Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Мета, зміст, порядок проведення і контролю



МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

Національний УНІВЕРСИТЕТ ХАРЧОВИХ ТЕХНОЛОГІЙ

СТРУКТУРНЕ МОДЕЛЮВАННЯ

ІНФОРМАЦІЙНИХ СИСТЕМ

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

До виконання лабораторних робіт

Для студентів спеціальності 6.080400

«Інформаційні управляючі системи і технології»

напряму 0804 «Комп‘ютерні науки»

Денної та заочної форм навчання

Частина 2

(моделювання баз даних)

Всі цитати, цифровий та фактичний матеріал, бібліографічні відомості перевірені. Написання одиниць відповідає стандартам   Підпис(и) автора(ів)________________ «____» ______________ 200__ р. СХВАЛЕНО На засіданні кафедри інформаційних систем Протокол № 6 від 03.12.2009 р.

КИЇВ НУХТ 2010


Структурне моделювання інформаційних систем. Метод. вказівки до викон. лаборатор. робіт для студ. спеціальності 6.080400 «Інформаційні управляючі системи і технології» напряму 0804 «Комп‘ютерні науки» денної та заочної форм навчання. Частина 2 (моделювання баз даних)/ Уклад.: О.М.М’якшило, О.В.Харкянен – К.: НУХТ, 2010. – 28 с.

Рецензент: О.А. Хлобистова, канд. техн. наук.

Укладачі: О.М. М’якшило, канд. техн. наук,

О.В. Харкянен, ст. викладач

Відповідальний за випуск: В.В. Самсонов, канд. техн. наук, професор.


ВСТУП

Створення сучасних інформаційних систем виливається в складну задачу, вирішення якої потребує використання спеціальних інструментальних засобів моделювання, аналізу та проектування систем.

Реалізацію проектів по створенню інформаційних систем прийнято розподіляти на стадії аналізу, проектування, програмного кодування, тестування та супроводження. Вартість виправлення помилок, виявлених на стадії тестування, у декілька разів перевищує вартість їх виправлення на попередніх стадіях. Щоб знизити рівень помилок при проектуванні, велика увага приділяється попередньому моделюванню системи та детальному аналізу моделі.

До ефективних засобів моделювання інформаційних систем відноситься один з інструментів CASE-технологій розроблений фірмою Computer Associates – ERwin Data Modeler. Слід наголосити, що ERwin являється засобом не тільки моделювання, дослідження та проектування інформаційних систем, але також засобом генерування коду системного каталогу бази даних на сервері, коду клієнтського додатку для серверних баз даних, або системного коду для локальних баз даних.

Для розподілення функцій в ERwin використовується два типи моделі даних: логічна модель та фізична модель. Логічна модель не залежить від типу СУБД (системи управління базами даних) і відображає об’єктно-орієнтовану декомпозицію предметної області, для якої створюється інформаційна система. Фізична модель враховує характерні ознаки СУБД та структуру технічних засобів, що використовуються. На її основі генерується системний код бази даних на мові SQL. Слід відмітити, що кожна логічна модель може мати декілька реалізацій у вигляді фізичних моделей в залежності від наявності СУБД підключених до ERwin.

В дисципліні “Структурне моделювання систем" розглядаються засоби пакету ERwin для побудови та оптимізації логічної моделі інформаційної системи. Вони дозволяють провести об’єктно-орієнтовану декомпозицію предметної області, визначити атрибути об’єктів, встановити зв’язки між об’єктами, провести нормалізацію даних та визначити заходи щодо збереження цілісності даних.

Для створення моделей даних в ERwin використовується графічна мова моделювання IDEF1X, яка була розроблена для армії США і широко використовується в державних закладах, фінансових та промислових корпораціях.

Робота з пакетом ERwin ґрунтується на теоретичних основах з дисципліни “Організація баз даних та знань".


МЕТА, ЗМІСТ, ПОРЯДОК ПРОВЕДЕННЯ І КОНТРОЛЮ





Дата публикования: 2015-04-07; Прочитано: 281 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...