Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Рецензування та Захист дипломного



ПРОЕКТУ

студентів спеціальності

8.14010101 „ Готельна і ресторанна справа ”

ПОЛТАВА 2013

Укладачі: Капліна Т.В. д.т.н., професор кафедри готельно-ресторанної та курортної справи ПУЕТ;

Рогова А.Л., к.е.н., доцент кафедри технологій харчових виробництв і ресторанного господарства ПУЕТ;

Рецензенти: Скляр Г. - д.е.н., професор, завідувач кафедри туризму та готельного бізнесу;

Загоруйко Г. Є. - д.б.н., професор кафедри технологій харчових виробництв і ресторанного господарства

Методичні рекомендації обговорені

і затверджені на засіданні кафедри

готельно-ресторанної та курортної справи

“2”вересня 2013 р., протокол №1

Зав. кафедрою __________проф. Капліна Т.В.

УЗГОДЖЕНО

Директор навчального центру

___________ доц. Герман Н.В.

“___”________________ 2013 р.

Узгоджено Начальник науково-методичного Центру управління якістю діяльності університету   ___________ доц. Огуй Н.І. “____”___________ 2013 р.

ВСТУП

У відповідності до Положення щодо організації навчального процесу в вищих навчальних закладах України та освітньо-кваліфікаційної характеристики і освітньо-професійної програми підготовки магістрів теоретичне та практичне навчання студентів спеціальності 8.14010101 „Готельна і ресторанна справа” завершується виконанням дипломного магістерського проекту та захистом його у Державній екзаменаційній комісії.

Виконання дипломного магістерського проекту є заключним етапом навчання, яке дає право на здобуття освітньо-кваліфікаційного рівня магістра. Магістерський проект це підсумок самостійного комплексного дослідження однієї з проблем галузі готельного господарства.

Метою дипломного магістерського проекту є – опанування методологією творчого вирішення існуючих проблем наукового та прикладного характеру, які ґрунтуються на здобутих знаннях, професійних навичках та уміннях, що відповідають вимогам стандартів вищої освіти напряму підготовки “Готельно-ресторанна справа”спеціальності “Готельна і ресторанна справа”.

Конкретні задачі дипломного магістерського проекту залежать від наукової спрямованості дослідження та обраного об'єкту.

Основними задачами дипломного магістерського проекту є:

- систематизація та застосування теоретичних та практичних знань для проведення робіт науково-дослідницького характеру;

- закріплення здобутих знань на основі адаптації моделей, методологічних підходів, практичного досвіду до умов реальної аналітики процесів, що відбуваються в готельному господарстві світу та України;

- оцінка розвитку готельного господарства України, пошук шляхів удосконалення функціонування підприємств готельного господарства для їх адаптації до сучасних умов, підвищення їх конкурентоспроможності.

Результати виконання дипломного магістерського проекту мають довести спроможність студента самостійно працювати з літературою, застосовувати сучасний інструментарій ведення розрахунків підприємств готельного господарства, виконувати економічний аналіз, робити висновки і пропозиції.

Виконаний студентами дипломний магістерський проект на здобуття освітньо-кваліфікаційного рівня “магістр ”, повинен характеризуватися наступним:

Ø відзначатися новизною розкриття теми дослідження;

Ø містити матеріал дискусійного характеру з формулюванням аргументованої позиції студента щодо питань, які розглядаються в проекті;

Ø містити власні методичні розробки з досліджуваних питань з можливою відповідною апробацією;

Ø мати практичну значущість, яка підтверджується можливістю впровадження розроблених пропозицій, методичних підходів до розв'я­зання проблем з удосконалення діяльності кон­кретних підприємств готельного господарства;

Ø містити конкретні аргументовані організаційно-економічні, органі­заційно-технічні заходи щодо прийняття відповідних управ­лінських рішень.

Наукові дослідження, що визначені темою дипломного магістерського проекту, здійснюються на основі глибокого теоретико-методологічного обґрунтування проблеми.

Дипломний магістерський проект виконується з урахуванням сучасного зарубіжного досвіду з галузі теорії і практики готельного господарства. Для цього кожний студент готує огляд спеціальної літератури (іноземною мовою) як обов’язкову складову частину дипломного магістерського проекту.

Дипломний магістерський проект є важливим підсумком відповідного рівня підготовки фахівця. Тому зміст проекту та рівень його захисту визнаються як головні критерії якості професійних знань та навичок фахівця, сформованих у відповідності до змісту освітньо-професійних програм підготовки магістрів.

1 ТЕМАТИКА ДИПЛОМНИХ МАГІСТЕРСЬКИХ ПРОЕКТІВ

Тематика дипломних магістерських проектів повинна бути актуальною, враховувати реальні проблеми і завдання, які стоять перед галуззю, відповідати основним напрямам розвитку готельного господарства.

Теми дипломних магістерських проектів визначаються випусковою кафедрою на підставі розробленої тематики, яка повинна щорічно корегуватися з урахуванням накопиченого досвіду наукових розробок, рекомендацій Державної екзаменаційної комісії, стану розвитку галузі. Доцільно теми пов’язувати з темами науково-дослідної роботи студентів, а також тематикою курсових робіт і проектів зі спеціальних дисциплін.

Студентові надається право самостійно обирати тему з рекомендованого випусковою кафедрою переліку (додаток А) або запропонувати свою (при аргументованому обґрунтуванні доцільності її розробки), або отримати завдання на проектування від підприємства (фірми) – замовника.

Галузь застосування результатів дослідження визначає практичну значущість обраної теми через: а) публікації в наукових виданнях; б) наявність актів про впровадження результатів дослідження в практику; в) апробацію результатів дослідження на наукових конференціях, семінарах, конкурсах; г) використання наукових розробок в навчальному процесі вищих навчальних закладів; д) подання науково обґрунтованих рекомендацій щодо впровадження напрямів удосконалення діяльності підприємства (організації, галузі, регіону тощо).

2 ОРГАНІЗАЦІЯ ДИПЛОМНОГО МАГІСТЕРСЬКОГО ПРОЕКТУВАННЯ

Закріплення за студентом теми дипломного магістерського проекту та наукового керівника за рішенням кафедри оформлюється наказом ректора університету. У відповідності до теми дипломного магістерського проекту науковий керівник обговорює зі студентом вихідні дані і видає завдання не менш ніж за 10 днів до початку дипломного магістерського проектування (додаток Б). Завдання на дипломний магістерський проект підписується студентом,науковим керівником, затверджується завідувачем кафедрою. У завданні вказується термін початку та закінчення дипломного магістерського проектування, перелік розділів, які студент повинен виконати, консультанти з розділів.

Випусковою кафедрою складається календарний графік виконання дипломних магістерських проектів, у якому визначаються терміни контролю виконання розділів. Графік підписується завідувачем кафедрою, деканом факультету і затверджується першим проректором. Розклад консультацій наукових керівників затверджується завідувачем кафедри.

Науковий керівник дипломного магістерського проекту розробляє і видає завдання, рекомендує необхідну літературу (посібники, методичні розробки, наукові і нормативні джерела), проводить консультації згідно з розкладом, перевіряє виконання роботи, при необхідності узгоджує з консультантами рішення, які приймає студент, слідкує за своєчасним виконанням окремих розділів і проекту в цілому, дає відзив про роботу студента над дипломними магістерськими проектами, готує його до захисту у ДЕК.

Консультантами з окремих розділів дипломного магістерського проекту призначаються викладачі з інших кафедр: технологічного обладнання харчових виробництв і торгівлі” – розділ “Заходи щодо охорони праці і навколишнього середовища”; загальноінженерних дисциплін – “Інженерно-будівельний розділ”, готельно-ресторанної та курортної справи – „Організаційно-економічний розділ”. Консультанти перевіряють відповідну частину проекту, виконану студентом, і підписують її.

Робота над дипломним проектом виконується студентом, як прави-

ло, безпосередньо в університеті – кабінеті дипломного магістерського проектування, читальному залі, комп'ютерних класах.

Згідно з графіком виконання дипломного магістерського проекту студент звітує про підготовку окремих розділів проекту у комісії попереднього захисту. Склад комісії, до якої входять 2 – 3 викладачі, затверджується завідувачем кафедри. Результати контролю виконання розділів дипломного магістерського проекту заносяться у спеціальну відомість і обговорюються на засіданні як випускової кафедри, вченій раді факультету.

РЕЦЕНЗУВАННЯ ТА ЗАХИСТ ДИПЛОМНОГО

МАГІСТЕРСЬКОГО ПРОЕКТУ

Виконаний дипломний магістерський проект, підписаний студентом і консультантами, подається науковому керівникові на перевірку. Після перевірки науковий керівник підписує дипломний магістерський проект та готує письмовий відзив про роботу студента над дипломним магістерським проектом. У відгуці науковий керівник характеризує роботу студента та самостійність у вирішенні завдань, творчість, рівень теоретичної підготовки, професійних навичок тощо.

Підписаний науковим керівником дипломний магістерський проект (пояснювальна записка і графічна частина) подається для перевірки завідувачу кафедри, про що робиться відмітка у спеціальному журналі, який зберігається у кабінеті дипломного магістерського проектування. На підставі матеріалів попереднього захисту, позитивного відгуку наукового керівника завідувач кафедри вирішує питання про допуск студента до захисту і ставить підпис на пояснювальній записці і графічних матеріалах.

У разі невиконання календарного графіку роботи над проектом без поважних причин випускова кафедра приймає рішення про недопуск студента до подальшого виконання дипломного магістерського проекту або його захисту, що оформляється протоколом засідання кафедри. Витяг з протоколу подається декану. На підставі рішення кафедри декан готує доповідну записку на відрахування студента з університету і подає її на розгляд ректору.

Дипломний магістерський проект, допущений до захисту випусковою кафедрою, направляється деканом на зовнішнє рецензування. Список рецензентів (провідні фахівці, практичні робітники галузі, досвідчені викладачі вищих навчальних закладів) за рекомендацією випускової кафедри затверджується деканом факультету. Рецензія складається у довільній формі. Рецензент характеризує актуальність теми, обґрунтованість та глибину розроблених розділів, практичну значимість, вказує недоліки, які були виявлені. Після отримання рецензії студенту надається право ознайомитися з нею до захисту. Зразок рецензії наведений в додатку В.

Виконаний дипломний магістерський проект разом з відзивом наукового керівника, рецензією та іншими матеріалами, які характеризують наукову та практичну цінність проекту (замовлення на проектування, акт про прийняття до впровадження тощо), подається до захисту в ДЕК.

Захист дипломних магістерських проектів проводиться згідно з графіком, який складається до початку дипломного магістерського проектування, затверджується завідувачем кафедрою.

Студент повинен підготуватися до захисту дипломного магістерського проекту у ДЕК, а саме:

-скласти доповідь (до 15 хв.), в якій звернути увагу на прийняті організаційно-технологічні і об’ємно-планувальні рішення, питання охорони праці і основні показники економічної ефективності діяльності підприємства, розкрити основні проблеми галузі готельного господарства, проаналізувати теоретичні напрацювання вчених з досліджуваної проблеми, розробити шляхи підвищення ефективного функціонування підприємств готельного господарства;

-підготувати відповідь та пояснення на зауваження рецензента.

Дипломний магістерський проект захищається на публічному засіданні ДЕК при участі не менше половини складу членів та при обов'язковій присутності голови. Захист супроводжується демонстрацією ілюстративного матеріалу (схем, графіків). При використанні мультимедійних засобів кожному члену ДЕК пропонується паперовий варіант матеріалів мультимедійного супроводження. Після доповіді студент відповідає на питання членів комісії та зауваження рецензента.

Після закритого засідання ДЕК оголошуються підсумки захисту та оцінка дипломних магістерських проектів. Зразок листа оцінювання наведено в додатку Г.

У разі отримання студентом на захисті незадовільної оцінки, він відраховується з університету і отримує академічну довідку. Студенту надається право повторного захисту дипломного магістерського проекту в наступний термін роботи ДЕК протягом 3 років після закінчення університету. ДЕК визначає чи може студент подати на повторний захист той самий проект з доопрацюванням, або повинен виконувати проект за новою темою, визначеною випусковою кафедрою.

4 СТРУКТУРА ДИПЛОМНОГО МАГІСТЕРСЬКОГО





Дата публикования: 2015-04-06; Прочитано: 567 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.009 с)...