Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Інтерпретація контрольних карт



Основне завдання у процесі аналізу контрольних карт полягає у виявленні систематичних похибок. Випадкові похибки завжди будуть присутні у будь-якому технологічному процесі, а вчасне виявлення мінливості показника якості, зумовлене невипадковими причинами – вкрай важливе завдання інтерпретації контрольних карт. Наприклад, здійснюються дослідження з метою контролю товщини заготовок з масивної деревини після оброблення в розмір за товщиною на верстаті рейсмусного типу. Стабільне випадкове розсіювання призводить до того, що товщина усіх заготовок після оброблення не перевищує величини верхньої і нижньої контрольних границь. Можемо припустити, що таке випадкове розсіювання спричинене анізотропністю оброблюваного матеріалу, наявністю вад деревини, спрацюванням інструменту тощо. Можемо зробити висновок, що у такому випадку процес можна назвати контрольованим. Якщо виявлено певну особливу причину (наприклад суттєва зміна у налагодженні верстату, граничне спрацювання інструменту), що призводить до нестабільності розсіювання (значення товщини після оброблення виходить за встановлені контрольні межі), то є підстави стверджувати, що процес вийшов з під контролю. Зрозуміло, що аналіз контрольних карт не дає змогу виявити причини такого явища, але дозволяє зафіксувати факт нестабільності і продовжити дослідження з метою виявлення і усунення причин неконтрольованості.

На контрольну карту окрім граничних меж можуть наноситись також і сигма-рівні. Область між верхньою і нижньою межею на карті розділена на 6 частин, яким відповідають різні сигма-рівні: межі першого сигма рівня – одне відхилення від середнього ; межі другого сигма рівня – два відхилення від середнього ; межі третього сигма рівня вони ж контрольні межі – три відхилення від середнього .

Процес вийшов з під контролю, тобто виявлена наявність особливої причини, якщо має місце одна з нижче перерахованих ознак.

1. Одне або більше значень показника якості лежать за межами контрольних границь – ознака, що найчастіше зустрічається (рис. 7.10). Використовується для всіх видів контрольних карт.

2. Два з трьох послідовних значень лежать за межею другого сигма-рівня (рис. 7.11). Ознака не використовується для R-карт.

3. Чотири з п'яти послідовних значень лежать за межею першого сигма-рівня (рис. 7.12). Ознака не використовується для R-карт.

Рис. 7.10. Значення показника якості знаходиться

поза контрольними межами

Рис. 7.11. Два з трьох послідовних значень

лежать за межею другого сигма-рівня

Рис. 7.12. Чотири з п'яти послідовних значень

лежать за межею першого сигма-рівня

4. Вісім або більше значень підряд лежать по одну сторону від центральної лінії (рис. 7.13). Використовується для всіх видів контрольних карт.

5. Шість значень підряд утворюють безперервно спадаючу або зростаючу ділянку (рис. 7.14). Використовується для всіх видів контрольних карт.

6. Чотирнадцять або більше значень підряд послідовно коливаються вгору і вниз (Рис. 7.15). Рахуючи такі чергування, не приймають до уваги спостереження, які повторюють попереднє значення. Якщо підряд два спостереження мають однакові значення, останнє спостереження не враховують. Ознака використовується для всіх видів контрольних карт.

7. П'ятнадцять або більш послідовних значень лежать в межах першого сигма-рівня (рис. 7.16). Ознака не використовується для R-карт.

Рис. 7.13. Вісім або більше значень підряд

лежать по одну сторону від центральної лінії

Рис. 7.14. Шість значень підряд утворюють

безперервно спадаючу або зростаючу ділянку

Рис. 7.15. Чотирнадцять або більше значень підряд

послідовно коливаються вгору і вниз

Рис. 7.16. П'ятнадцять або більш послідовних значень

лежать в межах першого сигма-рівня

Виявивши наявність будь-якої ознаки з вище перелічених, необхідно визначити причину даної події. Для цього продовжують спостереження, намагаючись відповісти на наступні питання.

1. Чи є відмінності в точності вимірювань інструментів (методів), що використовувались?

2. Чи є відмінності в методах, що використовують різні робітники?

3. Чи впливає на процес навколишнє середовище, наприклад, температура, вологість?

4. Чи були істотні зміни впливу навколишнього середовища?

5. Чи впливають на процес передбачувані умови, наприклад спрацювання інструментів?

6. Чи брав участь у виконанні процесу некваліфікований персонал?

7. Чи відбулися зміни на вході процесу, наприклад, сировина, інформація?

8. Чи впливає на процес втома людини?

9. Чи відбулися зміни в методиці роботи, наприклад, процедури обслуговування?

10. Чи часто корегується процес?

11. Чи були вибірки отримані з різних частин процесу, наприклад, зміни, люди?

Питання для самоконтролю до розділу 7

1. Дайте поняття «контрольної карти».

2. Охарактеризуйте типи контрольних карт.

3. Проаналізуйте методику побудови та сфери застосування ( - R)-карти.

4. Проаналізуйте методику побудови та сфери застосування ( - S) -карти.

5. Проаналізуйте методику побудови та сфери застосування X-карти.

6. Проаналізуйте методику побудови та сфери застосування pn-карти.

7. Проаналізуйте методи інтерпретації контрольних карт.





Дата публикования: 2015-04-07; Прочитано: 419 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...