Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Показники розрахунку ефективності реклами



Показник Вихідні дані для розрахунку
Вартість рекламного простору Цна, яку платять а розміщення звернення у даному носії реклами
Корисна аудиторія Частина аудиторії носія реклами, до якої спрямоване рекламне звернння
Відповідність носія реклами цільовій аудиторії Частотність   Міра корисного проникнення Відношення корисної аудиторії до загальної аудиторії даного носія. Імовірність ознайомлення з рекламним зверненням. Частка цільової аудиторії, яку охоплює носій реклами (100%, якщо він охоплює частину цільової аудиторії даного носія) Частка цільової аудиторії, яку охоплює носій реклами (100%, якщо він охоплює частину цільової аудиторії даного носія)
Валовий оцінний коефіцієнт. Оцінний коефіцієнт Індекс вибірковості Сума оцінних коефіцієнтів за неодноразового використання одного рекламного носія або за одноразового використання кількох носіїв: а) охоплення окремим носієм тільки даної цільової аудиторії, поділене на загальне охоплення даним носієм, помножене на 100; б) охоплення, помножене на показник частотності та на 100; в) кількість контактів із носієм реклами, яка припадає на 100 представників цільової аудиторії; Відсоток частки аудиторії цільового ринку для даного носія реклами, поділений на відсоток населення цього регіону, помножений на 100
Порівняльна вартість (на 1000 чоловік) Тариф за рядок, поділений на тираж та помножений на 100 000
Ціна за тисячу примірників (глядачів, слухачів) Тариф за смугу, шпальту, поділений на тираж і помножений на 1000
Ціна на тисячу читачів Тариф за смугу, шпальту, поділений на кількість читачів та помножений на 1000. Вартість хвилини рекламного часу, поділена на кількість глядачів (слухачів) та помножена на 1000

Для прийняття рішення про ефективність окремих носіїв реклами зарубіжні дослідники реклами використовують такі методи: порівняння економічності, оптимізаційні, оцінні, проблемно-орієнтовані.

При порівнянні економічності вибір носіїв реклами відбувається залежно від ціни за тисячу примірників (вибираються носії, що в них відношення ціни розміщення реклами до тиражу найменше). Недоліки цього методу: враховуються потенційні, а не реальні контакти; всі засоби інформації використовуються неоднаково; не враховується відповідність аудиторії складу конкретної цільової групи, а також якість контактів.

Прості оптимізаційні методи спрямовані на пошук (переважно за допомогою методів лінійного програмування) оптимального розподілу рекламного бюджету. Як критерії застосовуються показники охоплення, зважені за допомогою спеціальних коефіцієнтів, які враховують особливості конкретних носіїв реклами. Недоліки методів у тому, що вони не враховують розподілу контактів, їхньої частоти та знижок за багаторазове використання засобів масової інформації.

Нелінійне й динамічне програмування також використовується для максимізації зважених показників охоплення за певних умов. Недолік цих методів — припущення, що зростання впливу реклами при контакті з певними носіями не залежить від того, чи були вже в минулому контакти через інші засоби інформації, чи ні.

При застосуванні оцінних методів рекламодавцеві доводиться задовольнятися не оптимальним, а найліпшим, за даних умов, планом розповсюдження рекламного звернення. Для кожного альтернативного плану розраховується індекс фактичної дії носія, який залежить від цільових груп можливих споживачів та самого носія реклами, розподілу контактів і суми контактів. Для прийняття рішення цей індекс порівнюється з витратами на розміщення рекламного звернення згідно з бюджетом. Ці методи дають змогу врахувати всі суттєві характеристики плану розповсюдження рекламного звернення.

Проблемно-орієнтовані методи дають змогу розробити прийнятний, але не завжди найліпший план розповсюдження реклами. Використовуються ітеративні методи. Відлік починається або з певного плану, або від нульової відмітки. Обмеженням є бюджетні асигнування. Цей метод найчастіше використовують практики. Недоліки методу - неможливість оцінити ефект від багаторазового розміщення рекламного звернення у багатьох носіях реклами.

Зарубіжні спеціалісти використовують при виборі засобів масової інформації також концепції зростання впливу сукупності виходів рекламного звернення на споживача.

Згідно з теорією, що перевірена практикою, діють три види концепцій: концепція лінійної залежності, концепція віддачі, що зменшується, а також концепція поінформованості (табл. 10.1.2).


Таблиця 10.1.2.

Концепції впливу кількості виходів рекламного звернення на





Дата публикования: 2015-04-10; Прочитано: 506 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...