Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Визначення розмірів літної смуги



Розміри літної смуги (ЛС) і її елементів повинні убезпечувати виконання зльотів і посадок літаків у розрахункових умовах розташування аеродрому. Теоретичні основи розрахунку розмірів ЛС викладені в роботах [2, 6]. В курсовому проекті визначення розмірів літної смуги аеродрому рекомендується виконувати в такій послідовності.

1. Визначити потрібну довжину злітно-посадкової смуги з твердим покриттям (ТЗПС) для зльоту літака

;

; ; ;

; ,

де – потрібна довжина ТЗПС для зльоту літака в стандартних умовах (додат.1); – поправочні коефіцієнти, що враховують відповід­но вплив атмосферного тиску, температури повітря і середнього поздовжнього ухилу ТЗПС (коефіцієнти повинні бути підраховані з точністю 0,001 і повинні приймати числові значення не менш 1,0); Н – висота розташування ТЗПС над рівнем моря; t р – розрахункова температура повітря; t – температура повітря стандартної атмосфери, на висоті розташування ТЗПС над рівнем моря; t 13 – середньомісячна температура повітря самого жаркого місяцю року, зміряна у 13 годин; i ср – середній поздовжній ухил ТЗПС; – питома поправка на ухил, яка приймається рівною 0,009 для літаків I, 0,008 – II і III та 0,005 – IV групи.

2. Розрахувати потрібну довжину ТЗПС з однією прикінцевою смугою гальмування (ПКСГ) для зльоту літака

,

де – потрібна довжина ТЗПС з однією ПКСГ для зльоту літака в стандартних умовах (додат.1).

3. Визначити потрібну довжину ТЗПС для посадки літака

;

; ; ; ,

де – потрібна довжина ТЗПС для посадки літака в стандартних умовах (додат.1); – поправочний коефіцієнт, що враховує вплив атмосферного тиску і температури повітря одночасно; D – відносна щільність повітря; – розрахунковий атмосферний тиск.

Коефіцієнт має бути підрахований з точністю 0,001 і по­винний приймати числове значення не менше 1,0.

4. Підрахувати потрібну довжину ТЗПС з однією ПКСГ для посадки літака

.

5. Заповнити таблицю результатів розрахунку довжини елементів літної смуги (табл. 2.1).

Таблиця 2.1

Результати розрахунку довжини елементів літної смуги

Величина Тип літака
Іл – 96 Ан – 124 Як – 42
Зліт Посадка Зліт Посадка Зліт Посадка
L ТЗПС, м L ТЗПС + ПКСГ, м            

6. За даними табл. 2.1 вибрати значення L ТЗПС і L ТЗПС + ПКСГ, що задовольняють умовам безпеки зльоту і посадки всіх заданих типів літаків (прийняти найбільші розрахункові значення, що у табл. 2.1 варто підкреслити). Значення L ТЗПС і L ТЗПС + ПКСГ допускається обчислювати для зльоту і посадки розрахункового типу літака, обґрунтування якого повинно бути приведене перед виконанням відповідного пункту розрахунку, при цьому табл. 2.1 можна не приводити.

7. Установити проектні довжини ТЗПС і ТЗПС з однією ПКСГ шляхом збільшення обраних у пункті 6 відповідних потрібних довжин не менше, ніж на 1: 2000 від їхніх значень. Рекомендується приймати проектні довжини ТЗПС і ТЗПС з однією ПКСГ цілими значеннями, як правило, кратними 5 м.

8. З використанням проектних довжин ТЗПС і ТЗПС з однією ПКСГ підрахувати проектну довжину ПКСГ

L ПКСГ = L ТЗПС + ПКСГL ТЗПС.

9. З використанням проектних довжин ТЗПС і ПКСГ визначити проектну довжину ЛС

.

10. Відповідно до чинних нормативних вимог [10] по табл. 2.2 установити ширину ЛС і її елементів.

У пояснювальній записці слід навести схему літної смуги і її елементів. Приклад оформлення схеми ЛС показаний на рис. 2.4. Якщо в проекті передбачається розширення кінцевої ділянки ТЗПС, то потрібно додатково розробити планувальну схему цієї ділянки з ука­зівкою всіх необхідних розмірів.

Таблиця 2.2

Нормативні вимоги до ширини елементів ЛС

Розмір елемента літної смуги, м Клас ТЗПС
А Б В Г
Ширина ЛС        
Ширина спланованої ділянки ЛС        
Ширина ТЗПС        
Ширина кінцевої ділянки ТЗПС з розширенням        
Ширина ПКСГ        
Ширина бічної смуги безпеки (БСБ)   57,5   47,5

Рис. 2.4. Схема літної смуги

На завершенні даного розділу пояснювальної записки слід привести інформацію про необхідність улаштування укріплених ґрунтових ділянок, що прилягають до торців ТЗПС. Зазначені укріплені ґрунтові ділянки необхідно передбачати у випадку відсутності ПКСГ (L ПКСГ = 0) чи при наявності на літній смузі ґрунтових ПКСГ. Ширина ділянки, що підлягає укріпленню, повинна дорівнювати ширині ТЗПС. Довжину цієї ділянки приймають рівною 75 м для ТЗПС класу А,
50 м – класів Б и В та 30 м – класу Г.





Дата публикования: 2015-04-07; Прочитано: 711 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...