Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Складна сенсомоторна реакція



Складна сенсомоторна реакція (ССМР) на світлові подразники дозволяє досліджувати силу процесів збудження й внутрішнього гальмування, а також рухливість головних нервових процесів. Для проведення досліджень використовується такий же прилад, як і для дослідження ЛППСМР. Прилад складається з двох бло­ків, з допомогою яких дослідник пред’являє різні, але у визначеній послідовності сигнали, (червоні та зелені лампочки, які спалахують). Виключення кожного сигналу проводить досліджуваний з допомогою тумблера. Електросекундомір реєструє час відповідної реакції з точністю до 0,01 с. В процесі дослідження визначають ССМР з вибором, або ССМР з диференціюванням. Обстежуваному пред’являється 25 світлових сигналів, з яких 15 червоних і 10 зелених. Табличка з варіантами сигналів знаходиться перед дослідником. Приклади варіантів сигналів:

1. ЧЧЗЗЧЧЧЗЧЧЗЧЗЗЧЗЧЗЧЗЧЧЗЧЧ

2. ЗЧЧЗЧЗЗЧЧЧЗЧЗЗЧЧЧЗЧЧЗЧЗЧЧ

3. ЧЗЧЧЗЗЧЧЧЗЧЗЧЗЧЧЗЧЗЧЧЗЗЧЧ

4. ЧЗЧЧЧЗЧЧЗЧЗЗЧЗЧЗЧЗЧЧЗЗЧЧЧ

Черговий подразник треба пред’являти через 2-3 с. після відповідної реакції. Коли визначається ЛПССМР з вибором досліджуваний при спалаху червоної лампочки повинен її виключити тумблером вверх, а при спалаху зеленої - виключити тумблером вниз. Якщо досліджуваний зробить навпаки, то лампочка не погасне і це свідчить про допущену помилку.

При визначенні ССМР з диференціюванням досліджуваний при спалаху червоної лампочки повинен якомога скоріше виключити її, а при спалаху зеленої – не реагувати. При подачі гальмівного сигналу (зелена лампочка) експериментатор чекає відповідну реакцію 2 с., після чого відповідь вважається правильною й проводиться запис ЛПССМР.

Оцінка якостей головних нервових процесів з допомогою складних сенсомоторних реакцій проводиться таким чином. Сила процесу збудження оцінюється за величиною часу латентного періоду ПСМР: його зменшення вказує на зростання сили процесу збудження. Оцінка внутрішнього гальмування проводиться на основі врахування відносної частоти помилок на гальмівний сигнал: зростання цього показника свідчить про послаблення сили внутрішнього гальмування. Для оцінки рухомості нервових процесів порівнюються показники ЛПССМР з вибором до і після переробки сигнального знчення подразників. Переробка сигналу заключається в тому, що на червону лампочку тумблер виключається вниз, а на зелений – вверх. Збільшення ЛПССМР з вибором або зростанням відносної частоти помилок після переробки сигнального значення подразника свідчить про зни­ження рухливості нервових процесів.

Середні показники ЛПССМР з вибором у юнаків 18-22 років становить 312 ± 12мс., а у осіб операторського профілю - 280 ± 11 мс.





Дата публикования: 2015-06-12; Прочитано: 538 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...