Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Побічні реакції на протитуберкульозні препарати



У 10-15% хворих в процесі хіміотерапії виникають побічні реакції. Приблизно у 4% хворих побічні реакції набувають загрозливого характеру і є підставою для їх відміни.

Механізм виникнення побічних реакцій від хіміопрепаратів обумовлений порушенням процесів обміну речовин в організмі хворого на туберкульоз, зокрема порушуються окислювально-відновні процеси. Деякі препарати вибірково накопичуються у високих концентраціях у окремих органах і системах організму.

Побічні реакції
Усувні Неусувні
Характеризуються незначною симптоматикою. Частіше виникають на початку лікування і пояснюються відсутністю адаптації організму хворого до призначених протитуберкульозних препаратів. Лікування продовжують зменшивши дозу препаратів і призначивши симптоматичні засоби. Такі реакції не вдається ліквідувати після зменшення дози препарату і призначення симптоматичних засобів. Протитуберкульозний препарат замінюють на інший.
За характером клінічних проявів
Токсичні реакції Характеризуються ознаками порушення функцій центральної і периферичної нервової системи, ураженням VIII пари черепних нервів, появою периферичних поліневритів, порушенням функцій серцево-судинної системи, органів травлення, нирок, печінки.
Алергічні реакції Прояви: підвищення температури тіла, поява висипки на шкірі і слизових оболонках, іноді – еозинофілія, лімфоцитоз.
Токсикоалергічні реакції Поєднують в собі ознаки токсичної та алергічної побічної дії хіміопрепаратів.
Дисбактеріоз Антибіотики, що використовуються для лікування хворих на туберкульоз, пригнічують життєдіяльність інших мікроорганізмів, внаслідок чого порушується нормальна мікрофлора. У рідких випадках розвивається кандидамікоз.
Реакція Яриш-Герексгеймера Погіршення загального стану хворого в перші дні після початку лікування. Виникає внаслідок масивного розпаду МБТ і вивільнення токсинів.
     




Дата публикования: 2015-04-07; Прочитано: 221 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...