Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Перехід до хаосу при розв'язку систем звичайних диференціальних рівнянь



Як видно з моделі "хижак-жертва", при розв'язку систем диференціальних рівнянь можливі як стаціонарні розв'язки, так і замкнуті траєкторії (граничні цикли). Такі розв'язки називаються аттракторами (притягуючими множинами) на тій основі, що конкретний розв'язок рівняння сходиться до того аттрактора, в область притягання якого він попадає. Виявляється, що можливі ще й хаотичні розв'язки, тобто зарані неможливо передбачити, в якому стані система буде через певний час. Це зв'язано з великими спотвореннями рішення при незначних відхиленнях в початкових умовах або в самому рішенні на попередньому кроці по часу.

Одну з перших моделей хаотичної поведінки цілком детерміністичних рівнянь запропонував Лоренц. Система Лоренца описує зв'язок швидкості рідини Х з величинами Y i Z, які характеризують температуру системи:

(5.20)

Тут r= , де R - число Релея; s - число Прандтля, b- константа (b= ).

Завдання 8. Дослідити поведінку даної системи, використавши програму при слідуючих наборах даних:

До часу 20 с:

1) s=10, r= 0.9, початкова умова X = 0;

2) s=10, r= 20, початкова умова X = -10, 10;

До часу 120 с:

1) s=10, r= 28, початкова умова X = 15.

5.6. Крайові задачі

В деяких задачах необхідно розв’язувати диференціальні рівняння виду (5.21)

на проміжку , з граничними умовами, заданими в початковій і кінцевій точках y(0)=a; y(1)=b.

Такі задачі називаються двохточковими крайовими задачами. При цьому задача суттєво відрізняється від задачі Коші, коли розв’язок виходить з початкової точки і на нього не накладаються більш ніякі граничні умови.

Наприклад, необхідно щоб тіло кинуте під кутом до горизонту, пролетіло б певну відстань. При цьому необхідно чітко установити початкову швидкість і кут вильоту.

Метод 1. Перший підхід заснований на методі стрільби, коли аналізується дальність польоту при першому наборі параметрів V,a. Далі визначається змінна, яку необхідно підбирати, нехай це буде V0. Якщо отримано недоліт, то V0 збільшують і знову розв’язують задачу Коші. При перельоті V0 зменшують. Запуски тіла проводять до тих пір, доки різниця між правою граничною точкою і точкою падіння не стане меншою за задане число e.

Така постановка задачі нагадує розв’язок нелінійного рівняння f(V0)=0. Запишемо можливий вигляд функції f(V0). Нехай y(l, V0) - розв’язок задачі при початковій швидкості V0. Тоді .

В загальному випадку, коли маємо систему n диференціальних рівнянь першого порядку з m-невідомими граничними умовами в лівій граничній точці і m-відомими граничними умовами в правій граничній точці можливо використовувати метод стрільби. При цьому задано n граничних умов.

Для розв’язку присвоюємо m-невідомим значенням функції в лівій граничній точці певні значення S1,S2,…Sm і розв’яжемо задачу Коші. Якщо розв’язки задачі Коші співпадуть з відомими граничними значеннями, значить крайова задача розв’язана, в іншому випадку міняємо неспівпавші ліві граничні умови і повторюємо алгоритм. Тобто задача зводиться до розв’язку системи m нелінійних рівнянь.

Нестійкість методу стрільби розглянемо на прикладі розв’язку рівняння , з граничними умовами u(0)=1, u(1)=0.

Точний розв’язок крайової задачі має вигляд . Отримаємо розв’язок методом стрільби . Точний розв’язок відповідної задачі Коші

(5.22)

Такий розв’язок крайової задачі отримаємо при .

Метод 2. Метод кінцевих різниць для лінійних задач.

Нехай потрібно розв’язати рівняння

, (5.23)

при граничних умовах: y(0)=a; y(1)=b.

Похідні розпишемо через кінцеві різниці:

(5.24)

Перепишемо рівняння (5.23) з використанням (5.24):

, (5.25)

де i=1,2,…n; y0=a; yn+1=b;

Перегрупувавши доданки, отримуємо:

, (5.26)

, де

(5.27)

В матричній формі рівняння мають вигляд:

(5.28)

далі система розв’язується одним із методів розв’язку системи лінійних рівнянь.





Дата публикования: 2015-04-07; Прочитано: 510 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...