Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Контрольні листки



У процесі збору даних важливо також ретельно упорядкувати дані для того, щоб полегшити їх подальшу обробку. У реальних ситуаціях необхідно, щоб дані реєструвались у простій і доступній для використання формі. З цією метою часто використовують контрольний листок – бланк, у який попередньо внесена інформація про параметри, що контролюються. Використання контрольного листка має на меті полегшити процес збору даних та автоматично упорядкувати отримані дані. Збір та реєстрація даних, на перший погляд, здаються простою справою. Насправді, це доволі важке завдання, оскільки, чим більше людей обробляють дані, тим більша імовірність появи помилок у процесі реєстрації.

Приклад 3.2. Контрольний листок для реєстрації розподілу параметру у виробничому процесі. Припустимо, що необхідно виявити зміни у товщині ніжки стільця. На робочому кресленні вказаний розмір 40 ± 0,2. Для того, щоб отримати розподіл значень цього параметру, як правило, будують гістограму та визначають середнє значення вибірки та дисперсію. Форма контрольного листка, представлена у табл. 3.3 дозволяє не тільки спростити процедуру реєстрації, але й отримати гістограму.

У першому стовпці контрольного листка фіксується номінальний розмір, а у другому лінійні відхилення (верхні і нижні) з певним кроком. Кожний замір у процесі контролю товщини фіксується у контрольному листку у відповідній комірці хрестиком. У результаті спостережень отримуємо готову гістограму із зазначенням частот (табл. 3.3).

Приклад 3.3. Контрольний листок для реєстрації різних видів дефектів. У таблиці 3.4 наведено контрольний листок, що використовується у процесі контролю якості меблевих щитів (меблевим щитом називають клеєний щит з масивної деревини, який використовують для виготовлення стінок, дверей та інших елементів корпусних виробів). Щоразу, коли контролер виявляє дефект, він робить відповідну помітку у контрольному листку. В кінці робочого дня існує можливість швидкого підрахунку кількості різних видів дефектів. Згідно з таблицею 3.4 бракованими виявились 52 вироби з 1325 (загальна кількість дефектів – 66; деякі вироби мали по два і більше дефектів).

Недоліком даного контрольного листка є неможливість здійснення розшарування даних (перша зміна, друга зміна і таке ін.).

Таблиця 3.3

Контрольний листок для реєстрації розподілу параметру, що характеризує лінійні розміри оброблених деталей

Номі-нальний розмір Відхилення Заміри Часто-та
5 10
  -0,20                     1
  -0,15                     3
  -0,10                     5
  -0,05                     7
40 0                     10
  0,05                     8
  0,10                     6
  0,15                     4
  0,20                     2

Також можуть використовуватись для полегшення реєстрації контрольні листки локалізації дефектів. У листках такого типу використовують робочі креслення, ескізи і схеми, на яких здійснюють помітки таким чином, що можна спостерігати саме розміщення дефектів на деталі чи виробі. Такі листки використовують для встановлення діагнозу процесу утворення дефектів, оскільки причини дефектів часто можна виявити, досліджуючи місця їх виникнення і на основі цього здійснити висновки, які б пояснювали, чому дефекти концентруються саме на цих ділянках.

Окрім вище описаних типів контрольних листків існує ще велика кількість їх різновидів, що використовують на виробництві. Вони розробляються із

Таблиця 3.4

Контрольний листок для реєстрації дефектів

врахуванням мети збору даних, а потім створюються модифікації, що найбільше підходять для конкретних умов і особливостей.

Питання для самоконтролю до розділу 3

1. Поясніть важливість встановлення мети для збору даних.

2. Проаналізуйте способи ідентифікації центральних процесів виробництва.

3. Обґрунтуйте важливість процедури стратифікації даних.

4. Чим відрізняється суцільне спостереження від несуцільного?

5. Проаналізуйте переваги аналізу даних на основі вибіркового спостереження.

6. Поясніть сутність поняття «репрезентативність» вибірки.

7. Проаналізуйте способи відбору даних для вибіркової сукупності.

8. Проаналізуйте методику збору даних за допомогою таблиці випадкових чисел.

9. Проаналізуйте методику збору даних за допомогою перемішування генеральної сукупності.

10. Обґрунтуйте необхідність використання контрольних листків.

11. Охарактеризуйте різні типи контрольних листків.

12. Поясніть методику побудови контрольних листків для реєстрації розподілу параметру, що характеризує лінійні розміри оброблених деталей.

13. Поясніть методику побудови контрольних листків для реєстрації дефектів.

14. Розробіть контрольний листок для реєстрації розподілу товщини деревинностружкової плити після пресування.

15. Розробіть контрольний листок для реєстрації дефектів поштучного паркету.





Дата публикования: 2015-04-07; Прочитано: 609 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...