Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Функції власного капіталу



Сутність власного капіталу корпорації проявляється через його функції. Основні з них такі:

1. Функція заснування та введення в дію підприємства. Власний капітал у частині статутного є фінансовою основою для введення в дію нового суб’єкта господарювання.

2. Сутність відповідальності та гарантії. СК є свого роду матеріальним забезпеченням для кредиторів корпорації. Власному капіталу в пасиві балансу відповідають чисті активи в активній стороні балансу. Чим більший власний капітал, тим вищою є його кредитоспроможність.

3. Захисна функція. Чим більшим є власний капітал тим краще захищеною є корпорація від впливу загрозливих для її існування факторів, оскільки саме за рахунок власного капіталу можуть покриватися збитки підприємства.

4. Функція фінансування та забезпечення ліквідності. Крім внесків у вигляді матеріальних цінностей, у власний капітал вносяться грошові кошти, які можуть використовуватись на фінансування операційної та інвестиційної діяльності корпорації, а також для погашення заборгованості по позиках. Це, у свою чергу, підвищує ліквідність корпорації та потенціал довгострокового фінансування.

5. База для нарахування дивідендів і розподілу майна. Одержаний протягом року прибуток розподіляється та виплачується власникам корпоративних прав у вигляді дивідендів, або тезаврується (спрямовується на збільшення статутного чи резервного капіталу). У разі ліквідації чи реорганізації корпорації відбувається розподіл майна відповідно до частки акціонера.

Тезаврація прибутку – це спрямування його на формування власного капіталу підприємства з метою фінансування інвестиційної та операційної діяльності. Тезаврація позначається також як відкрите самофінансування. Тезаврований прибуток відображається в балансі так: у пасиві за статтями: нерозподілений прибуток, резервний капітал, статутний капітал. При тезаврації прибутку як правило підвищується курс корпоративних прав; у активі від може бути спрямований на фінансування будь-яких майнових об’єктів: оборотних і необоротних, короткострокових і довгострокових.

Коефіцієнт самофінансування = Птезавр / ПЧ.

6. Функція управління та контролю. Згідно з законодавством власники корпорації можуть брати участь в його управлінні. Фактичний контроль над підприємством здійснює власник корпоративних прав.

7. Рекламна (репрезентативна) функція. Солідний статутний капітал створює підґрунтя для довіри до нього не тільки з боку інвесторів, а й з боку постачальників факторів виробництва і споживачів готової продукції.

Абсолютна та відносна величини власного капіталу залежать від фінансових можливостей корпорації та обраної політики щодо структури капіталу.





Дата публикования: 2015-04-08; Прочитано: 787 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...