Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Методики вивчення якостей уваги



Як відомо з курсу загальної психології, увага – це зосередження свідомості на визначеному об’єкті, яке забезпечує його особливо якісне відображення. Увага характеризується такими якостями як обсяг, розподіл, концентрація, стійкість й переключення.

Обсяг уваги вимірюється тією кількістю об’єктів, яка може бути охоплена увагою в обмежений відрізок часу.

Розподіл уваги виражається в тому, що в процесі діяльності людина може утримувати в центрі уваги декілька об’єктів.

Концентрація уваги – це ступінь зосередження її на об’єкті. Стан глибокої концентрації уваги – необхідна передумова точного, успішного виконання діяльності. Під стійкістю уваги розуміється тривалість зосередження її на об’єкті. Ця якість уваги залежить від цілого ряду причин: xapaктepy діяльності, відношення до професії, від сили нервових процесів. Ефективно утримує увагу людина приблизно 30 – 40 хвилин, після чого відмічається коливання уваги, що приводить до недовільного відволікання уваги від об’єкту. Переключення уваги уявляє собою цілеспрямоване перенесення уваги з одного об’єкту на другий.

Для дослідження якостей уваги використовується досить багато різних методик – коректурні проби Анфімова та кільця Ландольта, переплутані лінії, відшукування чисел з переключенням, розташування чисел, шкали приладів. Ми розглядаємо одну із найпростіших методик – розташування чисел, як найбільш показові та як такі, що використовуються в дослідженнях працездатності.

Методика використовується для дослідження функції розподілу та переключення уваги. Дослідження проводиться з використанням бланку, на якому зображені два квадрати на 25 клітин. В клітинах одного квадрату розміщені в випадковому порядку вибіркові числа від 1 до 99. Обстежений повинен переписати числа в вільний квадрат й розташувати суворо в зростаючому порядку зліва направо за дві хвилини.

Оцінка результатів проводиться за кількістю чисел, розташованих у вільному квадраті (продуктивність) й кількості помилок – чисел пропущених, або проставлених не в зростаючому порядку (вони обводяться колом). Визначається й відносна частота помилок (відношення кількості помилок до загальної кількості проставлених чисел).

                     
                   
                   
                   
                   

Оцінка отриманих результатів дослідження виноситься на основі врахування двох перших показників, середня продуктивність досягає при цьому 17 ± 3 при 1-2 помилках. Операційними компонентами мислення є елементи системи мислиневих операцій – аналіз, синтез, порівняння, абстрагування, класифікація, систематизація.





Дата публикования: 2015-06-12; Прочитано: 728 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...