Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Звіт з педагогічної практики



Студента __________________________________________________________

П.І.Б. студента-практиканта

__________курсу __________________________________________факультету

База практики______________________________________________________

Термін проходження практики: з _________________по _________________ р.

У звіті студент повністю висвітлює свою роботу за період практики. Із змістом звіту ознайомлюється методист, який надавав безпосередню методичну допомогу студенту в школі (МНВК, ПТНЗ) під час практики.

Структура звіту наступна:

1. Загальна характеристика бази практики.

2. Навчальна робота.

3. Методична робота.

4. Науково-дослідна робота.

5. Виховна робота.

6. Висновки.

У першому розділі звіту необхідно відобразити:

- коротку історичну довідку про школу (МНВК, ПТНЗ);

- організацію навчально-виховного процесу в школі (МНВК, ПТНЗ) (особливості режиму навчання, праці і відпочинку учнів різних груп, правил внутрішнього розпорядку, побудови уроків (занять) і організації підготовки домашніх завдань, позаурочної роботи з учнями тощо);

- кадровий склад вчителів школи (МНВК, ПТНЗ) з трудового навчання, професійного чи профільного навчання, спецтехнології, матеріалознавства, креслення, основ підприємницької діяльності, (основ економіки, основ інформатики) гуртків;

- стан матеріально-технічної бази школи (МНВК, ПТНЗ) для викладання фахових дисциплін. (коротка характеристика навчально-матеріальної бази з трудового навчання, професійного чи профільного навчання, спецтехнології, матеріалознавства, креслення, другої спеціальності: основ підприємницької діяльності (основ економіки) основ інформатики чи фізики і технічної творчості.)

У другому розділі звіту необхідно навести:

- короткий зміст індивідуального плану роботи студента;

- теми проведених занять з трудового навчання, професійного чи профільного навчання в ЗОНЗ (МНВК), спец технологій і матеріалознавства у ПТНЗ, креслення, основ підприємницької діяльності, (основ економіки, основ інформатики) гуртків;

- результати своїх спостережень і аналізів уроків (занять) досвідчених вчителів школи (МНВК, ПТНЗ) та студентів-практикантів.

Короткий зміст роботи практиканта в якості вчителя-предметника: кількість відвіданих уроків у вчителів школи (МНВК, викладачів ПТНЗ) і у практикантів за період практики, в тому числі з трудового навчання, професійного чи профільного навчання, спецтехнології, матеріалознавства, креслення, основ підприємницької діяльності, (основ економіки, основ інформатики, фізики), їх короткий аналіз; кількість проведених занять з предметів (трудове навчання, професійне чи профільне навчання, креслення в ЗНЗ, загальнотехнічні і спеціальні дисципліни ПТНЗ, основ підприємницької діяльності, (основ економіки, основ інформатики) та гурткових занять, їх дидактичний аналіз за відповідною схемою.

У третьому розділі звіту висвітлюються питання методичної роботи. Слід відобразити:

- організацію і зміст методичної роботи в школі (МНВК, ПТНЗ) в минулому і поточному році;

- матеріали методичного кабінету;

- матеріали засідань педагогічної ради школи (МНВК, ПТНЗ);

- методичні розробки і методичну літературу;

- аналіз методичних прийомів зі здійснення індивідуальної роботи з учнями і проведенню факультативних занять;

- результати ознайомлення з методикою оцінки і контролю знань, умінь і навичок учнів;

- роботу студента з поповнення фондів дидактичних роздаткових матеріалів майстерень і кабінетів.

Описати наочні посібники та інші дидактичні (методичні) засоби, які були виготовлені самостійно для використання на заняттях в школі (МНВК, ПТНЗ).

Робота з обладнання кабінетів і навчальних майстерень (що конкретно зроблено, які вироби, наочність виготовлені), додати фотографії.

У четвертому розділі висвітлюється науково-дослідна робота студента: проблема, над якою працював практикант згідно теми курсової роботи, форми і методи її проведення у школі, участь студента у проблемних групах.

Робота з профорієнтації учнів: форми, методи та результати анкетування, у якому класі проведено анкетування учнів. на які професії більше орієнтуються учні, у які навчальні заклади планують вступити і т.п.,

П’ятий розділ звіту присвячується виховній роботі. Студент висвітлює:

- виховні години, які були проведені в закріпленому класі чи групі, їх теми;

- роботу, яку він провів з учнями після уроків (бесіди, лекції і доповіді - кількість та їх тематика);

- участь у підготовці і проведенні виставок, фестивалів, вечорів, культпоходів, екскурсій, ігор, змагань, занять гуртка, випусків стінних і радіогазет, виготовленні альбомів і фотоальбомів, суспільно-корисної роботи з учнями;

- опанування методикою реалізації основних визначених виховних завдань, складання психолого-педагогічної характеристики на клас (групу), результати проведених досліджень індивідуальних особливостей учня;

- участь у підготовці і проведенні нарад наставників і вихователів.

Короткий зміст роботи студента в якості класного керівника: яка позакласна виховна робота проводилась з учнями (заходи).

Які позакласні заходи зі спеціальності були проведені, їх аналіз, особливо звернути увагу на профорієнтаційні заходи, особливо на робітничі професії.

Висновки: Які труднощі зустрічалися при підготовці і проведенні уроків і позакласних заходів, яка робота проводилась з відстаючими учнями на уроках і в позаурочний час і які її результати?

Що дала практика? Пропозиції із вдосконалення змісту, форм і методики проведення педпрактики студентів зі спеціальності "Трудове навчання".

Дата: _____________________ Підпис студента: ____________

Оцінка за педпрактику: ______________

_______________________________________________

підпис групового методиста-викладача посада, П.І.Б.

________________________________________________

підпис факультетського методиста-викладача посада, П.І.Б.


Додаток №29

СХЕМА-АЛГОРИТМ ХАРАКТЕРИСТИК ВЧИТЕЛЯ ТРУДОВОГО (ПРОФІЛЬНОГО, ПРОФЕСІЙНОГО) НАВЧАННЯ (ВИКЛАДАЧА ЗАГАЛЬНОТЕХНІЧНИХ, СПЕЦІАЛЬНИХ ДИСЦИПЛІН ПТНЗ)

ХАРАКТЕРИСТИКА

вчителя трудового та професійного навчання, основ економіки (основ інформатики), креслення

(назва загальноосвітнього закладу)

__________________________________________________________________

(П.І.Б)

З (дата) ____________________________________ працює вчителем (П.І.Б.)

трудового навчання в 8–9 класах, профільного навчання (назва профілю) в 10-11 класах, основ економіки (інформатики) в 10-11 класах, креслення у 8-9 класах, є керівником гуртка (назва) та класним керівником у _____ класі.

Дається розгорнута характеристика вчителя, де вказується, на якому рівні він проводить заняття, які методи використовує при цьому, які новітні педагогічні технології застосовує під час проведення занять, тощо.

Дається розгорнута характеристика вчителя, як класного керівника, де вказується, на якому рівні проводяться виховні заходи, яка робота проводиться з обдарованими та відстаючими учнями, як співпрацює з батьками учнів класу, тощо.

Дається розгорнута характеристика вчителя, як керівника гуртка технічної (чи прикладної) творчості, де вказується: яким конкретно керує гуртком, яких успіхів досягнув (характеристика проведення занять).

Дається узагальнююча характеристика вчителя, як фахівця так і його особистості (Наприклад: комунікабельний, доброзичливий, ініціативний, старанний, добросовісний, творчий та ін.).

Педагогічна рада загальноосвітнього навчального закладу № __ оцінює роботу вчителя _______________________________ на ____________

(П.І.Б.) (оцінка прописом)

Характеристика видана для подання у Рівненський державний гуманітарний університет

Директор школи _______________ ____________________ (Підпис) П.І.Б

М.П.


Додаток №30

СХЕМА ДОВІДКИ З МІСЦЯ РОБОТИ

(для вчителів загальноосвітніх навчальних закладів, які навчаються на заочній формі)

Місце штампу з номером довідки та датою


ДОВІДКА

Видана ____________________________________________ про те, що він працює в (П.І.Б.)

ЗОНЗ І-ІІІ ст. № (назва району, області, міста) з (дата) на посаді вчителя трудового навчання, креслення, основ інформатики (ОПД, ОЕ) з тижневим навантаженням:

Трудове навчання в 8-9 класах …год.;

Профільне навчання (назва профілю) в 10-11 класах …год.;

Основи економіки (інформатики) в 10-11 класах … год.;

креслення в 8-9 класах … год.,

Є класним керівником у ….класі та керівником гуртка технічної або прикладної творчості (назва) з тижневим навантаженням … год..

Довідка видана для подання в Рівненський державний гуманітарний університет.

М.П. Директор школи _____________ __________ (Підпис) (П.І.Б.)


Додаток №31

СХЕМА ДОВІДКИ З МІСЦЯ РОБОТИ

(для викладачів ПТНЗ, які навчаються на заочній формі)

Місце штампу з номером довідки та датою


ДОВІДКА

Видана ____________________________________________ про те, що він працює в (П.І.Б.)

(назва ПТНЗ) з (дата) на посаді викладача загальнотехнічних і спеціальних дисциплін, основ підприємницької діяльності, економіки (інформатики) з тижневим навантаженням:

спеціальна технологія (назва предмету) …год.;

матеріалознавство (назва предмету) …год.;

основи підприємницької діяльності, економіки, (інформатики) …год.;

Є класним керівником у ….групі та керівником гуртка технічної або прикладної творчості (назва) з тижневим навантаженням … год..

Довідка видана для подання в Рівненський державний гуманітарний університет.

М.П. Директор ПТНЗ _____________ __________ (Підпис) (П.І.Б.)


Додаток № 32

ЗРАЗОК ОФОРМЛЕННЯ ТИТУЛЬНОЇ СТОРІНКИ ДОКУМЕНТАЦІЇ З ПЕДАГОГІЧНОЇ ПРАКТИКИ

Міністерство освіти і науки України Рівненській державний гуманітарний університет Фізико–технологічний факультет   Кафедра професійної педагогіки і трудової підготовки   Документація з педагогічної практики Місце проходження практики: ____________________________________________________ (загальноосвітній навчальний заклад, МНВК, ПТНЗ, назва, адреса) Терміни проходження практики з_____________201__р. по ____________201__р. Методисти: Студент:__________________ П.І.Б., Підпис з фаху ________________________ Курс:____________________ посада, П.І.Б., підпис з другої спеціальності___________ Напрям підготовки:________ посада, П.І.Б., підпис з педагогіки____________________ _________________________ посада, П.І.Б., підпис з психології ____________________ _________________________ посада, П.І.Б., підпис   Рівне-2011

Додаток №33

ПОЛОЖЕННЯ ПРО ОЦІНЮВАННЯ РЕЗУЛЬТАТІВ

педагогічної практики В МОДУЛЬНО-РЕЙТИНГОВІЙ СИСТЕМІ

Згідно навчального плану тривалість проходження педагогічної практики студентами розрахована:

для спеціалістів - на 6 тижнів, що вміщує в собі 9 кредитів ЕСТS і відповідно має три модуля. Перший модуль „Початковий період”, тривалість – 1-ий тиждень, містить 6 частин, завершується проміжним контролем у вигляді складання індивідуального плану студента-практиканта, календарно-тематичних планів та конспектів занять з предметів. Другий модуль „Основний період” – 2, 3, 4, 5-ий тижні, містить 9 частин, проміжний контроль – відвідування та аналіз занять студента методистами, подання чорнового варіанту курсової роботи. Третій модуль „Заключний період” – 6-ий тиждень, містить 1 частину, завершується контролем у вигляді звітної документації, підсумкової конференції та диференційованим заліком (див. додаток 1);

для магістрів - на 4 тижні, що вміщує в собі 6 кредитів ЕСТS і відповідно має три модуля. Перший модуль „Початковий період”, тривалість – 1-ий тиждень, містить 6 частин, завершується проміжним контролем у вигляді складання індивідуального плану студента-практиканта, календарно-тематичних планів та конспектів занять з предметів. Другий модуль „Основний період” – 2, 3-ий тижні, містить 9 частин, проміжний контроль – відвідування та аналіз занять студента методистами, подання чистового варіанту курсової роботи. Третій модуль „Заключний період” – 4-ий тиждень, містить 1 частину, завершується контролем у вигляді звітної документації, підсумкової конференції та диференційованим заліком (див. додаток 1).

Педагогічна практика має повне навчально-методичне забезпечення, яке подане як у вигляді навчальних і методичних посібників [1;3;4;5;6;7;8;9 та ін.], так і на електронних носіях: тексти лекцій на CD ROM, методичні розробки занять та інше.

− систематичність відвідування школи (МНВК, ПТНЗ) студентом, в якій він проходить практику, а також консультацій в методистів та наукового керівника курсової роботи;

− вчасність і якість проведення занять, оформлення документації, згідно переліку;

− виконання індивідуальних навчально-дослідних завдань (розробка і оформлення методичної розробки, розробка і виготовлення наочності, вивчення індивідуальних психологічних особливостей класу (групи) та складання психолого-педагогічної характеристики, написання курсової, проведення експерименту, анкетування учнів з метою профорієнтації та ін.);

­ активність, творчість, ініціативність та самостійність студента під час проходження практики.

За весь термін проходження практики студент-практикант за обов’язкові види робіт може набрати:

спеціаліст - 650 балів;

магістр – 490 балів.

По кожному виду робіт визначаються оціночні бали. За не вчасне виконання певного виду основної навчальної роботи, а також за виконання роботи на оцінку нижчу «5» передбачаються штрафні санкції. Студент, який хоче набрати відповідну кількість балів, щоб вийти на підсумковий контроль, має можливість виконувати додаткові індивідуальні навчально-методичні і практичні завдання. Спираючись на орієнтовну оцінку видів навчальної діяльності студентів з дисциплін кафедри в модульно-рейтинговій системі нами розроблена конкретна оцінка видів навчальної роботи з проходження педагогічної практики для денної форми навчання. В таблиці №1 наведено оцінки як обов’язкових, так і додаткових видів навчальної роботи студентів-практикантів.

Таблиця 1





Дата публикования: 2015-04-08; Прочитано: 3133 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.012 с)...