Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Б. Задачі для самоконтролю



Задача 1. В сім’ї у батька виявлено туберкульоз верхньої частки правої легені з наявністю бактеріовиділення (методом бактеріоскопії). Разом з ним проживають дружина 3-є дітей. При обстеженні у двох із них виявлено позитивні туберкулінові реакції (післявакцинальний імунітет).

1. До якої групи осередків туберкульозної інфекції належить помешкання?

2. Які заходи потрібно провести в сім’ї й оселі хворого?

Задача 2. Хворий 44-х років перебував на стаціонарному лікуванні з приводу туберкульозу правої легені, МБТ(+). На другому місяці лікування бактеріовиділення припинилось. Хворого виписано додому через 6 місяців від початку лікування з позитивним ефектом. Хворий вважається умовним бактеріовиділювачем. Проживає з дружиною.

1. До якої групи осередків туберкульозної інфекції належить помешкання?

2. Які заходи потрібно провести в сім’ї й оселі хворого?

Задача 3. Хворий 35-ти років пройшов курс лікування з приводу туберкульозу верхньої частки лівої легені, МБТ(+). Зараз хворий є умовним бактерівиділювачем. Проживає з матір’ю, зловживає алкоголем, не працює.

1. До якої групи осередків туберкульозної інфекції належить помешкання?

2. Які фактори в даному випадку визначили групу осередку?

Задача 4. Хворий на фіброзно-кавернозну форму туберкульозу легень з постійним масивним бактеріовиділенням помер вдома від профузної легеневої кровотечі.

1. Які профілактичні заходи необхідно провести в осередку туберкульозної інфекції?

Задача 5. У двокімнатній квартирі проживають чоловік з дружиною і двоє дітей (3 і 14 років). Чоловік хворіє на відкриту форму туберкульозу легень (бактеріовиділення мізерне, спостерігається періодично).

1. До якої групи осередків туберкульозної інфекції належить квартира пацієнта? Обґрунтувати відповідь.

2. Які заходи потрібно провести в сім’ї й оселі хворого?

Задача 6. Дитині 7 років, здорова. Хлопчик щеплений у пологовому будинку вакциною БЦЖ-1. У 2-х місячному віці у місці введення вакцини утворився холодний абсцес. Місцеве лікування призвело до його розсмоктування. У 7 років проба Манту з 2 ТО ППД-Л негативна.

1. Чи слід ревакцинувати дитину?

2. Чи підлягає така дитина проведенню хіміопофілактики?

Задача 7. Дитині 7 років. Перебуває у постійному контакті з батьком, хворим на туберкульоз легень, МБТ(+). Дівчинці проведено пробу Манту з 2 ТО ППД-Л, результат - негативний.

1. Яка тактика фтизіопедіатра стосовно дитини?

Задача 8. Дитині 3-и роки. Вакцинована у пологовому будинку. Є післявакцинний рубчик розміром 6 мм. В один рік проба Манту з 2 ТО – інфільтрат діаметром 10 мм, в два роки – інфільтрат 7 мм, в 3-и роки – 17 мм. Дитина здорова.

1. Як оцінити стан дитини? Навести підтвердження.

2. Яка тактика фтизіопедіатра стосовно дитини?

Задача 9. В осередку туберкульозної інфекції (перша група) проживають 4-ро дітей. При обстеженні у двох із них виявлено позитивні туберкулінові реакції (післявакцинальний імунітет).

1. Якою має бути тактика лікаря-педіатра стосовно дітей?

Задача 10. Дитині 7 місяців. При народженні не була вакцинована у зв’язку із пологовою травмою з неврологічними розладами. Зараз здорова.

1. Якою має бути тактика лікаря-педіатра стосовно вакцинації дитини? Обґрунтувати відповідь.

Задача 11. Хворому 40 років. Перебував на лікуванні у протитуберкульозному диспансері з приводу ВДТБ (15.02.2005) верхньої частки лівої легені (інфільтративний, фаза розпаду і обсіменіння), Дестр+, МБТ+М-К+Резист-РезистІІ0, ГІСТ0, Кат1Ког1(2005). Через 3 місяці від початку лікування хворий був виписаний за порушення стаціонарного режиму. Впродовж 2,5 міс. антимікобактеріальні препарати не приймав. Зараз поступив у зв’язку з прогресуванням туберкульозного процесу.

1. За якою категорією потрібно проводити лікування хворому?

2. Який режим лікування показаний хворому?

Задача 12. Хворий 32-х років. Поступив на лікування з приводу вогнищевого туберкульозу S2 лівої легені, МБТ-.

1. За якою категорією потрібно проводити лікування хворому?

2. Який режим лікування показаний хворому в інтенсивній фазі?

Задача 13. Хворий 42-х років. Перебуває на стаціонарному лікуванні у протитуберкульозному стаціонарі з діагнозом: ВДТБ (1.01.2005) верхньої частки правої легені (інфільтративний, фаза розпаду і обсіменіння), Дестр+, МБТ+М-К+Резист-РезистІІ0, ГІСТ0, Кат1Ког1(2005). Рентгенологічно визначено наявність інфільтративних змін з порожниною розпаду (3,0х4,0 см), вогнища бронхогенного обсіменіння в обох легенях. Хворому призначено лікування: Ізоніазид 0,3 + Рифампіцин 0,6 + Стрептоміцин 1,0 + Піразинамід 1,5. Через 2,5 міс лікування на оглядовій рентгенограмі визначається розсмоктування значної кількості вогнищ обсіменіння та інфільтративних змін. Порожнина розпаду залишається, але розміри її зменшилися. Бактеріовиділення продовжується.

1. Яка буде подальша тактика ведення хворого і чому?

2. Який режим лікування показаний хворому в інтенсивній фазі?

Задача 14. Хворій 40 років.Поступила на лікування до стаціонару протитуберкульозного диспансеру із скаргами на кашель з харкотинням, слабість, підвищення температури тіла до 37,3˚С. Вперше туберкульоз легень було виявлено 4 роки тому. Після успішного лікування у наступні 3 роки відмічалось клінічне благополуччя. На оглядовій рентгенограмі і томограмах у верхній частці лівої легені визначається інфільтративна тінь негомогенної структури. У харкотинні виявлено МБТ, чутливі до всіх антимікобактеріальних препаратів І ряду.

1. За якою категорією потрібно проводити лікування хворій?

2. Який режим лікування показаний хворій в інтенсивній фазі?

Задача 15. Хворий 24-х років.Вперше виявлений 10 місяців тому, коли було встановлено діагноз: ВДТБ (14.02.2005) верхньої частки правої легені (інфільтративний, фаза розпаду і обсіменіння), Дестр+, МБТ+М+К+Резист(Н+R)РезистІІ0, ГІСТ0, Кат1Ког1(2005). Через 6 місяців неефективного лікування хворого було виписано (порушення режиму). Через 4 місяців він знову поступив до стаціонару для продовження лікування з діагнозом: фіброзно-кавернозний туберкульоз правої легені, МБТ+. У хворого виявлено резистентність МБТ до Н,R,Е,Z. У верхній частці правої легені визначається гігантська каверна (6,0х7,0 см), вогнища обсіменіння в S6,9,10. Хворому запропоновано хірургічне лікування.

1. Яке оперативне втручання найдоцільніше застосувати у даного хворого?

Задача 16. Хворий 53-х років. Хворіє на туберкульоз легень впродовж 6 років. Два роки тому хворому було встановлено діагноз: ХТБ (2.09.2002) легень (фіброзно-кавернозний, фаза інфільтрації та обсіменіння), МБТ+М+К+Резист-РезистІІ0, ГІСТ0, Ког 3(2002). З таким діагнозом хворий поступив на стаціонарне лікування.

1. За якою категорією потрібно проводити лікування хворому?

2. Який режим лікування слід призначити хворому в інтенсивній фазі?

Задача 17. Хворому 33 роки. Перебуває на лікуванні у протитуберкульозному диспансері з діагнозом: туберкульозний менінгіт. Діагноз підтверджений виявленням МБТ в спинномозковій рідині. Хворому призначено лікування: Ізоніазид - внутрішньовенно, стрептоміцин - внутрішньом’язово, рифампіцин, піразинамід, етамбутол - per os.

1. За якою категорією слід проводити лікування хворому?

2. Який режим лікування слід призначити хворому в інтенсивній фазі?

3. Який препарат доцільно вводити ендолюмбально під час проведення спинномозкової пункції?





Дата публикования: 2015-04-07; Прочитано: 829 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...