Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Скелет людини



Скелет людини — це тверда структура, утворена сукупністю кісток, яка служить опорою людського тіла. При народженні скелет людини містить близько 270 кісток; до досягнення дорослого віку кількість кісток зменшується приблизно до 206, за рахунок зрощення ряду дрібних кісток. Однак в цілому кількість кісток залежить від анатомічних особливостей; наприклад, в окремих людей наявна більша, ніж звичайно, кількість ребер чи хребців. Маса скелета, в середньому, 20% від загальної маси тіла.

Кожна кістка як орган складається з усіх видів тканин, проте головне місце займає кісткова тканина, що є різновидом сполучної тканини.

Хімічний склад кісток складний. Неорганічні речовини становлять 65% - 70% сухої маси кістки і представлені головним чином солями фосфору і кальцію. Органічні речовини складають 30-35% сухої маси кістки. Еластичність, пружність кістки залежить від її органічних речовин, а твердість - від мінеральних солей. Поєднання неорганічних і органічних речовин у живій кістці надає їй надзвичайні міцність і пружність. За твердістю і пружністю кістку можна порівняти з міддю, бронзою, чавуном. У молодому віці, у дітей кістки більш еластичні, пружні, у них більше органічних речовин і менше неорганічних. У літніх і старих людей в кістках переважають неорганічні речовини і кістки стають ламкими.

За формую кістки поділяють на:

*Довгі трубчасті – більшість кісток кінцівок.

*Широкі, або плескаті – лопатка, тазові кістки, череп, грудина, ребра.

*Короткі (дрібні) – дрібні кістки стопи і кисті.

*Змішані – хребці.





Дата публикования: 2015-04-10; Прочитано: 784 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...