Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Техніка безпеки у біохімічній лабораторії



1. Перед проведенням лабораторної роботи студент зобов’язаний детально вивчити відповідну тему за підручником, конспектами лекцій і методичним посібником, знати властивості реактивів і продуктів реакції, ретельно, якщо необхідно – за допомогою викладачів, продумати хід досліджень, з’ясувати можливу небезпеку під час їх проведення і вжити відповідних заходів щодо її запобігання.

2. Працювати самому в лабораторії студенту забороняється. Він може починати роботу тільки в присутності викладача чи лаборанта.

3. У лабораторії забороняється їсти, пити, й палити. Треба працювати в чистих халатах. Після виконання роботи слід обов’язково помити руки.

4. У лабораторії слід дотримувати порядку розміщення обладнання, апаратури та реактивів. Забороняється вносити реактиви з приміщення, переносити їх з витяжної шафи або титрувального столика, де, як правило, розміщують сильнодіючі речовини.

5. Під час роботи в лабораторії слід дотримувати тиші, чистоти й порядку розміщення обладнання і реактивів на робочому місці.

6. Усі досліди з отруйними речовинами або сполуками, які мають неприємний запах, слід проводити у витяжній шафі.

7. Будьте обережними під час кип’ятіння розчинів! Під час нагрівання пробірок з такими рідинами їх отвори слід спрямовувати від себе та від людей, що знаходяться поруч. Під час перемішування рідин пробірку не слід закривати пальцем.

8. Під час роботи з концентрованими мінеральними кислотами їх слід вливати у воду малими порціями.

9. Під час роботи з концентрованими розчинами кислот і лугів користуватися захисними окулярами та гумовими рукавичками.

10. Категорично забороняється всмоктувати в піпетки розчини кислот, лугів і отруйних речовин. Для цього необхідно користуватися гумовими грушами. Не слід виливати надлишок реактивів із пробірок, колб, хімічних стаканів та інших посудин знову в той самий посуд з реактивами, оскільки останні можна забруднити й зіпсувати.

11. Не пробуйте реактиви на смак і не втягуйте піпеткою в рот невідому сполуку, оскільки вона може бути отруйною. Гази, що виділяються, потрібно вивчати здалеку, злегка спрямовуючи потік повітря від приладу до себе. Не вдихайте глибоко виділені гази або пару.

12. Реактиви необхідно зберігати в закритому посуді на якому є етикетка, де зазначена назва, формула і концентрація речовини.

13. Забороняється виливати в раковини умивальників залишки розчинів, що містять сильні кислоти. Їх слід зливати в спеціальні місткості, які щільно закриваються і не б’ються. Вони знаходяться у витяжній шафі або поряд з раковиною умивальника.

14. Під час роботи з речовинами, що подразнюють органи дихання або мають сильний запах, слід, як правило, користуватися витяжною шафою. Сипкі реактиви треба набирати спеціальними ложечками або шпателем.

15. Під час роботи в лабораторії категорично забороняється залишати без нагляду працюючі установки, а також електричні нагрівальні прилади.

16. Не викидайте в раковини умивальників використані фільтри, папір, вату, розбиті пробірки та уламки скла.

17. У разі виникнення пожежі необхідно: негайно відключити газову магістраль, вимкнути рубильники електромережі, прибрати в безпечне місце горючі речовини, вогнегасником загасити полум’я або засипати піском чи накрити азбестовим покривалом.

18. Виходячи з лабораторії, обов’язково слід вимкнути газ, електронагрівальні прилади, закрити водопровідний кран і витяжну шафу.





Дата публикования: 2015-04-06; Прочитано: 374 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...