Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Хід виконання роботи. У колби мірними циліндрами наливають зазначені в таблиці 7.1 об’єми дистильованої води, насиченого розчину йоду в бензолі та чистого бензолу



У колби мірними циліндрами наливають зазначені в таблиці 7.1 об’єми дистильованої води, насиченого розчину йоду в бензолі та чистого бензолу. Колби закривають пробками і енергійно струшують протягом 15 - 20 хвилин.

Таблиця 7.1 – Склад сумішей

Номер колби 1 2 3 4
Об’єм води V, мл        
Об’єм розчину йоду в бензолі V, мл        
Об’єм бензолу V, мл        

Після струшування суміші виливають в ділильні лійки і чекають розшарування (після повного розділення шарів водний шар повинен бути прозорим). Зливають водний шар у колби, а бензоловий – у сухі пробірки.

Титруванням визначають концентрації йоду у кожному шарі. Кожний шар титрують двічі. Результати записують у таблицю 7.2.

Таблиця 7.2 – Дані титрування бензолового та водного шарів

№ суміші Об’єм 0,05-молярного розчину Na 2 S 2 O 3, витраченого на титрування 5 мл бензолового шару, мл Об’єм 0,01-молярного розчину Na 2 S 2 O 3, витраченого на титрування 50 мл водного шару, мл Коефіцієнт розподілу К
    середній     середній  
               

Аліквота (проба) водного шару для аналізу складає 50 мл; титрують його 0,01-молярним розчином тіосульфату натрію (Na 2 S 2 O 3) за наявності крохмалю до зникнення синього забарвлення.

Концентрація йоду у бензолі значно більша, ніж у водному шарі. Тому для аналізу відбирають піпеткою невеликі об’єми (5 мл) бензолового шару і титрують їх більш концентрованим (0,05-молярним) розчином Na 2 S 2 O 3. Перед титруванням до проби бензолового шару необхідно додати крім крохмалю 20 - 30 мл дистильованої води. Колбу впродовж титрування потрібно енергійно збовтувати, тому що тіосульфат натрію реагує з йодом тільки у водному розчині, і збовтування необхідне для прискорення переходу йоду у воду.





Дата публикования: 2015-04-10; Прочитано: 232 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...