Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Автоматичний вибір кроку інтегрування



Нехай rn+1 – оцінка локальної похибки метода на кроці h, допущеної при знаходженні наближеного розв’язку в точці xn+h і яка співпадає з значенням контрольного члена. Якщо оцінка переважає деяку наперед задану межу e: , то вважається, що значення розв’язку не задовольняє заданої точності і крок h оголошується неприйнятим. Отримана точка хn + h і значення виключається з розгляду. Вибирається нове значення кроку і знову по тій же формулі Рунге-Кутта з кроком h(1) обраховується нове значення розв’язку в новій точці хn + h (1).

Нехай – оцінка локальної похибки методу на даному крокові h (1). Якщо оцінка знову переважає задану межу e: , то точка xn+h(1) і значення знову виключаються із розгляду, крок знову ділиться навпіл: і обрахунки повторюються. Так відбувається до тих пір, поки при якійсь величині кроку (позначимо її через hn) оцінка локальної похибки не стане менше e: .

Після цього вважається, що розв’язок диференціального рівняння продовжено до точки хn+1=xn+hn. Подальше інтегрування рівняння проводиться з точки xn+1 з кроком hn+1, який обирається описаним вище способом.

Якщо оцінка локальної похибки на кроці hn=xn+1–xn задовольняє нерівність , де k – деяка константа, то вважається, що досягнута точність перевищує задану, і крок інтегрування подвоюється: . Якщо виконується нерівність , то вважається, що отриманий в точці xn+1 розв’язок задовольняє задану точність і крок інтегрування залишається без змін hn+1=hn.

Константа k звичайно вважається рівною 2n, де n – порядок оцінки локальної похибки метода. Для методу Інгленда, який має порядок точності 5, k=25=32.

Методи типу Рунге-Кутта переносяться також і на системи диференціальних рівнянь. Для систем рівнянь, рішення про ділення кроку навпіл приймається, якщо умова , j=1, 2, …, M (М – кількість рівнянь в системі) виконується хоча б для однієї компоненти, а рішення про подвоєння кроку приймається тоді, коли умова , j=1, 2, …, M виконується для усіх компонент.





Дата публикования: 2015-04-07; Прочитано: 766 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...