Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

МЕНЕДЖМЕНТ. для самостійної роботи студентів усіх форм навчання



Кафедра менеджменту

Методичні вказівки

для самостійної роботи студентів усіх форм навчання

(з елементами кредитно-модульної системи)

Напрям 0306 – менеджмент

Біла Церква

УДК 65.012.32

Розглянуто та затверджено методичною

комісією університету,

протокол № 7 від 11 липня 2011 р.

Укладачі: Вихор М.В., канд. екон. наук; Шемігон О.І., кандидат с.-г. наук; Хахула Л.П., канд. пед. наук; Сокольська Т.В., канд. екон. наук; Коваль Н.В., канд. екон. наук; Кулинич В.М. асистент, Шпак М.М., асистент.

Менеджмент: Методичні вказівки для самостійної роботи студентів усіх форм навчання (з елементами кредитно-модульної системи). / М.В. Вихор, Шемігон О.І., Хахула Л.П. та ін., – Біла Церква, 2011 – с.

Методичні вказівки призначені для підвищення рівня теоретико-методичного забезпечення навчання студентів з курсу менеджмент із проекцією на майбутню професію, що сприятимуть розвитку умінь та навичок самостійної роботи студентів. Метоювивчення дисципліни є формування у майбутніх менеджерів сучасного управлінського мислення та системи спеціальних знань у галузі менеджменту, формування розуміння концептуальних основ системного управління організаціями; набуття умінь аналізу внутрішнього та зовнішнього середовища, прийняття адекватних управлінських рішень.

Рецензент: Губенко В.І., д-р екон. наук, професор

© БНАУ, 2011

ВСТУП

Ще донедавна поняття «менеджмент» було новим і незрозумілим для багатьох в нашій країні. Але з розвитком ринкових відносин, процес в приватизації державної власності, розширенням діяльності комерційних підприємств зарубіжний досвід управління у сфері ринкової економіки став досить актуальним. Нова наука «Менеджмент» (яка спочатку сприймалась як метод управління) набула значного поширення як така, що всебічно вивчає феномен управління, його методи і принципи.

У зарубіжних країнах накопичений значний досвід управління у галузі промисловості, торгівлі, кооперації, сільського господарства і т.п. внаслідок безпосередньої участі людей в управлінській діяльності. Він збагачується за рахунок знань основ науки управління, світових досягнень в практичній організації економічних і соціальних процесів. Цей досвід може бути ефективно використаний в умовах України. Однак механічне перенесення концепції управління з одного соцiокультурного середовища в інше, сліпе копіювання зарубіжного досвіду практично неможливе і може призвести до важких економічних і соціальних наслідків. Менеджмент обумовлений такими базисними чинниками, як тип власності, форма державного устрою, міра розвитку ринкових відносин, тому розвиток теорії і практики сучасного менеджменту в Україні значною мірою залежить від цих чинників.

У результаті вивчення дисципліни студенти повинні знати:

- сутність основних понять і категорій менеджменту та управління;

- принципи та функції менеджменту;

- системи методів управління;

- зміст процесу та технології управління;

- основи планування, мотивування та контролювання;

- методи організації взаємодії повноважень, відповідальності;

- основні підходи та методи прийняття рішень у менеджменті;

- інформаційне забезпечення процесу управління;

- основні стилі керівництва та лідерства;

- особливості формування організаційної культури та етики менеджменту.

Після вивчення дисципліни студенти повинні вміти і з’ясовувати причинно-наслідкові зв'язки в організаціях, аналізувати й узагальнювати матеріал у певній системі, порівнювати факти на основі здобутих з різних джерел знань; робити посильний внесок в гармонізацію людських відносин; налагоджувати ефективні комунікації у процесі управління; розробляти технології із прийняття та реалізації управлінських рішень; структурувати завдання відповідно до чисельності та кваліфікації виконавців, визначати черговість робіт, розраховувати термін їх виконання; з урахуванням ділових та особистісних рис добирати виконавців, розподіляти завдання; здійснювати делегування; визначати та оцінювати ефективність менеджменту.

І Програма курсу, плани семінарських та практичних занять

ТЕМАТИЧНИЙ ПЛАН

курсу “Менеджмент”

Загальна кількість годин – 108.

Лекцій: 32 год

Практичних занять –16 год

Семінарські заняття--16 год

Самостійна робота студентів – 44 год

№ п/п Назва теми Лекції, год Семі-нарські заняття, год Прак- тичні заняття, год Самостій- на робота, год Всього, год
Модуль I
  Суть, зміст і значення менеджменту в суспільному виробництві        
  Структура, принципи і функції менеджменту        
  Основні школи і течії класичного наукового менеджменту        
  Сучасні школи і течії в західному науковому менеджменті        
  Розвиток вітчизняної управлінської думки        
  Організація та її середовище        
  Рольові функції та місце менеджерів в організаціях        
Модуль II
  Взаємодія і повноваження в організаціях        
  Побудова організації та основні типи організаційних структур        
  Комунікаційні процеси в менеджменті        
  Мотиваційна діяльність в системі менеджменту організації        
  Контроль в системі менеджменту організації        
  Управлінські рішення та методи їх прийняття        
  Керівництво і влада в системі менеджменту організацій        
  Лідерство в системі менеджменту організацій        
  Організаційна культура та етика менеджменту        
  Всього          

ПРОГРАМА курсу “менеджмент”

Модуль І

Тема 1. Суть, зміст і значення менеджменту в суспільному виробництві

Діяльність людини. Види діяльності. Управління як специфічний вид діяльності. Управління і менеджмент. Менеджмент як діяльність, наука і професія. Типи управління. Ієрархічний тип управління. Тип управління по культурі. Менеджмент як ринковий тип управління. Місце менеджменту у суспільному виробництві. Зростання ролі і значення менеджменту в бізнесі. Значення менеджменту для здійснення соціально-економічних реформ в Україні.

Тема 2. Структура, принципи і функції менеджменту

Структуризація менеджменту. Класифікаційні ознаки менеджменту. Види менеджменту. Поняття і класифікація принципів менеджменту. Дванадцять принципів продуктивності Г. Емерсона. Принципи управління А. Файоля. Загальні принципи сучасного менеджменту Т. Пітерсона і Р. Уотермена. Нові принципи менеджменту. Еволюція принципів менеджменту. Поняття про функції менеджменту. Загальні функції менеджменту. Конкретні функції менеджменту. Взаємозв'язок загальних і конкретних функцій менеджменту.

Тема 3. Основні школи і течії класичного наукового менеджменту

Формування наукових шкіл менеджменту. Основні ідеї школи наукового управління. Ідеї школи наукової організації праці Ф. Тейлора і Ф. Джільберта. Роботи Ф. Тейлора "Наукова організація праці", Ф. Джільберта “Вивчення рухів”. Адміністративна школа управління А. Файоля. Робота А. Файоля “Вчення про управління”. Організаційно-технічна концепція Г. Форда. Ідеї Е. Мейо та школи людських відносин. Хоторнські експерименти та їх основні висновки. Робота Е. Мейо “Людські проблеми індустріальної цивілізації”. Поведінська школа управління. Ідеї А. Маслоу, Д. Мак-Грегора, В. Врума. Спільні риси і відмінності класичних шкіл менеджменту.

Тема 4. Сучасні школи і течії в західному науковому менеджменті

Системний підхід в менеджменті. Основні положення теорії систем. Організації як відкриті системи. Система менеджменту. Управляюча і та, якою управляють підсистеми. Ситуаційний підхід в менеджменті. Емпірична школа управління П. Друкера. Кількісний підхід в менеджменті. Концепція “7 С” консультивної групи Мак Кінзі. Концепція стратегічного управління. Імпауермент як новітня течія сучасного менеджменту.

Тема 5. Розвиток вітчизняної управлінської думки

Зародження управлінської думки в Україні. Управлінські ідеї П. Тугана-Барановського. Розвиток управлінської думки періоду НЕПУ. Ідеї О. Гастьєва та його робота “Як треба працювати”. Управлінські погляди П. Керженцева та його робота “Принципи організації”. Ідеї М. Вітке, О. Богданова, О. Розмирович. Особливості розвитку управлінської думки України в радянські часи. Формування сучасних ідей менеджменту в Україні.

Тема 6. Організація та її середовище

Поняття про організації та їх класифікацію. Формальні та неформальні організації. Прості і складні організації. Організаційно-правові форми організацій. Властивості організацій. Необхідність управління організаціями.

Середовище організацій. Внутрішнє середовище організацій. Внутрішні фактори організації, їх склад, структура, взаємозв’язок. Зовнішнє середовище організацій прямої дії, його характеристика і елементи. Зовнішнє середовище організацій непрямої дії. Міжнародне середовище діяльності організацій.

Тема 7. Рольові функції та місце менеджерів в організаціях

Менеджери в організаціях. Рольові функції менеджерів. Міжособові ролі менеджерів. Інформаційні ролі менеджерів. Ролі, пов’язані із прийняттям рішень.

Класичні вимоги до менеджерів за А. Файолем. Головні якості менеджерів за Г. Мінцбергом. Суб'єктивні обмеження ефективного керівництва. Методи нейтралізації обмежень менеджерів. Кваліфікаційні вимоги до менеджерів у різних управлінських культурах.





Дата публикования: 2015-04-09; Прочитано: 897 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.009 с)...