – це очікуваний кінцевий результат, вона повинна відповідати на питання, для чого проводиться дослідження. Мета дослідження полягає в тому, щоб розв’язати якусь проблему.

Мета поділяється на ряд більш конкретних завдань дослідження.

Завдання – це частина мети. Вони формулюються, починаючи зі слів: виявити, з’ясувати, проаналізувати, визначити, дослідити тощо.

Сукупність висунутих завдань має повністю відображати мету дослідження, а мета повинна відповідати проблемі. Отже, між темою, об’єктом, предметом, метою і завданнями має бути логічна відповідність.

Наукова новизна – поняття, яке пов’язує суб’єктивні та об’єктивні моменти, що виражають ставлення дослідника до результату. Формулювання наукової новизни передбачає визначення рівня, вагомості серед наукових фактів та значущості як типу нового знання, концепції, методики, рекомендацій, що раніше не мали аналогів у науці та практиці.

Основою обґрунтування наукової та практичної новизни в навчально-дослідних роботах виступає недостатня вивченість обраної проблематики, її не розробленість в практиці навчання.

Теоретична значущість є центральною характеристикою наукового дослідження в ракурсі перспективності, доказовості, концептуальності отриманих результатів.

Практична значущість характеризується реальними зрушеннями у навчанні, досягнутими завдяки впровадженню в навчальну практику результатів дослідження.

Сукупність всіх етапів дослідження, у результаті яких отримуємо рішення, визначається як цикл науково-творчого процесу і може бути названа технологією наукової творчості.

2. Достатній теоретичний рівень. Ця вимога означає, що студент повинен розкрити тему курсової роботи на сучасному рівні розвитку педагогічної науки. Студенту необхідно розкрити основні поняття і терміни, що стосуються проблеми курсової роботи, включити до змісту матеріалу тільки об’єктивні факти і реальні практичні приклади, які підтверджують теоретичні положення.

3. Дослідний характер роботи. Курсова робота повинна містити певні елементи дослідження:

- вивчення достатньої кількості опублікованих джерел (книжок, журнальних статей та ін. розробок) вітчизняних та зарубіжних авторів;

- систематизацію та аналіз різних думок і підходів, формування власної точки зору стосовно вибраної теми;

- порівняння теоретичних поглядів науковців, вітчизняних і зарубіжних педагогів.

4. Грамотність оформлення. Це дуже важлива вимога до курсової роботи, яка підвищує якість роботи, формує думку про автора. У роботі не повинно бути граматичних і стилістичних помилок. Необхідно дотримуватись правил цитування, оформлення приміток, списку використаної літератури. Виконання цієї вимоги формує у студента культуру оформлення наукових праць, що може знадобитись у майбутній практичній діяльності.

Надзвичайно важливе значення має ретельне планування всіх етапів роботи над темою, врахування часу, необхідного для вивчення першоджерел; збирання матеріалу, письмовий виклад кожного питання і, звичайно, обов'язкове виконання всього, що було передбачено планом.

У процесі підготовки і написання роботи можуть виникати певні труднощі. В цьому випадку студентові потрібно звернутися до наукового керівника за консультацією.

На групових та індивідуальних консультаціях викладач може допомогти у виборі актуальної теми, дати рекомендації до вивчення і викладу окремих питань, допомогти визначити об'єкт, мету, завдання досліджень.

До виконання курсової роботи студенти мають віднестись дуже серйозно, як до частини навчального процесу, від якої отримають найбільшу користь. Несерйозний підхід до цієї роботи негативно позначиться на самому студентові та й додасть «головного болю» його науковому керівнику, коли наприкінці семестру спантеличені студенти будуть в останню мить шукати матеріали зі своєї теми, “виловлювати” викладачів, щоб отримати консультації, нарікати на те, що немає літератури і робити спроби змінити тему. Інколи студенти беруться за важкі або невідомі теми, що може спонукати студента до плагіату.

Успішне і своєчасне виконання курсової роботи значною мірою залежить і від того, наскільки студент уміло і правильно організує свою роботу. Для цього корисно намітити графік виконання роботи, тобто чітко визначити час, який буде витрачено на продумування теми і складання плану, на добір і вивчення психолого-педагогічної і методичної літератури, збирання конкретного матеріалу і його опрацювання та написання тексту. Такий графік допоможе виконати роботу в терміни, встановлені навчальним планом.

При плануванні роботи слід враховувати, що вона повинна включати такі елементи: вступ, виклад основного змісту теми, висновки і список використаної літератури.

Курсова робота здається керівнику згідно графіка, затвердженого кафедрою, але не пізніше ніж за три тижні до початку екзаменаційної сесії.

Захист курсової роботи проводиться комісією у складі двох-трьох викладачів кафедри, в тому числі керівника курсової роботи.





Дата публикования: 2015-04-10; Прочитано: 1041 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.012 с)...