Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Розгляд та експертиза ДП (МДР)



Вступ

Завершальним етапом підготовки бакалаврів зі спеціальності «Метрологія та вимірювальна техніка» є дипломне проектування та захист бакалаврської дипломної роботи (БДР). БДР – це випускна кваліфікаційна робота практично-дослідницького характеру, яка є підсумковим етапом навчання відповідного ступеня вищої освіти, на якому студент виконує самостійну роботу. Це перша серйозна заявка студента про свою готовність до роботи за обраною спеціальністю.

Робота над БДР вимагає уміння користуватися науково-технічною літературою, математичними методами, обчислювальною технікою, використовувати сучасні методи досягнення науки і техніки.

БДР певною мірою має навчальний характер, але вона, як випускна кваліфікаційна робота, містить елементи технічної пропозиції і наукових досліджень. Автор БДР повинен насамперед продемонструвати уміння виконувати конкретні практичні завдання.

Результати своїх досліджень, розрахунків, розробок, студент подає у вигляді пояснювальної записки та креслень, виконаних відповідно до діючих стандартів.

Дані методичні вказівки розроблені згідно з Положенням про дип-ломне проектування у Вінницькому національному технічному універси-теті і регламентують вимоги до змісту бакалаврських дипломних робіт, вимоги до їх оформлення. Розглядаються питання організації дипломного проектування, допуску до захисту робіт, наведено критерії їх оцінювання. Методичні вказівки призначені для студентів спеціальностей 6.051001 „Метрологія та вимірювальна техніка”.

1 Організація дипломного проектування

1.1 Теми дипломних проектів (ДП), магістерських дипломних робіт (МДР) формуються кафедрою метрології та промислової автоматики (МПА) і у листопаді – грудні поточного навчального року, доводяться до відома студентів з метою надання їм можливості вибору. Студент може запропонувати свою тему з належним обґрунтуванням доцільності її розробки і можливості виконання. ДП (МДР) можуть виконуватись на замовлення зовнішнього підприємства чи відповідного підрозділу ВНТУ.

Закріплення тем ДП (МДР) здійснюється випускаючою кафедрою на підставі особистих заяв студентів не пізніше 15 січня поточного навчального року. У заяві на ім’я завідувача випускаючої кафедри студент просить надати йому можливість виконувати ДП (МДР) за темою, назва якої наводиться в заяві, і призначити керівника проекту (роботи), прізвище, ініціали і посада якого наводяться в заяві. На заяві повинна бути віза викладача про згоду бути керівником.

Найбільш підготовленим студентам, які проявили нахил до науково-дослідної роботи, рішенням випускаючої кафедри ДП може бути змінений на диплому роботу (ДР), орієнтовану на теоретичні, експериментальні дослідження за рахунок скорочення частини обсягу проектних робіт.

Якщо студент пропонує свою тему ДП (ДР/МДР), то до заяви додається обґрунтування доцільності її розробки і можливості виконання.

Зміну теми ДП (МДР) можна здійснити не пізніше закінчення перед-дипломної практики. Якщо закріплена за студентом тема з об’єктивних причин не може бути розроблена, то студент звертається до завідувача кафедри із заявою про заміну теми проекту. Завідувач кафедри разом із керівником проекту розглядає і вирішує питання про доцільність її заміни.

1.2 Переддипломна практика є важливою складовою дипломного проектування і призначена для того, щоб студент у реальних виробничих умовах знайшов теоретичне, експериментальне підтвердження можливості та необхідності розробки ДП (МДР) відповідно до обраної теми. На переддипломну практику студенти направляються на підприємства, організації, що працюють за профілем, спорідненим із спеціальністю «Метрологія та вимірювальна техніка», або у відповідні підрозділи ВНТУ. Якщо між підприємством (організацією) та ВНТУ заздалегідь не укладено договір про проходження практики, то не пізніше ніж за 7 днів до початку практики підприємство звертається до завідувача кафедри з листом про згоду прийняти на практику студентів. У листі повинно бути підтверджен-ня того, що для студентів будуть забезпечені відповідні умови для проход-ження практики та вказано хто буде призначений керівником практики від підприємства. Лист підписується першою чи другою особою підприємства і скріплюється печаткою.

До переддипломної практики допускаються студенти, які пройшли весь курс навчання, здали всі передбачені навчальним планом іспити і заліки. Кожному студенту, допущеному до проходження практики, видається направлення в якому зазначаються керівники практики від кафедри та підприємства, місце і термін проходження практики, завдання на практику.

Завдання на практику формулює керівник практики від підприємства за погодженням із керівником ДП (МДР). Типовими складовими завдання є:

- огляд існуючих аналогів;

- розроблення варіантів проектних рішень та проведення їх аналізу;

- техніко-економічне обґрунтування доцільності розробки;

- проведення експериментальних досліджень у виробничих умовах;

- дослідження об’єкта вимірювання (контролю);

- розроблення структурної чи функціональної схеми системи (прила-ду);

- оформлення звіту з переддипломної практики.

В перший день проходження практики студенти проходять інструк-таж з техніки безпеки та протипожежної безпеки, для них визначається робоче місце, режим роботи. Дозволяється виділяти частину робочого часу для роботи за межами підприємства (робота з літературою, консультації з керівником дипломного проекту та інше). Види робіт, що виконуються студентом, визначаються завданням на переддипломну практику. Про виконання кожного пункту завдання студент звітує перед керівником практики, який робить відповідну відмітку в графіку проходження практики. Порядок проходження практики контролює керівник від кафедри і про результати контролю доповідає на засіданні кафедри.

Після закінчення переддипломної практики студент подає звіт за такою формою:

- титульний лист на якому вказується тема практики, яка точно відповідає темі ДП (МДР);

- направлення на практику з відмітками керівника практики від підприємства про дати прибуття на практику та її закінчення, його підписом, що завірений печаткою, відмітками про виконання всіх пунктів завдання, відгуками керівника практики від підприємства про роботу студента з рекомендацією про оцінку за практику («відмінно», «добре», «задовільно», «незадовільно»);

- зміст;

- вступ;

- основна частина, розділи якої відповідають пунктам завдання на практику;

- література.

Обсяг звіту не менше 15-ти сторінок друкованого тексту на аркушах формату А4.

Звіт доцільно складати таким чином, щоб його матеріали могли бути максимально використані в пояснювальній записці ДП.

Залік за результатами переддипломної практики приймає комісія у складі не менше 2 осіб на чолі з керівником практики від кафедри. Оцінка за практику ставиться у заліково-екзаменаційну відомість та залікову книжку студента. Студенти, що не здали залік з практики, не допускаються до здачі державних іспитів.

1.3 Студенти, які виконали всі вимоги навчального плану та склали всі передбачені ним заліки та екзамени допускаються до дипломного проектування. Студенти можуть бути недопущені до дипломного проектування рішенням кафедри в разі невиконання програми переддипломної практики.

Не пізніше як за 2 тижні до початку переддипломної практики студент отримує від керівника і консультантів конкретне завдання на підбір і опрацювання відповідних документів для виконання ДП (МДР), видається також попереднє формулювання завдання на ДП (МДР), яке в цілому зумовлює зміст практики і містить вихідні дані для проектування та короткий зміст текстової та графічних частин ДП (МДР). Після закінчення переддипломної практики керівником формується остаточний формат завдання на ДП (МДР) з урахуванням підсумків практики.

Дипломне проектування розпочинається із розроблення, узгодження і затвердження керівником графіка виконання ДП (МДР). Як правило до графіка включаються такі етапи:

- літературний огляд та пошук аналогів (виконується під час переддипломної практики; відводиться 1-1,5 тижня);

- техніко-економічне обґрунтування проекту (роботи) та вибір оптимального варіанта об’єкта проектування (виконується під час переддипломної практики; відводиться 1-1,5 тижня);

- розроблення програми експерименту та проведення експери-ментальних робіт (виконується під час переддипломної практики при наявності необхідного обладнання);

- технічні розрахунки (синтез) об’єкта проектування (3-4 тижні);

- виконання завдань з розділу безпеки життєдіяльності та цивільної оборони (виконується паралельно із попереднім етапом; відводиться 1,5-2 тижні);

- виконання завдань економічної частини (може розпочинатися лише після визначення повного складу об’єкта проектування; відводиться 1,5-2 тижні);

- написання та друк пояснювальної записки (здійснюється паралель-но з попередніми етапами із їх виконанням);

- виконання графічної частини ДП (МДР);

- остаточне оформлення матеріалів проекту (нормоконтроль, виправ-лення, передрукування виправлених матеріалів, збір підписів, зшивання пояснювальної записки; відводиться 1 тиждень);

- попередній захист, рецензування, підготовка доповіді (відво-диться до 6-ти днів).

Згідно із встановленим графіком дипломного проектування студент-дипломник зобов’язаний своєчасно подати керівникові проекту результати роботи над ДП (МДР). Керівник ДП (МДР) організовує роботу диплом-ника, консультує його з усіх питань дипломного проектування, координує роботу з питань, які відносяться до компетенції залучених консультантів з розділів економіки, безпеки життєдіяльності та окремих підрозділів основної частини ДП (МДР). У разі необхідності у вирішенні організа-ційних питань дипломного проектування беруть участь відповідальний з кафедри за організацію дипломного проектування та завідувач кафедри. Якщо керівник проекту вважає, що дипломнику необхідні консультації із специфічних виробничих питань або з питань, які відносяться до компетенції кафедр фундаментальних чи загальноінженерних дисциплін, то завідувач кафедри може призначити консультанта з розділів технічної частини проекту з числа представників виробництва, науково-дослідних та проектних організацій, викладачів інших кафедр.

Для консультування дипломника з питань, що стосуються техніко- економічного обґрунтування та розрахунку економічних показників, призначається консультант з кафедри економіки промисловості та організації виробництва, який перевіряє виконані дипломником відповідні розділи ДП (МДР).

Консультант з питань віднесених до циклу безпеки життєдіяльності, призначається від кафедри менеджменту та охорони праці.

Консультанти видають завдання, тема яких повинна бути без- посередньо пов’язана із об’єктом проектування. Завдання погоджуються з керівником проекту і є обов’язковими для виконання студентом- дипломником.

Виконання практичного завдання завжди базується на певних теоретичних підходах. Тому у першому розділі аналізують (а у вступній частині згадують) наукові концепції, що стали теоретичним підґрунтям бакалаврського дослідження.

Графік роботи над бакалаврським дослідженням

№ п/п Види роботи Термін виконання
1. Вибір та узгодження теми, закріплення за кафедрою. вересень
2. Робота над джерелами, науковою літературою. Збір емпіричного матеріалу та його аналіз. Розробка структури бакалаврської роботи. жовтень–листопад
4. Написання Вступу і Розділу 1. грудень–січень
5. Написання наступних розділів. січень–лютий
7. Написання Висновків. Доопрацювання бібліографії і додатків. Завершення бакалаврської роботи ― врахування зауважень наукового керівника. березень–квітень
8. Відгук наукового керівника, підготовка до захисту. квітень
9. Захист бакалаврської роботи. травень

Розгляд та експертиза ДП (МДР)





Дата публикования: 2015-04-07; Прочитано: 243 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.009 с)...