Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Загальні поняття про дитячий колектив, його ознаки та структуру



колектив можна представити як групу людей (дітей або дорослих), яка є частиною суспільства, об'єднана загальною метою і спільною діяльністю.Ознаки колективу. А.С. Макаренко виділив наступні його ознаки: 1) наявність суспільно значущої мети; 2) спільна діяльність з її досягнення; 3) відносини відповідальної залежності; 4) наявність органів самоврядування; 5) зв'язок з іншими колективами. Названі ознаки характерні не лише для первинного, а й для загальношкільного колективу.Сучасний дослідник М.Ф. Красовицький визначає такі ознаки колективу:1Єдність моральних цінностей, які становлять основу громадської думки колективу, його традицій і норм поведінки.2Гуманістичні взаємини між дітьми, повага до особистості, її неповторності та індивідуальних особливостей, турбота про кожного члена колективу.3Свобода вибору і відповідальності особистості перед колективом.4Можливість кожної особистості у вираженні власного своєї неповторності, відмінності від інших.5Захищеність особистості в колективі.6Взаємна залежність та відповідальність у спільній діяльності.7Відкритість колективу класу шкільної спільноти, готовність до співпраці з усіма іншими спільностями для громадського блага. Клас є постійним первинним колективом, що систематично об'єднує учнів приблизно одного віку для спільної навчальної і позакласної роботи.Тимчасовими первинними колективами в умовах школи є різноманітні групи, бригади, колективи художньої самодіяльності тощо.В структурі виховного колективу велику роль відіграють органи учнівського самоврядування: учнівський комітет (рада), старости в класах, а також в гуртках художньої самодіяльності.





Дата публикования: 2015-04-08; Прочитано: 2941 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...