Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Зв'язки



Зв'язки суглобів - це пучки щільної волокнистої сполучної тканини, що зміцнюють суглобову капсулу і обмежують або направляють рух кісток в суглобі. Відносно до суглобової капсули розрізняють позакапсулярні зв'язки, капсульні зв'язки, розташовані в товщі капсули, між її фіброзною і синовіальною мембранами, і внутрішньокапсулярні зв'язки, всередині суглоба. Зв'язки мають практично всі суглоби. Позакапсулярні зв'язки вплітаються в зовнішні відділи фіброзного шару капсули; капсульні зв'язки являють собою потовщення цього шару, а внутрішньокапсулярні зв'язки за своїм положенням є внутрішньосуглобовими, але покриті синовіальної оболонкою, яка відділяє їх від порожнини суглоба.

Суглобові диски - це прошарки гіалінового або волокнистого хряща, що уклинені між суглобними поверхнями кісток. Вони кріпляться до капсули суглоба і ділять суглобову порожнину на два поверхи. Диски збільшують відповідність (конгруентність) суглобових поверхонь, а отже, обсяг і різноманітність рухів. Крім того, вони служать амортизаторами, знижуючи поштовхи і струси при русі.

Суглобові меніски на відміну від дисків - це не суцільні хрящові пластинки, а серпоподібні утворення з волокнистого хряща. Два меніска, правий і лівий, знаходяться в кожному колінному суглобі; вони прикріплюються зовнішнім краєм до капсули, ближче до великогомілкової кістки, а гострим внутрішнім краєм вільно вистоять у порожнину суглоба. Меніски урізноманітнюють рухи в суглобі і служать амортизаторами.

Суглобова губа утворена щільною волокнистою сполучною тканиною. Вона прикріплюється до краю суглобової западини і поглиблює її, підвищуючи відповідність поверхонь.

М'язи

Форма тіла людини залежить не тільки від будови скелету, але й від розвитку мускулатури, а також від величини і розподілу жирових відкладень. У тілі людини налічується близько 600 м'язів.
Маса скелетних м'язів у дорослої людини становить 35-40% маси тіла.

М’яз – активний орган руху, який складається з:

*м’язових волокон, або клітин

*сполучної тканини;

*кровоносних судин;
*нервових закінчень.

Існує два види види м’язів:

*поперечно-смугасті (скелетні)
*гладкі.

Скелетні м'язи є активною частиною опорно-рухового апарату, вони побудовані з темних, поперечносмугастих ниткоподібних м'язових волокон. Ці м’язи облягають скелет ззовні, тому називаються скелетними і задіюються при ходьбі, бігу і інших рухах, виконують жувальні, ковтальні і дихальні рухи, беруть участь у артикуляції мови і міміці. Їх скорочення залежить від бажання людини. Винятком є серцевий м’яз.
Гладкі м’язи знаходяться на стінках внутрішніх органів (кишечник, шлунок, сечовий міхур, кровоносні судини, тощо. Також розміщені в шкірі і їх скорочення не залежить бід бажання людини.

Кожен м’яз складається з великої к-сті скоротливих клітин, або волокон і сполучної тканини. Сполучна тканина утворює сухожилля, за допомогою якого м’яз кріпиться до кісток, суглобів, шкіри. М’яз вкритий такою сполучною тканинною оболонкою, яка захищає м’язи від тертя між собою. М'язи рясно забезпечені кровоносними судинами і нервами.

Розрізняють м’язи:

1. Довгі – розташовані на кінцівках.

2. Широкі – на тулубі (грудний м’яз)

3. Короткі – розміщені там де відбуваються незначні рухи.

4.Колові – навколо отворів (очей, вуха, рота, анального отвору).

Головна функція м’язів полягає у скорочуванні. Таким чином вони зумовлюють переміщення окремих частин скелету.

М’язи шиї:

*Грудинно-ключично-сосцеподібний м’яз – найбільший м’яз шиї розміщений на бічній поверхні шиї. Кріпиться до грудини і ключиці.
Ф-ції: нахиляє голову вперед, згинає шийну частину хребта (при скороченні 2-х мязів), повертає голову в сторони (при скороченні 1-го з мязів)

Мязи грудей:

*Великий грудний м’яз – розташований поверхнево під шкірою, трикутної форми (віялоподібний). Починається від ключиці, грудини і хрящів до ребер і закінчується кріплячись до плечової кістки.

Ф-ції: бере участь при вдиху, служить для опускання руки, формує передню стінку пахової впадини.

*Передній зубчастий м’яз – займає бічну поверхню грудної клітки. Починається зубцями від 4ребер і кріпиться до верхнього кута і внутрішнього краю лопатки.

Ф-ції: бере участь при вдиху, фіксує лопатку відтягуючи її вперед і одночасно повертаючи.

М’язи живота формують стінки живота підтримуючи внутрішні органи, сприяють видиху, повертають тулуб навколо повздовжньої осі, приводять в рух хребет, згинаючи його вперед і в сторони, допомагають жінкам при пологах.

*Прямий м’яз живота – довгий стрічкоподібний з трьома сухожильними перетинками. Починається від хрящів 5-7 ребер грудини і закінчується кріплячись до лобкової кістки.

Ф-ції – сприяє вдиху, згинає тулуб вперед.

*Зовнішній косий м’яз живота займає передню і бічну поверхню живота, а також нижню частину грудної клітини. Починається від 8 нижніх ребер, косо спускається вниз і кріпиться до кісток тазу.

Ф-ції – нахиляє тулуб вперед при скороченні двох мязів, сприяє повороту тулуба навколо повздовжньої осі при скороченні одного із м’язів.

М’язи спини:

*Трапецієподібний мяз розташований у верхній частині спини, має трикутну форму. А обидва м’яза утворюють форму трапеції. Починається від потиличної кістки і усіх грудних хребців, а закінчується кріплячись до ключиці і лопатки.
Волокна цього м’язу мають різний напрямок, тому функції в різних його частинах різні: верхня частина піднімає лопатку догори, нижня опускає її, середня підтягує лопатку до хребта.

*Найширший м’яз спини має трикутну форму і займає всю нижню і бічну поверхню спини. Цей мяз найбільший в тілі людини. Починається від 6 нижніх грудних хребців та усіх поперекових, а закінчується кріплячись до передньої поверхні плечової кістки.

Ф-ції – опускає вниз підняту руку (разом з великим грудним м’язом), відтягує руку назад донизу, розгинає тулуб в поперековому відділі.

М’язи плечового пояса оточують плечовий суглоб. Починаються на кістках плечового пояса і закінчуються на плечовій кістці.

*Дельтоподібний м’яз – м’яз трикутної форму, починається від ключиці і лопатки і закінчується на передній поверхні плечової кістки.

Ф-ції: передня (ключична частина згинає плече), середня (відводить плече до горизонтального рівня), задня (розгинає плече). Даний мяз визначає форму плечової частини тулуба.

*Двоголовий м’яз плеча (біцепс) – знаходиться на передній поверхні плеча. Починається двома головками від лопатки і закінчується спільним сухожиллям на променевій кістці.

Ф-ції – згинання руки в ліктьовому суглобі, поворот руки назовні.

*Триголовий м’яз плеча (тріцепс) – знаходиться на задній поверхні плечової кістки. Починається довгою головкою від лопатки, двома короткими від плечової кістки і закінчується спільним сухожиллям на ліктьовій кістці.

Ф-ції: розгинання руки в ліктьовому суглобі, поворот руки всередину.

М’язи тазу і вільної нижньої кінцівки. М’язи тазу оточують кульшовий суглоб, до них належать великий сідничний м’яз, середній і малий (знаходиться під великим і середнім сідничними мязами)

*Великий сідничний м’яз – м’яз трикутної форми. Починається від куприка та криж і закінчується на задній поверхні стегнової кістки.

Ф-ції – випрямляє зігнутий вперед тулуб, розгинає стегно в кульшовому суглобі, обертає стегно назовні.

*Кравецький м’яз – довгий стрічкоподібний. Найдовший в тілі людини (50см.). починається від клубової кістки, спірально проходить по передній поверхні стегна, на внутрішню сторону гомілки і кріпиться до великої гомілки.

Ф-ції: згинає стегно і гомілку в коліні, а при зігнутому коліні повертає гомілку всередину.

*Чотириголовий м’яз стегна знаходиться на передній поверхні стегна. Кожна головка м’яза має свій початок. Одна кріпиться до клубової кістки, решта три до стегнової кістки. В нижній частині усі чотири головки закінчуються спільним сухожиллям, яке проходить над передньою поверхнею надколіна і кріпиться до великої гомілки.

Ф-ції – розгинає гомілку в коліні, згинає стегно.

М’язи гомілки поділяються на згиначі і розгиначі стопи.

*Триголовий м’яз гомілки складається з двох самостійних мязів – двоголового (литкового), камбалаподібного.
*Литковий м’яз розміщений на задній поверхні гомілки і утворює основну масу вистопу литки. Починається двома головками від задньої поверхні стегнової кістки і закінчується спільним сухожиллям на п’ятковій кістці стопи.

*Камбалоподібний м’яз розміщується під литковим. Напрямляючись вниз переходить у сухожилля, яке разом із сухожиллям литкового мязу утворює п’яткове (ахілове) сухожилля.

Ф-ції – піднімає п’ятку, виконуючи згинання стопи в гомілкостопному суглобі, згинає гомілку в колінному суглобі.

М’язи стопи здійснюють згинання і розгинання пальців стопи.






Дата публикования: 2015-04-10; Прочитано: 1784 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...