Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Санація балансу



Санація балансу здійснюється за рахунок санаційного прибутку і доцільна лише і разі використання всіх інших можливостей покриття балансових збитків. (після спрямування на це відкритих і прихованих резервів).

Першою складовою санаційного прибутку є дизажіо (дорівнює різниці між номінальною вартістю корпоративного права та ціною його викупу емітентом і витратами, пов’язаними з процедурою викупу прав та зменшення СК).

Дизажіо можна розглядати як один з видів емісійного доходу. Якщо санація балансу здійснюється за рахунок емісійного доходу, то в результаті даної операції змінюється лише структура власного капіталу, а загальна його сума залишається незмінною.

При умові викупу корпорацією власних акцій за ціною, що склалася на ринку, можливі такі варіанти:

а) акції викуповуються за ціною, вищою номінальної;

б) викуп акцій за номіналом;

в) акції викуповуються за ціною, нижчою від номінальної.

В останньому випадку ринкова ціна акцій є нижчою за номінальну вартість, інакше жоден акціонер добровільно не погодиться продати таким чином власні акції. Ціна акцій може бути нижчою за їх номінальну вартість у разі збиткової діяльності підприємства.

Найважливішою умовою використання даного методу санації є те, що для акціонерного товариства викуп акцій може бути доцільним лише за курсом, нижчим номінальної вартості. У противному разі санаційних прибуток, який може бути спрямований на покриття балансових збитків, не виникає, а отже зменшувати СК немає сенсу. При використанні даного методу корпорація може покрити засвідчені в балансі збитки, однак її платоспроможність і ліквідність дещо погіршуються, оскільки для придбання власних корпоративних прав витрачаються ліквідні засоби.

Контрольні запитання та завдання

1. Дайте характеристику основним функціям власного капіталу корпорації.

2. Як поділяються резерви за джерелами формування?

3. Перелічіть способи формування прихованих резервів корпорації.

4. Опишіть порядок реалізації захисної функції власного капіталу.

5. Якими нормативними документами регламентується розмір резервного капіталу?

6. Перелічіть напрями використання резервного капіталу корпорації.

7. Що собою являє додатковий капітал?

8. Які принципи формування і відображення у фінансовій звітності резерву сумнівних боргів?





Дата публикования: 2015-04-08; Прочитано: 443 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...