Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Соціально-особистісний підхід до виховання у теорії і практиці А.С. Макаренка



Вся педагогічна система А.С. Макаренка орієнтована на особистість. Внутрішній світ, ефективна соціалізація особистості є метою цієї педагогічної системи. А справжнє педагогічне відкриття Антона Семеновича полягає в його розумінні, що колектив - це наймогутніший засіб виховання..

Основним внеском А.Макаренка в теорію і практику виховання є його праці про роль дитячого колективу в розвитку й вихованні особистості. Організований колектив у його практиці - це передусім умова нормального розвитку і становлення дитини, підлітка, юнака і дівчини.

Теорія і методика формування особистості в колективі, за визначенням А.С. Макаренка, найбільш повно відтворювала "педа­гогіку суспільства", тобто в своїй основі мала соціоцентричне спря­мування. А.С. Макаренко стверджував, що "в колонії ім. О.М. Горького відбувається справжнє соціальне виховання". За ефективністю його методика не має аналогів у світовій педагогічній практиці, а відкриті ним педагогічні закономірності мають всезагальний характер, як закони Ньютона тощо.Проте ідея колективного виховання у теорії і масовій прак­тиці була дискредитована. Вона стала технологією усереднення і пригноблення особистості в тоталітарному суспільстві. Довір'я до неї було підірване у зв'язку із фальсифікацією мети і змісту вихован­ня у колективі.

Система А.С. Макаренка, породжена об'єктивним розвит­ком світової педагогічної думки, характеризується тісним зв'язком із сучасністю і наступністю. Всі кращі досягнення в теорії і методиці виховання, починаючи з 30-х років XX ст, так чи інакше пов'язані з ідеями і досвідом А.С. Макаренка, базуються на антропологічних ідеях К.Д. Ушинського.

виховна система А.Макаренка давала кінцевий результат: виховувала особистостей соціально адаптованих, оптимістичних і морально здорових. Це майже повна характеристика того, що має дати реалізація особистісно орієнтованого підходу в педагогічному процесі (до цього лише можна додати розвинутий творчий потенціал особистості). Отже, в педагогічній спадщині А.Макаренка існують дієві механізми реалізації особистісно орієнтованого підходу у вихованні, хоча в його працях назва «особистісно орієнтований» ніде не зустрічається.





Дата публикования: 2015-04-08; Прочитано: 1940 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.009 с)...