Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Експериментальна частина. 1. Приготування 0,1М розчину амонію роданіду



1. Приготування 0,1М розчину амонію роданіду

Розчин амонію роданіду точної концентрації за наважкою речовини приготувати не можна, оскільки NH4SCN є гігроскопічною сполукою. Тому спочатку готують розчин приблизно потрібної концентрації, а потім уже встановлюють титр приблизно 0,1М розчину NH4SCN за стандартним розчином аргентуму нітрату.

Для приготування 1дм3 0,1н розчину амонію роданіду необхідна (M(1/4 NH4SCN)=76,12 г/моль) така наважка реактиву:

m(NH4SCN) = 76,12•0,1 = 7,612 г.

Зважують на технічних терезах у зваженому боксі розраховану кількість амонію роданіду. Потім обережно переносять наважку через лійку у колбу місткістю 1 дм3. Туди ж наливають відміряний мірним циліндром необхідний об’єм дистильованої води. Вміст колби добре перемішують, а потім приступають до встановлення титру отриманого розчину.

2. Стандартизація 0,1М розчину амонію роданіду

за стандартним розчином аргентуму нітрату

Стандартизацію проводять у присутності індикатора ферум-амоній сульфату (NH4)[Fe(SO4)2]•12H2O, який відрізняється від інших солей Феруму (III) найменшою схильністю до гідролізу та оксидації. При цьому відбуваються такі реакції:

Бюретку заповнюють розчином амонію роданіду. В конічну колбу поміщають точний об’єм (25 см3) раніше приготованого розчину AgNO3відомої концентрації, до якого додають 2 см3 концентрованої нітратної кислоти і 2 см3 насиченого розчину індикатора. Титрування ведуть при енергійному перемішуванні. В міру приливання до титрованого розчину AgNO3 стандартного розчину NH4SCN в місці падіння крапель NH4SCN з’являється червоне забарвлення, яке зникає при помішуванні вмісту колби. Незадовго до досягнення точки еквівалентності колір розчину переходить у оранжево-червоний. На цьому титрування закінчують і приступають до розрахунку результатів аналізу. Поправку на індикатор визначають відповідним контрольним дослідом.

3. Визначення вмісту хлоридної кислоти в розчині





Дата публикования: 2015-04-06; Прочитано: 338 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...